eston-karter-1БОСТОН – Амерички секретар за одбрану Еш Картер, рекао је данас да ће војска САД пловити и летети свуда где јој то дозвољава међународно право, укључујући и Јужно кинеско море.

„Да не буде забуне, САД ће летети, пловити и деловати свуда где им дозвољава међународно право, а Јужно кинеско море неће бити изузетак”, рекао је Картер на конференцији за новинаре, после министарског састанка с представницима Аустралије у Бостону.

Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора и прошле седмице је упозорила да неће толерисати било какву повреду својих територијалних вода, пошто су САД саопштиле да разматрају могућност да пошаљу патроле у оквиру 12 наутичких миља, где се налазе вештачка острва која је Пекинг изградио у архипелагу Спратли, пренео је Ројтерс.

У међувремену, Пентагон је саопштио да ће војске САД и Русије, у среду одржати још једну рунду преговора о безбедности ваздушног простора изнад Сирије, како би се избегли случајни инциденти због некоордисинисаних ваздушних напада.

„И поред тога што се и даље не слажемо по питању политике према Сирији, требало би да се бар договоримо како да осигурамо своје посаде што је боље могуће”, рекао је Картер.

Картер је додао да је у претходним рундама преговора начињен напредак, али да „још ништа није окончано”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Оштра реторика САД према Кини

* Обавезна поља