IVICA DACICБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се са председником управе Гаспрома Алексејом Милером договорио да руска страна позајми Србији 75 милиона евра за оснивачки улог у предузећу Јужни ток Србија.

Дачић је новинарима у Београду казао да је остало још да се у јануару са руском страном постигне договор о томе колики део новца од транзитних такси за пренос гаса Јужним током кроз Србију ће ићи на отплату кредита и у којем периоду.

„Разговарао сам са Милером телефоном и задовољан сам што смо постигли договор јер се тиме смањује притисак на државни буџет“, казао је он.

Премијер је рекао да је раније било планирано да држава да гаранције за кредит од 75 милиона евра код комерцијалних банака али да се од тога сад одустало.

Градња деонице међународног гасовода Јужни ток у Србији почела је 24. новембра и требало би да буде завршена за две године.

Вредност тог дела пројекта је 1,9 милијарди евра, а реализује га предузеће Јужни ток Србија, у којем руски Гаспром има 51 одсто, а Србијагас 49 одсто власништва.

Раније је било договорено да Србијагас и Гасрпом обезбеде по око 250 милиона евра за прву фазу финансирања пројекта.

Из Србијагаса је речено да ће то јавно предузеће добити од руског Гаспрома кредит од око 175 милиона евра за финансирање градње деонице гасовода Јужни ток кроз Србију, камата ће бити 4,25 одсто годишње, уз грејс период до почетка функционисања гасовода.

Преостали новац биће обезбеђен кроз пројектно финансирање.

Гасовод Јуж ток требало би да доведе руски гас до купаца у југоисточној и западној Европи цевима испод Црног мора и копном преко Бугарске, Србије, Мађарске и Словеније до Италије. Вредност пројекта је око 16 милијарди евра, а испоруке гаса би требало да почну 2016.

Бачевић: Ускоро уговор о јужном краку

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић најавио је данас да ће у наредна два или три дана са Србијагасом бити потписан уговор о изради просторног плана за јужни крак гасовода Јужни ток.

Бачевић је на седници Одбора Скупштине Србије за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације подсетио да се идеја о изради тог просторног плана „родила и врло брзо договорила са Гаспромом и руском владом, али да је у Србији наилазила и на отпор“.

Бачевић је навео да је и Македонија прихватила изградњу јужног крака гасовода јер јој је погодније да гас добија преко Србије, него преко Бугарске.

„То је велика корист и за Србију“, оценио је Бачевић.

Он је као проблем навео то што око 50 локалних просторних планова још није донето, те зато средства од 98 милиона динара за то нису на рачуну његовог министарсва, већ Министарава урбанизма и грађевинарства.

„То министарство каже да новца нема, или је већ потрошен“, казао је Бачевић и подсетио да је исти проблем био и прошле године.

Михајловић: Упозорење стигло 2010. године  министру Шкундрићу

Министар енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је тек пре два дана видела писмо Европске енергетске заједнице, упућено 2010. године тадашњем министру енергетике Петру Шкундрићу, у којем се упозорава на могуће проблеме у потписивању споразума о гасоводу Јужни ток.

Михајловић је, на конференцији за новинаре у просторијама Српске напредне странке, рекла да је усаглашавање међународних уговора о изградњи гасовода са европском регулативом питање договора Европске уније (ЕУ) и Русије, као и договора ЕУ са својим чланицама, па тек на крају са Србијом.

То не значи да ми нисмо спремни да разговарамо, шта год нам каже ЕУ и да седнемо са партнерима из Европске комисије и Русије, рекла је она.

Михајловић је истакла и да је у дебати у Европском парламенту наглашено да евентуално усаглашавање регулативе не одлаже изградњу гасовода, која ће ићи својим током.

Михајловић је рекла да ова Влада Србије није добила никакво упозорење или писмо из ЕУ, али је она од генералног секретара Европске енергетске заједнице добила пре два дана копију писма упућеног 2010. године у којем се упозорава да није све усаглашено.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Оснивачки улог за Јужни ток – Србија позајмиће Гаспром

* Обавезна поља