oebs-konferencijaОграничена мисија ОЕБС/Канцеларије за демократске институције и људска права за посматрање избора у Србији оценила је да је укупно окружење у којима се одвија предизборна кампања у Србији мирно, али је указала на случајеве застрашивања бирача, на утицаја владе на медије, као и на злоупотребу доминантне позиције владајућих странака.

Истакавши да је, укупно гледајући, окружење у којем се одвија предизборна кампања мирно, мисија ОЕБС је навела да су посматрачи добили информације о неколико примера насиља у којима су учествовали политички активисти: туче песницама два члана СДА и СДП у Сјеници 25. марта, напад на посланике ДС-а и кандидате на догађају у Београду 27. марта, као и инцидент у којем су учествовали активисти ДС-а и СНС-а у Младеновцу 3. априла.

У привременом извештају (18. март-14. април) наводи се да су у свим деловима Србије где су распоређени, посматрачи ОЕБС примили „поуздана обавештења“ о злоупотреби положаја странака на власти, и на државном и на локалном нивоу у циљу вршења притисака на бираче, нарочито запослене у јавном сектору, и о покушајима подмићивања бирача иницијативама социјалне помоћи.

Посматрачи ОЕБС су забележили да је СНС делила пакете хране, обезбеђивала бесплатне медицинске прегледе, организовала радионице за заштиту деце и путовања пензионера како би утицала на бираче током кампање у Ковачици, Шиду и Новом Саду, пише у извештају.

Највећи број саговорника Ограничене мисије за посматрање избора сматра да су опозиционе странке биле склоне коришћењу негативне кампање против владајућих странака, уместо фокусирања на сопствене програме.

Како наводи ОЕБС, провокативна и популистичка реторика примећена је на скуповима Српске радикалне странке и у медијским иступима Странке демократске акције.

У извештају се наводи да медијски простор Србије заузимају бројни медији, надмећући се за релативно мало тржиште за оглашавање. „Сматра се да Влада утиче на сектор медија и да постоји општи тренд таблоидизације, уз тренутно сужен обим информативног програма“, пише у извештају ОЕБС.

„С обзиром на општи тренд таблоидизације медијског простора, што је видљиво у сужавању шеме информативног програма, улога и важност јавног сервиса – Радио-телевизије Србије (РТС), која емитује програм по целој земљи и Радио-телевизије Војводина (РТВ) која емитује програм у Покрајини – остају кључни у приступу грађана разноликим информацијама“, пише у извештају.

oebs201

Већина странака спроводи кампању организовањем скупова и путем рекламног материјала (постери и билборди). Опозиционе странке су се жалиле посматрачкој мисији ОЕБС да им је због недостатка финансијских средстава ограничена могућност да купе изборне рекламе на билбордима, или у штампаним и електронским медијима.

„Насупрот томе, билборди и постери на којима се промовише СНС су преовлађујући“, пише у извештају ОЕБС.

Мисија наводи да су СНС и коалициони партнери те странке за преношење својих изборних порука користили званичне догађаје, као што су посете званичника школама, отварање јавних институција и фабрика.

Додаје се да су СНС и Савез војвођанских Мађара имали подршку страних државника, уз напомену да је мађарски министар спољних послова учествовао на митингу СНС у Панчеву 5. априла и том приликом исказао подршку обема партијама.

У извештају ОЕБС се наводи и да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић 4. априла изјавио да ће посебни полицијски тимови бити присутни на дан избора како би спречили „изборне крађе“. Касније је изјавио да је спровођење избора у надлежности Републичке изборне комисије и бирачких одбора, а да ће полиција интервенисати само ако буде конкретних притужби.

Посматрачка мисија ОЕБС је указала да је Министарство државне управе и локалне самоуправе донело упутство којим се дозвољава само појединачна провера евиденције бирача, уз коришћење јединственог матичног броја, иако закон гарантује јавност бирачког списка на општинском нивоу.

Непостојање могућности јавног увида су критиковали неки саговорници Ограничене мисије ОЕБС/КДИЉП-а, који су такође исказали забринутост за тачности бирачког списка, нарочито у вези са евидентирањем умрлих и грађана који су се одселиле из земље, пише у извештају.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на ОЕБС критиковао Владу Србије због мешања у изборни процес

* Обавезна поља