rasim-ljajic(1)БЕОГРАД – Потпредседник владе и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је данас, поводом тужбе Хрватске и противтужбе Србије за геноцид, да теоретски не постоји шанса да наша земља повуче тужбу, ако то не уради Хрватска.

Љајић је за Б92 рекао да Србија нема разлога да страхује од процеса који ће се водити по тужбама Србије и Хрватске за геноцид пред Међународним судом правде у Хагу.

– Теоретски не постоји шанса да повучемо тужбу, а да то Хрватска не уради. О томе нико апсолутно не размишља и лопта није у нашем дворишту – рекао је Љајић, који сматра да је код хрватског руководства постојала спремност да се то догоди, али да није било храбрости због притиска јавности.

Он је подсетио на инциденте око ћирилице у Вуковару и са хрватским фудбалером који је изговарао усташке повике на стадиону, после утакмице Хрватске са Исландом.

– Мислим да се хрватско руководство одлучило да је боље да цела ствар иде на суд, па шта суд одлучи, иако су сасвим свесни да немају шансе да добију тај спор и ово је за њих излаз из ситуације – рачунајући да нису повукли тужбу, неће имати реакције јавности и отпор, а одлука суда каква год да буде мора се прихватити – рекао је Љајић.

Он је подсетио да је Србије била за повлачење тужби све време, да је Хрватска поднела тужбу 1999. године, а Србија противтужбу 10 година након тога, очекујући да ће се наћи неко решење. Међутим, навео је Љајић, пошто тога нема, Србија нема другог избора него да се припрема за ту расправу од које нема разлога да страхује.

– Ми смо у потпуности спремни. Имамо одличан правни тим и после те расправе можемо да очекујемо судски епилог, после кога треба кренути у процес убрзане нормализације односа у региону, па и српско-хрватских односа – сматра Љајић.

Говорећи о финансирању правног тима Србије, Љајић је рекао да је то питање решено и да је Влада донела одлуку о финансирању и раду правног тима Србије у коме ће бити 12 људи.

Према његовим речијма, буџет за спор ће бити три пута мањи него буџет за спор са Босном и Херцеговином, а биће утрошена и мања средства него она предвиђена буџетом. У тиму Србије ће, рекао је Љајић, бити најбољи адвокати у тој области – људи апсолутно познати у целој међународној заједници.

Утицај спора на положај српске мањине

Када је реч о положају Срба у Хрватској и како ће спор утицати на њих, Љајић је рекао да ту морамо бити јако обазриви.

– Лако је нама овде да причамо шта год хоћемо, а најгоре је људима који тамо живе. Можемо да дајемо било какве запаљиве изјаве и да нам људи аплаудирају и говоре супер сте то рекли, али њихове последице осећају Срби који тамо живе – рекао је Љајић.

Он је додао да је то један од разлога због чега је Србија желела да се тужбе повуку јер ће расправа о њима „сигурно подићи тензије“, што може да утиче на погоршање положаја српске заједнице у Хрватској.

– Зато смо сматрали да је боље да се тужбе повуку под условима који су обострано прихватљиви, а не да само једна страна чини уступке – рекао је Љајић.

Расим Љајић: Буџет за спор са Хрватском биће три пута мањи него у спору са БиХ

Потпредседник владе Расим Љајић каже за Б92 да нема проблема са финансирањем правног тима Србије у процесу поводом међусобних тужби са Хрватском за геноцид.

„Нема проблема са финансирањем и питање новца и буџета за наш правни тим биће решено на влади. Та одлука је донета. Буџет за овај спор са Хрватском биће три пута мањи од буџета који је био за спор са Босном и Херцеговином“, рекао је Расим Љајић гостујући у вестима Б92. Он је додао да нема теоретске шансе да Србија једнострано повуче тужбу.

„Чињеница је да Хрватска не одустаје и да неће повући тужбу против Србије. Ми смо били за међусобно споразумно повлачење тужби, али је очигледно Хрватска од тога одустала због унутрашњих притисака и става јавног мњења“, каже Љајић.

Он истиче да Србија нема разлога да страхује од процеса чија ће усмена расправа почети 3. марта 2014. године пред Међународним судом правде у Хагу.

„Ми смо спремни и имамо одличан правни тим“, наводи Љајић и истиче да се упоредо са припрема за процес ради на нормализацији односа два суседа.

„Ја мислим да је код представника Хрватске постојала спремност на повлачење тужби али није било и храбрости да се то учини, јер у Хрватској имате ситуацију која траје са ћирилицом у Вуковару, затим случај од пре два дана на стадиону са оним фудбалером и зато мислим да се под притиском јавног мења хрватско руководство одлучило да иде у спор иако нема шансе да успеју“, рекао је Расим Љајић.

Он очекује да ће расправа у Хагу сигурно подићи тензије у Хрватској, али да Србија мора бити умерена и да не треба да даје запаљиве изјаве.

„Ми морамо водити рачуна о људима који тамо живе и последицама које би запаљиве изјаве имале и које би могле да се одразе на српско становништво у Хрватској. Понављам, ми сматрамо да је боље да се тужбе повуку на обострано задовољство и са обостраном сагласношћу“, поручио је Љајић и додао да су у разговорима о повлачењу обе стране истицале захтеве који су пре свега хуманитарни, као што је решавање судбине несталих.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Србија неће повући тужбу пре Хрватске

* Обавезна поља