nikolic-glasaНиколић: Ово је велика шанса за Србију

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да су ови избори велика шанса за Србију и изразио уверење да ће нова влада бити брзо формирана и посвећена омогућавању бољег живота грађанима Србије.

„Ово је велика шанса за Србију. Не знам да ли ће се у будућности указати тако добра шанса ако ову испустимо“, казао је Николић после гласања на бирачком месту број 59 у улици Алексиначких рудара 22.

Србија је, према његовим речима, увек умела демократски и на прави начин да изабере, а ствари су, како је оценио, потпуно јасне.

„Верујем да ће Србија данас да изабере људе у које има највише поверења, за које је убеђена да ће да је воде путем правде и права, економског опоравка и који ће омогућити већу безбедност и сигурност, борбу против свих видова криминала“, рекао је Николић после гласања на бирачком месту број 59 у улици Алексиначких рудара 22.

Николић сматра да ће бити састављена влада која ће наставити европским путем стабилније, сигурније и брже него до сада, покушати да у потпуности реши проблем Косова и Метохије, и успостави још чвршћу и бољу сарадњу са нашим пријатељима, првенствено, како је истакао, са Кином и Руском Федерацијом, али и са свим другим државама у свету са којима смо у протекле две године успели да или успоставимо потпуне односе, или вратимо стара пријатељства каква су била увек везивана за Београд, Југославију или данас име Србије.

„Убеђен сам да ћемо врло брзо саставити нову владу, да ће бити посвећена омогућавању бољег живота за све грађане Србије, како за оне који су гласали за тако изабрану већину, тако и за оне који данас нису изашли. Они који буду имали већину гласова преузимају одговорност и за људе који нису били за њих“, поручио је председник државе.

Николић је на бирачком месту у школи „Краљ Александар И“ гласао у 10.45 сати часова у пратњи супруге Драгице.
Упитан да ли има неке посебне ритуале за изборе Николић је казао да, за разлику од спортиста, а тако и сина који је тренер, нема никакав ритуал.

„Данашњи ритуал је био у Драгичиним рукама. Ја се само прекрстим пре избора“, казао је он.

Дачић: Политичка стабилност предуслов за напредак

БЕОГРАД – Лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изразио је данас очекивање да Србија да после ових избора има политичку стабилност која је предуслов за било какве озбиљне кораке напред.

„Као човек који жели све најбоље земљи волео бих да Србија уђе у редовне токове, а то значи да институције буду јаке и стабилне, да се развија демократски систем уз пуно поштовање људских права и слобода“, нагласио је Дачић после гласања на Дедињу.

Лидер коалиције СПС-ПУПС-ЈС је изразио наду да ће се наставити са оним што је ова влада започела, а то је повратак Србије на међународну политичку сцену са јасним и бољим позицијама, да се настави пут ка ЕУ, али на начин да преговори буду у складу са нашим државним и националним интересима.

Дачић се заложио за наставак европских интеграција оценивши да је то најбоље решење за Србију, које је у интересу грађана. Он је подсетио да ће Хрватска у наредних пет година добити девет милијарди евра за структурне промене и инфраструктурне радове, и констатовао да је ваљда и нама интерес да тако нешто радимо.

„Био бих тужан када би моја и ваша деца за десет година говорила да је и Албанија запад“, казао је он.

„Доста времена, неколико деценија, смо изгубили на политичке игре, свађе и желео бих да кажем на крају кампање – „и сутра се ради““, поручио је Дачић додајући да се живот наставља и да Србија неће да стане због ових избора, нити да живи због политичара.

Он је оценио да су многи у кампањи покушавали да причају бајке или да причају лоше о другима цитирајући речи Иве Андрића „да су жалосни они који морају друге да понизе да би себе уздигли“.

„На жалост неки би волели да смо сви у блату и да се такмичимо само у дисциплини рвања у блату. То за мене није прихватљиво и надам се да ће такви људи отићи у политичку историју“, подвукао је лидер СПС.

Дачић је рекао да ће се после затварања биралишта знати шта је народ рекао и коме је дао политички легитимитет за наставак рада.

