Branko-Pavlovic-225x300Блиц“ је  у броју од 28.12.2013.године на насловној страни у тексту означеном као „“ „Цмаркет“ опљачкан за 41 милион евра“ у левом углу испод слике објавио да „Полиција као одговорне сумњичи Слободана Радуловића, Милана Бека, Данка Ђунића, Мирослава Мишковића, Бранка Павловића и Вука Делибашића“, а на другој страни истог броја у тексту означеном „ „Ц маркет“ ојадили за 41 милион евра“ навели : „Полиција је завршила истрагу, а како сазнајемо, сумња се да су у овом случају Слободан Радуловић, као генерални директор компаније, бизнисмени Мирослав Мишковић и Милан Беко, Бранко Павловић, консултант, Вук Делиблашић и Данко Ђунић злоупотребом службеног положаја остварили имовинску корист од 41 милион евра – каже извор „Блица“ близак истрази“.

На овај начин су, кршењем скоро свих одредаба Кодекса новинарске етике ( I-1. и  4., Истинитост извештавања, II-2 Независност од притисака, IV-1.,3. и 6, Одговорност новинара, V- 1.,2. и 3., Новинарска пажња, VI- 8 Однос према изворима информисања, VII- 1.и 2., Поштовање приватности, ) читаоцима „Блица“ неистините тврдње у погледу мене приказане као тачне и навеле их да сасвим неосновано мисле да сам ја учествовао у било чему незаконитом у погледу продаја акција „Ц маркета“ као консултант малих акционара.

Како изнето представља клевету за мене и сматрам наводе дубоко увредљивим, захтевам да на истом месту и са одговарајућом опремом , у складу са законом, а ради правилне информисаности јавности, у првом наредном броју, објавите следећи

Одговор

Пошто ми није дата било каква прилика да се изјасним на наводе да сам учествовао у нечем што је незаконито, у ситуацији када није наведена ни једна радња наводног извршења, сада обавештавам читаоце „Блиц“-а о следећим чињеницама:

Прво, због тога што је „Ц маркет“ Радуловић са осталим саокривљенима отео власницима, односно мојим клијентима -малим акционарима, који су заправо укупно били већински власници, судски поступак је у току већ 7 година, у коме је донета осуђујућа првостепена пресуда и то је у фази жалбеног поступка.

Друго, као консултант у тренутку саме продаје, која је обављена на законом предвиђен начин, ја одговарам ако је постојала нека боља понуда од 300 евра по акцији за мале акционаре, а да их о томе нисам обавестио. Тада, крајем 2005.године боље понуде није било, а данас, осам година касније ми поуздано знамо да малим акционарима ни у једном тренутку више није нуђен износ једнак или већи од 300 евра за акцију. Пре око годину дана „Делез“ је за 17% државног пакета понудио око 295 евра.

Дакле, правилно су поступили они који су продали акције, а они који нису продали су таквом одлуком оштетили своју имовину. Пластично, на примеру то изгледа овако: за 10 акција 2005.године продајом је добијено 3.000 евра. За осам година орочења у банци власник сада на рачуну има 5.000евра. Онај ко није продао акције највише може да добије данас 2.950 евра. Онај ко није продао акције оштетио је своју имовину за 40%.

Треће, читалац треба да зна да сам ангажован од малих акционара када буквално ништа нису могли са својим акцијама- ни да управљају „Ц маркетом“ ни да их продају, залажу, ништа. Након годину дана могли су да управљају „ Ц маркетом“, да их продају или не ( неки су исправно проценили и продали, неки нису), поклањају, залажу за кредите, све по својој вољи. Овакав резултат читаоцима „Блица“ је представљен као криминално поступање и тиме су они спречени да користе здрав разум који свакако имају.

Четврто, пошто смо све закључке сада и сами у могућности да донесемо, додатно напомињем да је правоснажним судским одлукама, укључујући и одлуку у трећем степену по ревизији највишег суда у Србији, утврђено ово исто – да они који су продали акције нису претрпели никакву штету.

И пето, ја немам својство одговорног или службеног лица, па је већ само због ове опште познате чињенице новинару морало бити јасно да никако не могу бити стављен у контекст извршења кривичног дела злопутребом службеног положаја.

Очекујем јавно извињење „Блица“.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Одговор Бранка Павловића Блицу

* Обавезна поља