cesidМарко Благојевић, извршни директор ЦЕСИД-а, изјавио је вечерас да према прелиминарним резултатима које поседују у овом тренутку листа око СНС освојила је 48,8 одсто гласова, чиме би добила 157 мандата у Скупштини.

Коалиција СПС-ПУПС-ЈС узела је 14 одсто гласова и могла би да рачуна на 45 мандата.

Следећа по снази би требало да буде ДС са 19 мандата пошто је освојила 5,9 одсто.

НДС би имао мандат мање са 5,7 одсто гласова.

У Парламент улазе и Савез војвођанских Мађара, Странка демократске акције и Партија за демократско деловање као мањинске партије.

Странке испод цензуса су ДСС са 4,1одсто, Двери са 3,4 посто, УРС са 3,3, ЛДП са 3,1…

————————————

ЦеСИД: до 19.00 сати излазност бирача 50,3 одсто

На ванредним парламентарним изборима у Србији на биралишта је до 19 часова изашло 50,3 одсто грађана уписаних у бирачки списак, саопштио је Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД).

Извршни директор ЦеСИД-а Марко Благојевић рекао је, на конференцији за новинаре у Танјуговом прес клубу, да је по регионима највише грађана са правом гласа изашло на изборе у централној Србији – 52,3 одсто, затим у Београду – 47,6 одсто и у Војводини – 49,2 одсто.

На претходним парламентарним изборима 2012. године на биралишта је до 19 часова изашло 53,6 одсто одсто уписаних бирача, 2008. године 54,2 одсто и 2007. године 56,7 одсто бирача.

Одзив је, како је рекао, у складу са очекивањима и предвиђањима, која су указивала да би одзив могао да буде око 55 одсто, што ће се испоставити тачним, када се буду укључили подаци и са Косова и Метохије.

Одзив између 17 и 19 часова порастао је око девет одсто, рекао је Благојевић и прецизирао да је између 18 и 19 сати гласало четири одсто бирача.

Благојевић је изразио уверење да излазност неће бити мања од 53 одсто, али да неће ни премашити 55 одсто.

Упитан зашто је мања излазност у поређењу са 2012. Благојевић је одговорио да, најпре мора да види резултате, посебно колико је која странка добила, али је рекао да се то делом може приписати чињеници да су бирачи опозиционих партија, пре свега ДС били мање заинтересовани да изађу на биралишта.

„На то ће врло јасно указати изборни резултати”, поручио је он.

Ови избори су, према његовим речима, протекли у складу са домаћим законодавством и међународним стандардима, а неправилности по тежини нису биле такве да би могао да буде доведен у питање интегритет изборног поступка.

Благојевцих је најавио да ће прве прелиминарне резултате саопштити после 21 сат, а да ће коначна процена бити представљена тек сутра, јер се током ноћи очекују резултати са Косова и Метохије.

Новинска агенција Танјуг и ЦеСИД организују вечерас Изборну ноћ, у којој ће бити саопштени први незванични резултати избора за Скупштину Србије и Скупштину града Београда.

Право гласа на републичким изборима има 6.765.998 грађана, који су до 20 сати могли да гласају на 8.262 места, а избори су организовани и на Косову и Метохији.

ОЕБС: до 18 часова на Косову гласало више од 28 хиљада гласача

До 18 часована Косову је гласало 28.416 гласача и нису забележени никакви инциденти, изјавио је Портпарол ОЕБС-а Никола Гаон.

Гаон је у изјави Танјугу рекао да је од овог броја 11.552 бирача гласало на северу Косова.

Право гласа на парламентарним изборима на Косову и Метохији има 107.958 бирача који своју грађанску дужност могу да остваре на на укупно десет бирацких центара и петнаест огранака.

Бирачка места на Косову и Метохији биће затворена у 20 часова а пребројавање гласова неће бити организовано у покрајини већ ће гласачки материал бити транспортован за Рашку и Врање.

Изборе на Косову у 17 општина прати 400 ОЕБС-ових представника а комплетан бирачки материјал укључујући и бирачке спискове обезбедила је Републичка изборна комисија.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на ЦЕСИД дао прелиминарне резултате

* Обавезна поља