„Мој слоган је био „Дачић“, а и вечерас ће слоган бити „Дачић …“, нагласио је он, очекујући да његова коалиција освоји више гласова него на прошлим изборима када је освојила 14,5 одсто гласова.

У зависности од резултата разговараће се о формирању владе, што, како је указао, неће бити одмах, али ће влада бити формирана у што скоријем року.

Досадашња влада, према његовим речима, наставиће да ради свој посао,до избора нове, а већ од 21. марта наставља преговоре у Бриселу.

„Нема времена за опуштање. Све што смо започели не трпи одлагање, иначе ће бити застоја“, поручио је Дачић.

Упитан што није понео „срећну кравату“ Дачић је одговорио да има неке своје стандардне процедуре за изборе, којих ће се држати до краја, не желећи да открије које су.

Вучић: Избори још један демократски искорак

БЕОГРАД – Први потпредседник владе Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић оценио је, после гласања у Новом Београду, да је данас велики и важан дан за Србију и истакао да очекује неизвесну борбу.

Вучић је казао да је овај дан још један демократски искорак те да ће после избора реформе, борба за радна места и против корупције буди основне ствари којима ће се нова влада бавити.

„Желим пре свега да Србија настави жестоку борбу против корупције, да се бави напретком привреде, повећањем броја радних места, а за то су потребне тешке и болне, структурне реформе, доношење тешких закона до летње паузе“, објаснио је он указујући да је потребно донети закон о раду, стечају, приватизацији, државним слузбеницима, планирану и изградњи.

То, према његовим речима, неће бити нимало лак посао, додајући да је потребна и фискална консолидација.

Вучић је изразио уверење да ће нова влада имати снаге за то.

Он је најавио да ће СНС у потпуности поштовати и прихватити вољу народа каква год она буде.

Вучић је, упитан какав резултат очекује на изборима, рекао да се не задовољава „малим“.

„Нисам дошао да тражим алиби и да на дан избора говорим да би био задовољан ако би добили глас више, а то би било 25 одсто. Не знам какав ће резултат бити, али ми ћемо бити задовољни много већим резултатом. Очекујем много бољи резултат појединачно од свих осталих“, објаснио је он.

Такође, је оценио да је предизборна кампања СНС била пристојна и реална, да је говорила о ономе што странка планира да учини после избора, и да није обмањивала грађане.

Исто тако рекао је да нема амајлију, подсећајући да је на прошлим изборима гласао у седам увече и да је мислио да то учини и овај пут, али да су му сарадници рекли да то овај пут није могуће због великог интересовања новинара.

„Променили смо то, а и Милица је хтела да дође са татом“, додао је Вучић.

Ђилас: Грађани ће изабрати оне који имају резултате

БЕОГРАД – Лидер Демократске странке Драган Ђилас поручио је данас да верује да ће се грађани Србије на овим изборима, уместо лажних обећања и бесмислених уговора и прича, определити за оне који имају резултате у свом раду и који уместо да обећавају нуде конкретна решења.

На питање новинара шта би за њега представљао добар резултат на изборима, Ђилас је рекао да само размишља о подршци грађана Србије, а да не размишља о самој странци.

„Србија се налази у ситуацији да јој се већ две године обећавају разне ствари попут пројеката који неће бити реализовани – бајке о инвестицијама. Данас сам прочитао да компанија која треба да гради Београд на води има, нећете погодити колико нула запослених, а недавно је основана. За годину дана ако се овако настави ова држава ће банкротирати и то ће бити огроман проблем за све који овде живе“, рекао је Ђилас.

Ђилас је рекао да искрено верује да ће грађани Србије искористити право да својим гласом одлуче о томе на који ће се начин Србија даље развијати.

Јовановић: Србија има право на другачију политику

БЕОГРАД – Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић поручио је данас да је Србији потребна политика која ће бити посвећана трансформацији друштва у сваком сегменту, посебно у економији и која ће напустити популизам и демагогију.

Јовановић је након гласања на Новом Београду рекао да период који је пред Србијом доживљава као посао у којем има места за сваког и који мора урадити читава земља.

