putin-krimМОСКВА –Председник Русије Владимир Путин је изјавио да су догађања на Криму показала висок степен спремности Оружаних снага Русије и захвалио војницима стационираним на полуострву на уздржаности и професионализму, преноси Интерфакс.

„Недавна догађања на Криму су била врло озбиљан испит који је показао квалитативно нове могућности наших Оружаних снага и висок морал наших војника”, рекао је председник на свечаном именовању официра на нове дужности.

Путин је захвалио „команди и војницима Црноморске флоте и других јединица стационираних на Криму на уздржаности и личној храбрости”.

Такође је приметио и да је „одлучно и професионално деловање” руских војника „спречило наседање на провокације и крвопролиће и створило услове за мирно и слободно одржавање референдума”.

Путин је нагласио да „сада предстоји озбиљан рад на модернизацији војне структуре на Криму”.

„У новим федератиним јединицама треба завршити формирање нових пододељења МУП-а, Министарства за ванредне ситуације, Министарства финансија Русије као и Федералне службе безбедности”, рекао је он.

Путин је посебно скренуо пажњу да је неопходно што пре спровести одлуке о формирању Црноморске поморске академије и о формирању Севастопољске кадетске академије.

Оружје заостало на Криму биће предато Украјини

МОСКВА – Председник Русије Валдимир Путин је наредио да се почне са предајом Украјини оружја и војне технике кримских јединица које нису прешле на страну руске армије, објавиле су данас РИА Новости.

Министар одбране Сергеј Шојгу је на данашњем састанку известио председника да су Крим напустиле све јединице украјинске војске које су остале верне званичном Кијеву.

„Извршена је замена државних симбола на свим бродовима и свим одељењима које су прешла на страну руске армије. Није допуштено скрнављење и непоштовање украјинских државних симбола”, приметио је министар.

Шојгу је после тога замолио Путина за „дозволу да се приступи предаји оружја и војне технике Украјини” напоменувши да се ради и о бродовима и авионима”.

Москва: Русија не представља војну претњу Украјини

МОСКВА – Москва је данас одбацила оптужбе да Русија представља војну претњу Украјини и започела припреме за окончање билатералних споразума са Украјином у вези руске Црноморске флоте.

„Ништа од тога није тачно. Четири међународне инспекције спроведене у европском делу Русије у марту ове године под Бечким документом из 2011. године о мерама изградње поверења, у које су били укључени представници Литваније, Немачке, Швајцарске, Финске, Естоније, Белгије, Француске и Украјине, нису открили постојање „припрема за агресију” нити икакву другу војну активност, осим оних које смо раније пријавили”, рекао је портпарол руског министарства спољних послова Александар Лукавешич, пренео је Глас Русије.

Русија је почела припреме за окончање билатералних споразума са Украјином у вези са статусом и операцијама Црноморске флоте, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Та одлука донета је на састанку Одбора безбедности Русије којим председава председник Русије Владимир Путин.

Према Пескову, споразуми који ће бити укинути укључују Споразум о статусу и условима боравка Црноморске флоте Руске Федерације на територији Украјине из 1997. године, а који је био продужен 2010. године.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Догађаји на Криму били су озбиљан испит

* Обавезна поља