sindikati-protest(2)БЕОГРАД — Представници и чланови СССС и УГС Независност завршили су протест испред Владе Србије због најављеног усвајања Закона о раду и о ПИО.

Неколико стотина чланова два синдиката окупило се данас око 16 сати испред зграде Владе Србије, за када је био заказан почетак седнице на којој би Влада требало да усвоји Закон о раду. Протест је трајао око један сат.

Како је пренео репортер Б92, око 300 чланова Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност изразило је протесним окупљањем испред седишта српске владе, неслагање са текстом измена Закона о раду.

Лидер Независности Бранислав Чанак је рекао да је протест сазван због одлуке премијера Александра Вучића да „под хитно у скупштинску процедуру стави“ Законе о раду, о пензијско-инвалидском осигурању и о обнови од поплава.

Према његовим речима, два синдиката ће данас само исказати протест али неће уручити никакав писани захтев, а следећих дана ће наставити са планираним акцијама и окупљањима у знак протеста због предлога ова три закона.

На једном од транспарената писало је „Наш експозе је кратак: Свом снагом против Вучићевих реформи“. На другом се наводи: „Достојанствен рад – приостојан живот“, објавила је агенција Бета. Демонстранти узвикују: „Вулине, лажове изађи напоље“ и „Вучићу, лопове“ Испред Владе је био и кордон полиције са штитовима.

Синдикалци су дошли испред Владе после протестне шетње од Дома синдиката, где се по завршетку окупљања враћају, како би тамо били док Покрет социјалиста, странка министра рада Александра Вулина, има своју конвенцију.

Покрет социјалиста је у међувремену, отказао свечану академију, због протеста синдиката.

Председник Независности Бранислав Чанак рекао је агенцији Бета да ће испред Владе поново бити синдикалних протеста ако министар привреде Душан Вујовић не дође у уторак на састанак представника два синдиката из предузећа у реструктуирању.

„Ако он не дође код нас, идемо ми код њега“, рекао је Чанак, док су демонстранти одлазили ка Дому синдиката, где Покрет социјалиста од 18 сати има страначку конвенцију.

Потпредседник Уједињених гранских синдиката Независност Александар Титовић претходно је позвао демонстранте да се не сукобљавају са полицијом – после једног мањег кошкања испред Владе.

Испред демонстраната ка Дому синдиката иде и кордон полиције са штитовима.

Представници два репрезентативна српска синдиката напустили су јуче преговоре са владом и послодавцима о изменама Закона о раду, јер су, како су навели, незадовољни током преговора и убацивањем нових одредаба о којима раније није било ни помена.

Истовремено су најавили да ће се успротивити усвајању Закона о раду и да ће, уколико је потребно разапети шаторе пред владом и тиме изразити своје незадовољство и поручили влади да се вара ако мисли да јефтина радна снага доводи инвеститоре у Србију.

Министар рада Александар Вулин изјавио је данас да је Влада дала све од себе да се постигне договор међу партнерима у социјалном дијалогу о Закону о раду, али да сада мора да пресече и преузети своју уставну улогу.

Покрет социјалиста слави, синдикати протестују

БЕОГРАД – Представници два репрезентативна синдиката, са лидерима Љубисавом Орбовићем и Браниславом Чанком на челу, протест који су започели испред зграде Владе Србије наставили су после сат времена на испред Дома синдиката, где се припадници Покрета социјалиста окупљању на прослави шест година постојања странке актуелног министра рада Александра Вулина.

Орбовић је рекао да је процењено да нико из владе неће изаћи у сусрет њиховом захтеву да их прими, те да протест треба наставити на Тргу Николе Пашића.

На путу од зграде владе до Трга Николе Пашића синдикалци су се кратко задржали испред зграде парламента, где је Орбовић поновио да ће, уколико измењени закони о раду и пензијско-инвалидском осигурању буду упућени у скупштинску процедуру, протестовати све док не буду повучени.

Синдикалци су се окупили у Немањиној за време седнице владе, на којој ће, према најави, бити усвојене измене Закона о раду, пензијско инвалидском осигурању и Закон о обнови земље након поплава.

Премијер Александар Вучић је најавио да ће влада предлоге закона доставити парламенту на усвајање, и да почетак расправе о сету реформских закона треба очекивати у уторак, 15. јула.

Синдикати су јуче саопштили да се повлаче из преговора са Владом Србије о изменама и допунама закона о раду и најавили протесте. Они су новинарима након састанка у седишту УГС-а рекли да ће први протестни скуп бити организован у Београду 23. јула.

Синдикати су незадовољни предоженим изменама Закона о раду, а примедбе имају и на промену Закона о пензионом осигурању.

Вулин је раније данас у Обрановцу изјавио да је Влада Србије дала све од себе како би се постигао договор представника послодаваца и синдиката о новом закону о раду, али ће након одлуке синдиката да напусти преговоре, „пресећи“ и преузети своју уставну улогу.

Вулин је поручио синдикатима да се борба за радничка права не остварује на улици и да се протестима не отвара ни једно радно место, нити привлаче инвеститори.

Чанак: Од уторка у сталном протесту

Председник синдиката Независност Бранислав Чанак изјавио је да синдикат остаје при намери да од уторка буде у сталном протесту испред скупштине, све док се не повуку измене закона о раду и о ПИО, које је Влада данас усвојила.

Он је новинарима рекао да је данашњи протест чланова два репрезентативна синдиката пред владом био „изнуђен изјавом премијера Александра Вучића да по најхитнијем поступку убацује закон о раду и ПИО фонду у процедуру“, те због манипулација у јавности по питању разлога због којих је синдикат напустио преговоре с владом.

Чанак тврди да се влада „прерачунала, мислећи да неће грађани исказати групно незадовољство“.

Мали број присутних на данашњем протесту објаснио је кратким роком у којем је организован.

Синдикат је иначе протест наставио испред Дома синдиката, где је требало да се одржи Конвенција Покрета социјалиста.

Само у једом тренутку група демонстраната покушала је да пробије полицијско обезбеђење и уђе у Дом синдиката, али је то осујећено.

Протест синдиката испред зграде Владе Србије због Закона о раду

 

БЕОГРАД – Активисти два репрезентативна синдиката – Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност – на челу са њиховим лидерима, Љубисавом Орбовићем и Браниславом Чанком, окупили су се данас испред зграде Владе Србије где је, према најавама, у 16 сати почела седница на којој ће бити усвојена три закона.

Премијер Александар Вучић и министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин најавили су да ће влада данас усвојити предлоге измена и допуна Закона о раду, пензијско инвалидском осигурању и Закон о обнови земље након поплава.

Саобраћај у делу Немањине уличе из правца Славије према Железничкој станици је затворен.

Премијер је најавио да ће након усвајања на влади предлози закона бити достављени парламенту на усвајање, као и да почетак расправе о сету реформских закона треба очекивати у уторак, 15. јула.

Синдикати су јуче саопштили да се повлаче из преговора са Владом Србије о изменама и допунама закона о раду и најавили протесте.

Они су новинарима након састанка у седишту УГС-а рекли да ће први протестни скуп бити организован у Београду 23. јула.

Синдикати су незадовољни предоженим изменама Закона о раду, а примедбе имају и на промену Закона о пензионом осигурању.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Завршен протест синдиката због Закона о раду

* Обавезна поља