skupstina-srbijeБЕОГРАД – Владајућа коалиција и опозиција повели су жустру расправу о Закону о отклањању последица поплава у Србији и владином Извештају о поплавама, толико жустру да је у појединим момонтима прерасла у свађу. Због тога је председница парламента Маја Гојковић одредила паузу како би се смириле страсти.

Пауза је направљена нешто пре уобичајеног времена због ставова које је изнео посланик Српске напредне странке (СНС) Александар Мартиновић, а када је шеф посланичке групе НДС Марко Ђуришић почео да одговара на оптужбе, у том моменту председавајући Игор Бечић му је одузео реч.

Ђуришић је хтео да реагује на оптужбе Мартиновића о великим злоупотребама демократа, које је назвао „жутим дахијама“.

Пошто је Ђуришићу одузета реч, у расправу су се, па и без дате речи, укључили други посланици опозиције, па је Гојковић одредила једночасовну паузу да би се, како је рекла, смириле страсти међу посланицима.

Ђуришић је у изјави новинарима у парламенту рекао да сматра како у Скупштини постоје двоструки аршини.

„Мартиновић је у свом излагању готово све време износио увреде, пет пута је назвао представнике опозиције – лопови и крадљивци. Желео сам да реагујем, да кажем да је немогуће да постоје двоструки аршини и председавајући је прекршио Пословник, одузета ми је била реч, иако не знам због чега“, рекао је Ђуришић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић је коментаришући овај догађај рекао да је у парламенту дошло до дивљања.

„Господа из СНС-а су једно време могли да потискују прошлост…мозете ви да изађете из радикала, али не могу радикали из вас“, одговорио је Живковић новинарима у парламенту на питање како коментарише збивања у сали.

Стефановић: Напустићемо заседање ако наставе са вређањем

Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић изјавио је данас да ће опозиција напустити заседање Скупштине ако председница парламента настави да толерише праксу да поједини посланици СНС-а најгорим увредама вређају опозицију.

Он је новинарима у парламенту рекао да су председница парламента Маја Гојковић и председавајући Игор Бечић толеришући увреде упућене опозицији трајно нарушили могућност парламентарног рада опозиционих странака.

“Поједини посланици оптужују ДС четири пута да је крала у Краљеву после земљотреса, а судски је утврђено да је човек који је био ухапшен ослобођен и да ни за шта није одговоран. Утврђено је да човек који води обнову Краљева сада помаже Влади у изради овог закона о поплавама”, изјавио је Стефановић.

Он је додао да Мартиновић није свестан да је “напао извор г-дина Вучића , а то је г-дин Марковић који сада помаже Влади у санацији од поплава”.

“Ако се оваква пракса настави, ми ћемо тражити у договору са другим опозиционим странкама да опозиција напусти заседање скупштине јер нити могу да поднесу, нити желе да чују критичко мишљење, нити питања у интересу грађана”, категоричан је он.

Михајловић: Убрзане процедуре

Претходно је  име Владе Србије потпредседница владе и министарка грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михајловић казала је да ће након усвајања Закона о отклањању последица поплава бити убрзане све процедуре које ће омогућити да сви грађани којима су порушене куће могу да их обнове до јесени.

„Уколико је потребно да се закон додатно унапреди, ми смо ту да то урадимо, јер ћемо после усвајања моћи много брже да се бавимо отклањањем последица поплава у Србији. Све процедуре, почевши од јавних набавки су убрзане захваљујући овом закону, али потпуно транспарентне“, прецизирала је Михајловић у парламенту представљајући Закон о отклањању последица поплава у Србији.

Она је рекла да ће бити измењен члан 1 у ставу 2 предлога закона, што ће омогућити да свих 126 општина које су побројане у Извештају Владе Србије о поплавама уђу у састав овог закона.

Михајловић је најавила да ће Влада Србије након усвајања припремити државни програм кроз који ће бити одређени критеријумии и мере секторски и територијално како ће се извршити санација у свим општинама.

„Овим законом је тачно одређен делокруг рада Канцеларије за помоћ и обнову, јасно је одређено како може да буде утврђена помоћ и исто тако је јасно одређен начин за обезбеђење средстава“, прецизирала је Михајловић.

