molitveni dorucakАмерички председник Барак Обама изјавио је данас да је џихадистичка организација Исламска држава (ИС) „брутални и опаки култ смрти“ који изводи „неописиве варварске актове“ у име вере.

„Окупили смо се да се одупремо онима који изопачују веру зарад својих нихилистичких циљева“, рекао је Обама на почетку годишњег Молитвеног доручка у Вашингтону, истакавши да „ниједан Бог не опраште терор“.

Он је рекао да недавно насиље у Паризу, Пакистану, Сирији и другим местима широм света показују да се вера и религија могу изопачити и корисити као оружје.

Милитантни активисти ИС, који су раније ове недеље изазвали међународни гнев објавивши видео снимак на којем јорданског пилота спаљују живог, „тероришу верске мањине као што су Јазиди, подвргавају жене силовању као ратном оружју, под плаштом верског ауторитета“, навео је амерички председник.

Обама је данас, отварајући Молитвени доручак пред више од 3.000 званица, поздравио тибетанског духовног вођу далај ламу као „доброг пријатеља“ током симболичног првог сусрета са њим, али се нису формално састали, преноси АФП уз оцену да би то могло разбеснети Пекинг.

Обама је у свом говору посебно поздравио овог добитника Нобелове награде за мир, кога Кина сматра сепаратистом.

„Желим да упутим посебну добродошлицу добром пријатељу“, рекао је Обама, описујући далај ламу као „моћан пример како се примењује самилост“, а који, како је рекао, инспирише друге да се залажу за слободу и достојанство свих људи.

Обама и далај лама су данас први пут виђени заједно у јавности, подсећа француска агенција, додавши да су три претходна њихова сусрета одржана иза затворених врата како би се избегло погоршавање односа са Кином.

 

Пекинг оптужује далај ламу да покушава да отцепи Тибет од остатка Кине и назива га „вуком у овчијем крзну“.

Традиционалном молитвеном доручку у Вашингтону данас присуствује први потпредседник Владе и шеф дипломатије Ивица Дачић, потпредседник Скупштине Владимир Маринковић и народни посланици Зоран Бабић и Александар Југовић.

Национални молитвени доручак установљен је 1953. године и од тада се одржава сваког првог четвртка у фебруару.

Молитвени доручак

На „молитви за Америку“ окупљају се председник САД, чланови Конгреса, високи представници администрације и званичници из читавог света. Традиција окупљања на Молитвеном доручку установљена је током мандата председника САД Двајта Ајзенхауера, који је с групом конгресмена дошао на идеју да организује заједнички скуп чија би окосница била молитва за Америку.

На молитвеном доручку Србију су представљали шеф дипломатије Ивица Дачић, потпредседник Скупшзине Србије Владимир Маринковић, као и народни посланици Зоран Бабић (СНС) и Александар Југовић (СПО).


Извор: Танјуг, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Одржан молитвени доручак

* Обавезна поља