olja-utisak-nedelje1БЕОГРАД – Могло се претпоставити да представљам проблем на програму телевизије Б92, јер сам много пута чула да су разни директори, на различитим нивоима у Б92, сваког петка имали проблеме, па када се види кога сам најавила, онда ме зову телефоном и питају да ли може неки други гост, изјавила је за Радио-телевизије Војводине новинарка Оља Бећковић, говорећи о разлозима за вишенедељно одлагање емитовања њене емисије „Утисак недеље“.

Бећковићева је, гостујући у емисији „Један на један“, објаснила да су јој ти исти директори из Б92 често сугерисали да промени поједине госте, јер ће, у супротном, „неко полудети“.

„А ко би полудео? Једини који је тако осетљивих нерава, дакле премијер (Александар Вучић), коме је лако да полуди на сваку такву бесмислицу“, истакла је она.

Бећковићева је истакла да се ради о поремећају стварности, где је Вучић замислио да једна „телевизијска емисија представља фронт против њега“ и да све зависи од тога да ли ће у тој емисији „бити двоје против њега, или  пак један или троје за њега, што за њу представља опсесију уређивања медија.

Бећковићева је рекла да је све што се протеклих недеља дешавало око емисије „Утисак недеље“ за њу врло чудно, те да је пет дана пре већ један пут одложеног термина позвана на састанак, ком је присуствовала директорка Б92, када се појавио „мистериозни човек са духовитим презименом – Ајнштајн“, без било какве визит карте, који јој је предложио да „изгугла на интернету да он никога није преварио“.

„Он је, заправо, био задужен да ми саопшти да емисије 21. септембра нема, уколико не потпишем уговор да од новембра прелазим на Б92 Инфо канал. Тај Инфо канал никада нико пре тога није поменуо, а тада ми је речено да не могу да радим емисију у недељу, ако не потпишем да прелазим на Инфо канал“, рекла је она.

Објашњење је, додаје Бећковићева, било крајње цинично, а гласило је да се ради о култној емисији, за коју је идеално да буде, како кажу деца, „бачена у канал“, на ком ће постати стожер, после чега ће и друге емисије, попут Инсајдера, Кажипрста, да пређу.

Бећковићева је навела да је било разговора о томе да се потпише протокол о добрим намерама, да је она спремна да пређе на Инфо када се он изгради и када све емисије, Инсајдер, Кажипрст и остале, пређу, што реално не може да буде пре јануара, а што је одбијено.

„Ја сам чак пристала чак и на то да ме пусте да радим у недељу емисију, ако потпишем Протокол. Прво су рекли да је то у реду, а онда су некога позвали телефоном и рекли ми да ни то не може и онда ја схватим да не смем више да постојим на Б92 и да морам у новембру да одем“, објаснила је она.

Бећковићева је указала на чињеницу да је „Утисак недеље“ једна од ретких емисија на Б92 која је зарађивала новац, те да не може да схвати који је то пословни интерес да емисија која је најгледанија и једина исплатива на Б92, буде пребачена на канал који не може да почне да зарађује.

„Мени се понудили 30 одсто више новца да пређем на Инфо канал. Е сада, хајде да видимо како може да буде нечији пословни интерес то да неког платиш више да оде негде где не може да ти заради ништа“, чуди се она.

„То је понижавајуће у целој ствари. Не могу да замислим колико руку је ту умешано и колико је тих генијалаца који су обећали да мене више неће бити и да ће ме скинути, а да ме, као, неће скинути. Сада ћемо да смислимо Инфо канал, Бећковићева ће лично да потпише да ће да иде у мишију рупу и при том ћемо да јој  дамо паре за то, а она ће одушевљено да оде са парама и да даје изјаве за новинаре како је цео живот желела да гради неки инфо канал“, рекла је она.

Бећковићева је истакла да се нико не би ни усудио да повуче овај потез, да не зна докле је довео, не новинарство као професију, него целу земљу, те да није реално да очекујеш да солидарност у моменту када људи имају највећи стах од губитка посла, а и са тим послом немају од чега да живе.

„Са друге стране, сада имаш такву медијску слику, да ти немаш где да одеш, сада све телевизије припадају једном човеку. Имаш ту фарсичну причу о приватизацији медија и власницима, а сваки тај власник дугује том човеку. Нико не би добио фреквенцију, нико не би добио закон, да овај није климнуо главом, као што и они који нису добили фреквенцију, нису је добили само зато јер је један човек одлучио да је не добије, а не РРА“, објаснила је Бећковићева.

Бећковићева је запитала како је могуће да телевизија са таквом позадином као што је Б92 допусти да се ради нешто што није радио ни бивши председник СРЈ Слободан Милошевић, при чему емисија није скинута тада, када је Вучић био министар информисања, него сада.

„Нешто што никада нико није урадио, а ради се о емисији која се емитује 24 године, сада је смислио он да уради… како је то могуће“, чуди се она.

Бећковићева је запитала због чега Б92 никада није демантовао негативне написе таблоида о њој и додала да то за њу представља још један аргумент да се ради о политичкој одлуци и да некоме одговара да се блати и она и сама Б92.

Говорећи о професионалној солидарности, Бећковићева је рекла да не можемо да будемо солидарни када смо „убијени у појам“, да нико више не поштује ни самог себе.

„Сви смо уплашени, држе то нешто мало што имају, сви су у страху шта ћемо сутра.. убијени смо у појам и тај је опет успео“, истакла је она и додала да је некада постојало уверење да ће да реагује неко из европске институције, али да се сада види да се њих то уопште не тиче.

„Ствари су сада отишле у потпуно другом правцу, они (ЕУ) тачно знају шта ова влада треба да испуни, а све остало је дозвољено – ради са овим шта год хоћеш, то нам уопште није важно, имамо приоритете. Он то зна и у томе ужива“, навела је она.


Извор: Р Т В

Оставите коментар

Оставите коментар на Оља Бећковић – Све телевизије припадају Вучићу

* Обавезна поља