oliver-ivanovic4КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић, којем је Судско веће Еулекса у четвртак продужило судски притвор за још два месеца, започео је штрајк глађу, захтевајући да му се омогући одбрана са слободе.

Његову руком исписану поруку из затвора у Косовској Митровици преносимо у целости:

„Одлучио сам се на штрајк глађу, јер очигледно нема другог начина да скренем пажњу на неправду и угрожавање мојих људских права”, поручио је јуче из затвора Оливер Ивановић, лидер грађанске иницијативе Србија, демократија, правда (СДП). Он се јавности обратио писмом у коме објашњава зашто се одлучио на такав корак.

Дубоко сам разочаран одлуком судије о продужењу притвора, а још више образложењем које само потврђује да у мом случају постоји снажан политички утицај на судију и судско веће.

Суђење и саслушање сведока из публике прате многи адвокати, правници и судије из српског суда, правни тим СДП-а и имају јасну слику, па би морало бити јасно и Еулексу. Од до сада саслушаних сведока ниједан ме не повезује са кривичним делима која ми се стављају на терет. Апсолутно сам испоштовао сваку одлуку судије. Учествујем активно у поступку, коригујем званичне преводиоце, јер добро говорим енглески и албански и помислим на оне несрећнике који нису имали ту могућност. Огромна је шанса, могућност да превод буде погрешан, а то наравно може утицати на коначну одлуку.

Одлучио сам се на штрајк глађу, јер очигледно нема другог начина да скренем пажњу на неправду и угрожавање мојих људских права. До данас сам већ 557 дана у притвору а наставак суђења је заказан за 10. септембар!!!

Нисам самоубица, али ја очигледно морам увек најтежим путем!!!

pismo-oliver-ivanovic

Ивановић, који је 19 месеци у затвору, по други пут се одлучио на тај корак, пошто је прошле године недељу дана штрајковао глађу, захтевајући да му се омогући премештај из притворске јединице у Приштини у северну Косовску Митровицу, што му је и одобрено.

Ивановићево здравствено стање је стабилно, казала је јуче за „Политику” Ксенија Божовић, потпредседница ГИ СДП, додавши да су га „прегледали затворски лекари” и да, с обзиром на „неподношљиво високе температуре у затворским ћелијама, пије довољно воде”, али да нису сигурни докле ће тако моћи да издржи. Она подсећа да је Ивановић укупно шест сати био на „слободи” – први пут на обележавању породичне славе и други пут на рођендану најмлађег сина.

У саопштењу које је издао СДП наводи се да се лидер ове странке одлучио на штрајк глађу како би указао на монтиран политички процес против њега, који је после 47 испитаних сведока дошао до тачке када правни аргументи не постоје, већ само политички, „на шта је указивано од почетка”.

Никола Селаковић, министар правде, сматра да је одлука о продужењу притвора „скандалозна” и каже да ће „Министарство правде учинити све да помогне његовој одбрани”.

„Нажалост, морамо бити свесни да мало тога можемо да урадимо кад је реч о флагрантном кршењу људских права Оливера Ивановића, који је у притвору само зато што је угледан Србин”, изјавио је Селаковић Танјугу. „У ситуацији смо када су нам руке везане и де факто не постоји наш суверенитет у правосуђу на КиМ”, објаснио је потом министар правде.

Марко Ђурић, директор владине Канцеларије за КиМ, очекује да „пре него што Ивановићево здравље буде нарушено, званичници Еулекса предузму кораке да се прекине правно насиље, јер ће у супротном постати саучесници у злочину”.

– Време је за солидарност са Оливером Ивановићем и време је за јединство наших људи на Косову и Метохији у супротстављању оваквој неправедној и дубоко погрешној пракси, која удаљава север Косова и Метохије од владавине права – рекао је Ђурић за Танјуг.

Пре три дана одлуком Судског већа, које води процес против Ивановића и још четворице Срба, из судског притвора су пуштени да се бране са слободе Небојша Вујачић и Александар Лазовић, док је Илији Вујачићу омогућено од почетка судског процеса да своју невиност доказује ван притворске јединице.

Само дан касније, председавајућа већа Роксана Комша није уважила захтеве одбране Оливера Ивановића и Александра Делибашића, продуживши им притвор због „бојазни да би могли да утичу на сведоке”.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Писмо и штрајк глађу Оливера Ивановића

* Обавезна поља