orbovicБЕОГРАД –Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић изразио је вечерас очекивање да ће се у дијалогу око измена закона о раду пронаћи компромисно решење између представника синдиката, послодаваца и државе.

„Да ли ће оно бити најсрећније и да ли ће бити у потпуности прихватљиво за све синдикате – вероватно да ће имати неке последице или нека питања којима нећемо бити баш одушевљени”, рекао је Орбовић за РТС.

Репрезентативни синдикати су затражили и добили подршку чланства, за одлуку да се врате у преговоре о закону о раду.

Ипак, како су најавили да, не одустају од једносатног штрајка, најављеног за 23. јануар, јер је он сада штрајк упозерења да се ситуације попут ове око измена закона о раду, не понове.

Део домаћих стручњака сматра да са реформским законима треба пожурити, али има и оних који тврде да Закон о раду не спада у такве. Држава мора да води рачуна о обе стране и у овом случају је, према њиховој оцени, добро поступила што је одлучила да припремљени нацрт измена закона о раду не иде у процедуру усвајања.

Саветник за инвестиције Махмут Бушатлија рекао је за РТС да држава мора да буде модератор између те две интересне групе, послодаваца са једне и радника са друге стране.

„Код нас се нажалост заборавља да нема производње без радника. Ако ви имате послодавца који има веома мало или никога запосленог онда се он врло лако тајкунизује”, каже Бушатлија.

И синдикати који нису репрезентативни, задовољни су што се прича о закону о раду враћа на почетак, јер је излазак два репрезентативна синдиката из радне групе, угрозио интересе радника.

Међутим, у новој радној групи виде и своје место.

„Сматрамо да после јучерашње изјаве челника наше Владе, та радна група мора бити проширена са другим представницима синдиката и представницима послодаваца, и других министарстава”, каже Жељко Веселиновић из УШ „Слога”.

Репрезентативни и синдикати који то нису тврде да од 150 измена у садашњем нацрту закона о раду, чак 140 усмерено ка умањивању права радника.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Орбовић очекује компромис о Закону о раду

* Обавезна поља