oleg-carev-udivil-nebolshimi-dohodami-i-dvumja-avtoМОСКВА – Посланик украјинске скупштине и лидер покрета Југоисток Олег Царев изјавио је данас да ће житељи Доњецке и Луганске области бојкотовати председничке изборе у Украјини, заказане за 25. мај, и најавио могућност формирања Новоросијске Републике.

„Бирачка места неће бити отворена ни у Доњецкој, ни у Луганској области”, рекао је Царев у интервјуу руском ТВ каналу „Росија-24” а преноси РИА Новости.

Агенција подсећа да су раније присталице федерализације Украјине у те две области одлучиле да спроведу референдум о статусу региона, планиран за исти дан – 11. мај.

Царев је рекао да већ следеће седмице може почети процес формирања Новоросије.

„Уколико житељи Луганске и Доњецке области подрже ово питање, наш покрет Југоисток обратиће се свим другим југоисточним регионима да крену истом процедуром и формирају нову федеративну творевину – републику Новоросију”, рекао је он.

Према речима Царева, њене границе практички су подударне са Новоросијском губернијом, која је постојала за време Руске империје и у њу би могле да уђу Херсонска, Николајевска, Одеска, Запорожска, Дњепропетровска, Харковска, Луганска и Доњецка област.

Новоросија (Нова Русија) је историјска област на југу Русије и Украјине из друге половине 18. до почетка 20. века, која је обухватала територије приобалних области Црног и Азовског мора.

Царев је у интервјуу руској ТВ рекао и да је број жртава у масакру у Одеси 2. маја, много већи од 46 званично саопштених.

„Убеђени смо да полиција не допушта улаз у ту зграду како се не би пребројао број лешева. Поуздано знамо да су тамо и малолетна деца”, рекао је он, тврдећи да је жртава више од стотину и додајући да ће „власти учинити све како би сакриле трагове свог злочина”.

„Стиче се утисак да су људе убијали, а судећи по томе да су поједене женске особе неодеве, могуће и силовали, по читавој згради. А тек затим поливали из ‘молотовљевих коктела’ и спаљивали”, рекао је Царев.

Његов покрет, како је рекао, спроводи сопствену истрагу догађаја у Одеси на основу сведочења преживелих и фото и видео документације.

Царев је био регистрован као кандидат за председника Украјине на ванредним изборима, али је 1. маја повукао кандидатуру.

Против Царева је у Украјини неколико кривичних поступака због изјава о неопходности федерализације земље, а Главно тужилаштво иницирало је одузимање Цареву посланичког имунитета.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Олег Царев о формирању Новорусије

* Обавезна поља