„Али то је посао који мора да се уради на другачији начин, ту пре свега мислим на политику која више не сме показивати слабости којих је била препуна у прошлости, али то је политика која треба да трансформише друштво, напусти популизам и демагогију и уради оно што се мора урадити у сваком сегменту живота“, поручио је Јовановић.

Он сматра да Србија има право на другачију политику после 26 година великих грешака.

„Знам да људи нису гласали за живот који живе и надам се да ће то данас и потврдити“, нагласио је Јовановић.

Љајић: Верујем у апсолутну победу

НОВИ ПАЗАР – Лидер Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић рекао је данас да од избора очекује три ствари – велику излазност бирача, убедљиву победу њихове коалиције и брзо формирање нове владе.

„Верујем у апсолутну победу, победу која ће нам омогућити да ту владу формирамо у наредних неколико дана, евентуално неколико недеља“, рекао је Љајић након гласања у Петој месној заједици у новопазарском насељу Хаџет.

Љајић је додао да је кампања у Санџаку била доста мирнија него неке претходне, довољно кратка да не буде напета и са инцидентима које смо имали прилику да видимо током неких претходних избора.

„Посетили смо много места, села и насеља, разговарали са многим грађанима и то је разлог нашег оптимизма. Свугде смо дочекани више него добро и толика подршка нас обавезује да урадимо оно што смо у овој кампањи и обећали“, поручио је Љајић.

Љајићева СДПС на парламентарним изборима наступа у коалицији са Српском напредном странком.

Динкић: Зауставити политику стезања каиша

БЕОГРАД – Лидер Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић оценио је данас да су ови избори важни пре свега због економске политике земље у будућности и да будућа влада треба да се окрене инвестицијама и запошљавању.

„Нова влада мора да напусти политику стезања каиша, да се окрене инвестицијама и запошљавању. Ова политика која је вођена последњих пет година је показала да нема резултате. Буџетски дефицит је све већи, плате и пензије све мање“, објаснио је он након гласања у школи „Краљ Александар први“.

Динкић је изразио наду да ће УРС бити брана даљој политици штедње и стезања каиша и да ће се влада окренути ка много агресивнијим инвестицијама, бржем привредном развоју и расту запослености, јер без запошаљавања нема шансе да плате и пензије буду веће.

„Ко год да победи на овим изборима ми се надамо да ће наша идеја напуштања стезања каиша бити победничка и да ће је нова влада спровести у дело као национални програм“, казао је он.

Упитан да ли су ови избори његов крај или почетак Динкић је истакао да има свега 49 године и да „нема намеру да се пензионише“.

На питање да ли има неки посебан ритуал на изборима он је казао да нема никакву срећну кошуљу, кравату или слично, те да је на гласање дошао у кошуљу из Лексковца, коју је купио пре изборне кампање.

Динкић је објаснио је имао такве ритуале док је ишао на факултет, али не и сада.

Ако ваља идеја она побеђује, како је подвукао, додајући да срећа само храбрима може да помогне, а будалама никада.

Тадић: Очекујем да грађани изаберу политички преокрет

БЕОГРАД – Лидер Нове демократске странке (НДС)Борис Тадић очекује да су грађани на данашњим изборима веома критични у погледу српске привреде и будућности земље и да ће донети одлуку о политичком преокрету.

„Ако се не деси преокрет, имаћемо економско заостајање које ће оставити последице у читавој децениј пред нама“, рекао је Тадић, бивши председник Србије и носилац листе коалиције око те странке, позивајући грађане да изађу на изборе.

Он је новинарима након гласања на Старом граду, рекао да о економском заостајању сведоче сви параметри, али да је упркос томе тема читаве кампање било питање ко ће са ким у коалицију.

Питање о томе с ким планирам власт ако коалиција око моје странке пређе цензус, намеће се на врло опасан начин и то урушава изборну дебату, рекао је Тадић и истакао да се тек након изборних резултата разговара о коалицијама.

„Ја сам читаву кампању провео у томе да објашњавам да немам договор ни са ким“, рекао је он и навео да Нова демократска странка није унизила ниво политичке кампање, како каже, бесмисленим дебатама.

