curkinЊУЈОРК – Напетост, која се појавила у односима између Запада и Русије после припајања Крима, неће у историсјкој перпсективи бити дуга, рекао је у разговору са руским новинарима стални представник РФ при УН Виталиј Чуркин.

Виталиј Чуркин изјавио је данас да се заиста може говорити о захлађењу односа са Западом

„Хладног рата наравно нема. Међутим, заиста се, вероватно, може говорити о неком захлађењу у нашим односима са Западом“, рекао је Чуркин у изјави руском каналу НТВ, претпостављајући да то захлађење „неће бити историјски дуго“.

Према речима руског дипломате, иза „антируске реторике“ западних земаља крије се њихово разочарање „оним што се десило због њихових непромишљених активности у Украјини“, пренео је Итар – тас с.

Чуркин је, притом, рекао да признање новог статуса Крима од стране међународне заједнице представља само питање времена и не захтева додатне напоре Москве.

„То је нова геополитичка чињеница. Крим је ступио у састав Русије. И ту, како се мени чини, нема потребе за неком наоричито енергичном кампањом, јер огромна већина земаља или правно (де јуре) или фактички (де фацто) признаје улазак Крима у састав Русије“, рекао је руски амбасадор у УН.

„Неки бурно против тога протестују, али у целини, то је таква ситуација за чије је поправљање потребно одређено време“, додао је Чуркин.

Руски дипломата је рекао да Запад широко практикује вршење притиска на неке земље Африке и Азије приликом гласања на заседањима Генералне скупштине УН и навео пример резолуције о ситуацији на Криму.

„Знамо да су наши западни партнери прибегавали својој уобичајеној пракси, када су се обраћали одређеним земљама, афричким или азијским, на пример, и директно говорили – ‘Пружамо вам, рецимо, економксу помоћ, ви користите одређене економске повластице у односима са нама и зато треба да гласате за ову резолуцију“, навео је Чуркин.

„Ми се таквим методама не служимо“, нагласио је он.


Извор: Глас Русије

Оставите коментар

Оставите коментар на Признање статуса Крима само питање времена

* Обавезна поља