kijev-ciaКијев – Оружани пуч изведен у Кијеву сличан је операцијама које је спровела америчка Централна обавештајна агенција (CIA) у циљу свргавања нежељених страних лидера у Ирану, Чилеу, Венецуели, оцењује амерички филмски режисер и сценариста Оливер Стоун.

„Чини се да је јасно да су такозвани ‘стрелци’ који су убили 14 полицајаца, ранили око 85 и усмртили 45 цивила међу демонстрантима (у Кијеву), били спољни агитатори треће стране“, написао је Стоун на својој страници на Фејсбуку, након што је у Москви разговарао са свргнутим украјинским председником Виктором Јануковичем.

Амерички режисер је, са намером да на ту тему сними документарни филм, како је прецизирао, у Москви четири сата разговарао са Јануковичем, који је у фебруару ове године збачен са власти, преноси руски канал „Раша тудеј“ (Russia Today).

„Многи сведоци, укључујући Јануковича и полицијске званичнике, верују да су те спољне елементе увеле прозападне струје – са отисцима прстију CIA у томе“, истиче Стоун.

Он додаје да су догађаји у Кијеву, који су довели до рушења украјинске владе и наметања нове, непријатељски настројене према Русији, слични догађајима који су се збили у другим земљама, а које он назива „техником меке моћи Америке званом ‘Промена режима101′“.

РТ наводи да је ЦИА организовала пучеве против иранског премијера Мухамеда Мосадега 1953. и чилеанског председника Салвадора Аљендеа 1973. године, који су обојица заговарали политику која је била непожељна за Вашингтон или његове савезнике.

Руски канал подсећа и на државни удар организован 2002. у Венецуели, где је председник Уго Чавес брзо свргнут, како наводи Стоун, „након што су на присталице и противнике Чавеса пуцали мистериозни стрелци у зградама државних институција“.

„Ово је једна прљава прича, али после пуча (у Кијеву) Запад и даље пласира доминанту причу о ‘Русији на Криму’ док истинска прича гласи ‘САД у Украјини’“, написао је амерички режисер на Фејсбуку, додавши да се „истина не објављује на Западу“.

Према његовим речима, „историја је још једном надреално искривљена“.

Он, међутим, изражава уверење да ће истина напокон на Западу изаћи на светло дана, како се нада „на време да заустави даљу безумност“.

Поред документарца о пучу у Украјини, Стоун тренутно ради и на филму о бившем обавештајцу америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Едварду Сноудену, наводи РТ.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Отисци прстију ЦИА у Кијеву

* Обавезна поља