Уместо да смо говорили о томе како ћемо да изградимо пут, мост, како да доведемо инвеститора, побољшамо плату, код нас се читава дебата претворила у питање ко с ким у коалицију, што не постоји у развијеним друштвима, истакао је Тадић.

Економски параметри су, како је навео, све гори, а утисак у јавности је као да инвестиције „само цветају“.

„Грађани су уверени да су инвестиције у броју који никада није био, што је уствари обмана грађана“, истакао је лидер НДС и навео да ћемо због тога платити цену.

Он истиче да се земља налази у огромним макроекономским проблемима.

Задуживање је повећано три пута, буџетски дефицит подигнут је на осам одсто, један је од највећих у Европи, незапосленост је 29 одсто, рекао је он и истакао да су избори могућност да се озбиљно размотре прилике у друштву, како ћемо да завршимо практичне послове.

Он је истакао да је у претходном периоду пажљиво бирао своје сараднике, имао је, како каже, изванредне али и лоше сараднике.

„Оно што је проблем политике је што избор лоших сарадника у државној управи оставља тешке последице по грађане“, истакао је он и указао да власт често квари људе, што је, како каже, његова сугестија онима који су били у власти последње две године.

„Сарадници које су они изабрали показали су некомпетентност и због тога су економски параметри неупоредиво лошији него у тренутку када сам ја одлазио са места председника Републике,“ истакао је Тадић и навео да треба да непредујемо из године у годину, а не да унижавамо економију.

Позивајући грађане да изађу на изборе, Тадић је указао на важност исказивања њиховог мишљења.

„Ово је дан када грађани, кључни чиниоци демократије, предају своју надлежност у руке оних који ће управљати институцијама наредне четири гоидне, а то дефинише како ћемо живети“, рекао је он и на новинарско питање одговорио да не спава добро већ годинама али да му је то, како каже, у опису радног места.

Шаровић: СРС након избора жестока опозиција режиму

БЕОГРАД – Заменик председника Српске радикалне странке (СРС) Немања Шаровић рекао је данас да ће СРС након избора бити жестока опозиција режиму.

„Српски народ данас има могућност да своју судбину преузме у своје руке. Надам се да ће грађани Србије изаћи на изборе, да нису подлегли притиску да је све готово и да појединац не може више ни на шта утицати у Србији“, рекао је Шаровић, након гласања у београдској општини Стари град.

Шаровић је уверен да појединац може да утиче и навео да данас праве „први корак ка ослобођењу Србије“.

Он је сигуран да ће СРС након избора бити једина опозиција режиму као што је била у претходним скупштинским сазивима.

Шаровић је навео да СРС грађанима није давала било каква неумерена обећања и да ће њихов посао бити да остану то што су и до сада били, да, како је рекао, не издају грађане Србије.

Радуловић: И после избора настављамо борбу

БЕОГРАД – Носилац листе „Доста је било“ Саша Радуловић изјавио је данас да прави рад у Србији почиње од 17. марта и да ће листа коју предводи и после избора наставити своју борбу да оствари све оно о чему су говорили током предизборне кампање.

Радуловић је, на питање новинара шта очекује после избора, рекао да ће се то видети тек након што буду познати резултати.

„Знам да ћемо ми наставити нашу борбу након избора и да ћемо наставити да радимо све оно о чему смо говорили за време кампање, а прави рад почиње од 17. марта“, рекао је Радуловић.

Он је нагласио да је данас празник демократије, због чега је позвао све грађане да изађу на биралишта и дају свој глас, без обзира на то за кога гласају.

„Данас је дан кад грађани дају суд о томе шта су политичари радили и шта предлажу да се уради у наредном периоду, тако да треба сви да славимо данашњи дан“, закључио је Радуловић.

Марковић: Грађани одлучују са ким ће СПС правити владу

ЈАГОДИНА – Председник Јединствене Србије, чланице Коалиције СПС-ПУПС-ЈС, Драган Марковић Палма изјавио је данас да ће грађани одлучити са ким ће та коалиција формирати владу, ддоајући да ће већ од сутра наставити да ради оно што је радила последњих година – доводи инвеститоре и отвара фабрике.