Овакав закон је, како је навела, усвојен и у Хрватској и Републици Српској, а за надзор за његовим спровођењем ће бити пре свих надлежно Министарство грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја.

Расправу по амандманима на измене Закона о раду и измене Закона о ПИО посланици ће разматрати у четвртак, а до сада је уложено 170 амандмана на Закон о раду и 13 амандмана на Закона о ПИО.

Стефановић: Закон успорава обнову

Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић изјавио је данас да се Законом о отклањању последица поплава у Србији само отежава дистрибуција помоћи и да ће Канцеларија за помоћ и обнову само успорити обнову угрожених подручја.

Он је у Скупштини, током расправе о предлогу Закона о отклањању последица поплава, као и владином Извештају о поплавама, упитао присутне министре због чега се нису без закона одредили критеријуми за расподелу помоћи и зашто се избегава примена постојећег Закона о јавним набавкама.

„Још није почело исушивање копова, јер се чека овај закон да би се расписао тендер мимо закона о јавним набавкама. Је л’ ви видите шта радите“, упитао је Стефановић.

Стефановић је упитао и због чега се прибегло формирању Канцеларије за помоћ и обнову на чијем је челу Марко Благојевић, као и зашто се од постојећих кадрова Владе није формирао тим који може да се бави овим послом.

„Очигледно је циљ да се формира само још једна канцеларија која ће да запошљава партијске кадрове. Да ли је могуће да у целом државном апарату нема нико ко може да уради тај посао?“, упитао је он.

Он је додао да ће расподела средстава по новом закону бити додељивана по принципу „мајке ми“, јер преговарачким поступком руководи Канцеларија на челу са Благојевићем и навео да не види ниједан разлог због кога је канцеларија боља и стручнија од Управе за јавне набавки.

„Ко је Марко Благојевић да одлучује о расподели средстава“, упитао је Стефановић и затражио одговор на питање због чега министар без портфеља за ванредне ситуације Велимир Илић не представља закон.

Он је рекао да Демократска странка није задовољна ни извештајем Владе о поплавама, јер у њему нису прецизирана имена људи који су изгубили живот у поплавама, није утврђена појединачна одговорност за пропусте, нити подаци колико је средстава прикупљено из разних извора.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић одговорила је да Канцеларија запошљава свега једног човека, тачније Марка Благојевића, а да је обавеза сваког министарства да дају по три до пет људи, а да је њено министарство одредило 10 људи који ће радити за Канцеларију.

Гашић: У Крупњу се већ ради на рашчишћавању путева

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је данас да је преко 20 машина и булдожера Војске Србије већ месец и по дана ангажовано на рашчишћавању путева у Крупњу.

Гашић је одбацио тврдње, како је рекао, појединих медија да Војска Србије тамо није присутна и да се на том терену не ради ништа.

„Што се Крупња тиче, ја ћу данас послеподне да будем тамо. Већ месец и по машине Војске Србије раде на решавању проходности путева. Није тачно да на том подручју нисмо присутни“, рекао је Гашић у Скупштини Србије.

Говорећи о одбрани Шапца од поплава, Гашић је напоменуо да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић тамо послат уз претходно одобрење министра одбране и поручио да за његово ангажовање постоји правни основ.

Блиц: Прекинута седница Скупштине – Александар Мартиновић опозицију оптужио да су лопови и да мрзе Вучића

Београд – Седница Скупштине Србије прекинута је, а председница парламента Маја Гојковић је дала паузу да би се, како је рекла смириле страсти.

Прекиду је претходио инцидент током расправе о Закону о отклањању последица поплава у Србији када је Александар Мартиновић (СНС) вређао опозицију. Он је неколико пута с места добацио: „Лопови!“ и вређао посланика НДС Марка Ђуришића и упадицама с места га онемогућио да говори.

Борислав Стефановић, шеф посланичке групе ДС, је оценио да је у питању неприхватљиво понашање.

– Мартиновић је Демократску странку оптужио за крађе, мржњу према Вучићу и све најстрашније што је могло да му падне напамет. Овакво понашање је неприхватљиво и није први пут да се дешава. Ако се понови, предложићу шефовима свих опозиционих посланичких група да напусте заседање док се не казне особе попут Мартиновића познатијег као човека са пет и више функција – рекао је Стефановић.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Циркус у Скупштини окончан прекидом заседања

* Обавезна поља