„Са ким ћемо правити Владу, о томе ће данас одлучити грађани и већ сутра ћемо прелиминарно, знати колико ко има гласова“, рекао је Марковић, новинарима на гласачком месту у селу Кончареву, после гласања.

Он је додао и да се више неће десити да се гласа „декретом“ за неког министра зато што је то рекла нека партија, већ за министре који имају резултат, за последњих 20 година и који је видљив и да знамо шта су радили и шта су били.

Марковић је оценио и да ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС у Јагодини и Србији добити више гласова него на изборима 2012. године, „јер иза нас стоје дела“ уверен да ће грађани гласати за резултате.

„Када је у питању Јагодина сигуран сам да ће Јагодинци гласати за дела, за оно што је наша коалиција радила последњих година и да ћемо имати више гласова сада на овим ванредним републичким изборима, него што смо имали на последњим републичким изборима 2012. године“,рекао је Марковић.

Марковић је на гласачко место дошао да 12.чланом породицом, супругом, мајком, два сина, две снахе и петоро унучади и истао да „породица Марковић зна за кога ће гласати као и већина Јагодинаца“.

Чанак: Србија да наставити пут ка евроинтеграцијама

НОВИ САД – Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак рекао је да се нада ће Србија после избора наставити свој пут ка евроинтеграцијама.

Чанак је, после гласања на бирачком месту у Основној школи „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, истакао и да се нада да ће уставно – правни положај Војводине након избора бити промењен.

„Промена уставно-правног положаја Војводине ће уследити кроз промену Устава Републике Србије до које ће надам се доћи полсе избора“, рекао је Чанак.

Он је казао да се нада да ће избори протећи мирно и у фер и демократској атмосфери, додајући да, како је рекао, „предизборна кампања није баш била таква“.

Ожеговић: Приоритет је да запослимо Београд

БЕОГРАД – Кандидат Либерално демократске партије за градоначелника Београда Жељко Ожеговић изјавио је данас да је најважнији задатак оних који ће бити изабрани у градску скупштину да покрену економију у Београду.

„Мислим да морамо да радимо на јачању економије и отварању нових радних места, јер без јаке економије немамо ни добрих вртића, школа, болница, немамо јаку културу и то је нешто што је сигурно приоритет у наредном периоду свих који ће бити изабрани на овим изборима“, навео је Ожеговић, саопштио је ЛДП.

Он је рекао да очекује од Београда да се најзад покрене после две године стајања.

„Да покренемо нови инвестициони циклус, да размишљамо о томе како ћемо га равномерно развити и како ћемо вратити надлежност градским општинама“, истакао је он после гласања на Новом Београду.

Ожеговић је подсетио на успехе које је постигао током свог мандата као председник општине Нови Београд, међу којима је, како је наведено, и запошљавање 50.000 људи у том периоду.

Пастор: Размишљати шта да се уради после избора

СУБОТИЦА – Председник Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Ишстван Пастор изјавио је да после избора треба прекинути кампању, призвати се памети и размисљати шта ће већ прекосутра да се уради.

Он је у изјави новинарима након гласања на бирачком месту у насељу Хајдуково крај Суботице рекао да после 16. марта треба да се стане са кампањом и како је рекао, са „рок енд рол“ или „турбо фолк“ политиком.

„Треба да се седне, треба да се сви призовемо памети и треба да почнемо да размишљамо о томе шта ћемо прекосутра. Јер ако то не будемо урадили, мислим да ће бити веома, веома проблематично за све нас“, закључио је Пастор.

Он је рекао и да је реално да СВМ поново има пет мандата у Скупштини Србије, а да се може очекивати и већи број.

Пастор очекује да ће за СВМ гласати највећи део припаданика мађарске националне заједнице, али рачуна и на значајан број гласова и оних који нису Мађари.

“Пре свега рачунам на гласове припадника наше заједнице, јер смо једна мањинска странка, али исто тако по ономе што заступамо, мислим да смо једна грађанска странка и са тог аспекта, и због доследности у нашој политици и због начина нашег политизирања мислим да можемо рачунати на значајан број гласова и оних који нису Мађари”, рекао је Пастор.

Ружић: Сигуран сам да ћемо оставрити одличан резултат

БЕОГРАД – Председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије (СПС) Бранко Ружић изјавио је данас да је сигуран да ће та странка заједно са својим коалиционим партнерима, ПУПС-ом и Јединственом Србијом, остварити одличан резултат на изборима.

„Сигуран сам да ћемо направити још позитивније изненађење него пре две године, али много је важније да ће наша колација играти веома значајну стратешку одлуку у дефинисању праваца кретања друштва и државе и опредељивању свих тих друштвених процеса који нам следе“, рекао је Ружић Тањугу после гласања.

Он је додао да се без социјално праведне политике, идеологије и програма ниједан грађанин не може осећати безбедно ни социјално праведно.

Ружић је истакао да очекујемо још одлучније кораке на европском путу Србије, један шири консензусни приступ свим штратешким циљевима Владе Србије пре свега у интересу грађана.

„Очекујемо једну социјалну праведнију, економски развијену, Србију европских вредности. Мислим да више немамо времена за губљење, већ морамо прионути на посао“, рекао је Ружић.

Према његовим речима, не смемо се борити само декларативно на речима већ и на делима да се изборимо за окружење, амбијент, који ће бити достојан живота за сваког грађанина Србије и који ће омогућити нове инвестиције и пословни амбијент где ће инвеститори осећати сигурност.

Он је истакао да мора да се омогући владавина права и доступност правде као један амбијент у коме свака европска демократија живи, а где и Србија припада.

Ружић је нешто после 13 часова гласао на бирачком месту три, на Шумарском факултет.

Бајатовић: Очекујем успостављање политички стабилне владе

НОВИ САД – Председник Покрајинског одбора Социјалистичке партије Србије у Војводини и потпредседник Главног одбора СПС Душан Бајатовић изјавио је данас да очекује да се након избора успостави политички стабилна Влада Србије и скупштинска већина која може у наредне четири године да се суочи са значајним, отвореним, проблемима.

„Важно је да грађани изађу и гласају, јер су пред Србијом значајни социјални, економски и национални проблеми за које у изборној кампањи нисмо, нажалост, видели превише решења“, рекао је Бајатовић додајући да је било много понуда и обећања.

Он је истакао да се боји да су „пред нама значајни проблеми“ те да очекује да људи искажу своју политичку вољу и да се на основу тога успостави, ако то буде било могуће, политички стабилна влада и скупштинска већину која може у наредне четири године да се суочи са значајним отвореним проблемима.

„То је суштина ових избора“, рекао је Бајатовић додајући да очекује да СПС у Војводини има 17, а у републици и више одсто гласова.

Михајловић: Надамо се брзом формирању владе

БЕОГРАД – Потпредседница Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић изразила је наду да ће СНС добити поверење грађана и да ће потом врло брзо формирати владу како би се могло кренути у све обећане реформе и промене.

„Надам се да ће грађани Србије препознати снагу СНС – а и њеног председника Александра Вучића и да ћемо добити поверење грађана. Сваки глас грађана за нас је велика одговорност“, рекла је Михајловић након гласања у Основној школи Исидора Секулић у Београду.

Она је навела и да се нада да ће брзо доћи до формирања владе и да ће се након тога кренути у промене које су најављене.

„Надам се да ћемо сачекати крај године са много бољим животним стандардом и са много више посла и нових компанија“, рекла је Михајловић.

Пајтић: Резултат избора ће бити изненађујући

НОВИ САД – Заменик председника Демократске странке Бојан Пајтић после гласања у Новом Саду рекао је да ће изборни резултат бити изненађујући у поређењу са истраживањима објављиваним током кампање.

Према његовим речима, истраживања су у предизборној кампањи више служила за креирање мишљања јавног мњења него што су представљала реалан показатељ стварног расположења бирача.

„Вечерас ће бити изненађења и сигуран сам да ће резултат избора бити много другачији у односу на истраживања“, рекао је Пајтић.

Он је казао да је за сазревање српског друштва добро да на изборе изађе што већи број бирача и да избори протекну у демократској, фер и коректној атмосфери.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Очекивања страначких првака након гласања

* Обавезна поља