izboriБЕОГРАД – У Србији су јутрос у седам сати отворена бирачка места на којима ће 6.765.998 бирача моћи да гласа на ванредним парламентарним изборима до затварања биралишта, у 20 часова.

У Србији се данас одржавају и локални избори у Београду, Аранђеловцу, Бору, Пећинцима и Неготину.

На ванредним парламентарним изборима има 8.262 бирачка места на територији Војводине, централне Србије, као и у затворима, на Косову 90, а у 20 страних држава 35 бирачких места.

На Косову је у 17 општина отворено 90 бирачких места на којма ће моћи да гласа 104.234 грађанина.

У 20 страних држава отворено је 35 бирачких места на којима право гласа има 6.808 грађана.

За 250 посланичких места у Скупштини Србије надметаће се 3.020 кандидата, који се налазе на 19 изборних листа, од којих је седам мањинских.

За изборе за одборнике Скупштине Београда право гласа има 1.608.313 бирача, који могу да гласају на 1.178 бирачких места.

На изборима у Београду учествује 23 изборне листе.

На парламентарним изборима има 735 посматрача – 556 домаћих и 179 страних посматрача.

Грађани се на парламентарним изборима опредељују између следећих листа: 1. Александар Вучић – Будућност у коју верујемо (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста); 2. Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Партија уједињених пензионера Србије (ПУПС), Јединствена Србија (ЈС); 3. Демократска странка Србије – Војислав Коштуница; 4. Чедомир Јовановић – ЛДП, БДЗС, СДУ; 5. Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор;, 6. Српска радикална странка – др Војислав Шешељ; 7. Уједињени региони Србије – Млађан Динкић; 8. Са Демократском странком за демократску Србију; 9. Двери – Бошко Обрадовић; 10. СДА Санџака – др Сулејман Угљанин; 11. Борис Тадић – Нова демократска странка – Зелени, ЛСВ – Ненад Чанак, Заједно за Србију, ВМДК, Заједно за Војводину, Демократска левица Рома; 12. Трећа Србија – За све вредне људе; 13. Црногорска партија – Јосип Броз; 14. Листа националних заједница – БДЗ-МПСЗ-ДЗХ-МРМ-МЕП-Емир Елфић; 15. Доста је било – Саша Радуловић; 16. Коалиција грађана свих народа и народности (РДС-СДС); 17. Група грађана „Патриотски фронт – др Борислав Пелевић“; 18. Руска странка – Слободан Николић; 19. Партија за демократско деловање – Риза Халими.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала. На бирачком месту забрањено је коришћење мобилних телефона и других средстава веза и комуникације.

Сваки бирач гласа лично, тајно и само једном, на овереним гласачким листићима. Гласачки листићи за парламентарне изборе биће светло плаво боје. Кад дође на бирачко место, бирач саопштава бирачком одбору име и предаје обавештење о гласању, а личном картом или другом исправом доказује идентитет.

Бирач не може да гласа без подношења доказа о свом идентитету. Кад му се утврди идентитет, бирач потписује бирачки списак и преузима гласачки листић. Потом се бирач обележава специјалним спрејом на кажипрсту десне руке, као знак да је већ гласао.

Бирач може да гласа само за једну изборну листу. Гласа се заокруживањем редног броја испред назива изборне листе или кандидата за којег се гласа. Бирачима који су се затекли на бирачком месту у тренутку његовог затварања биће омогућено да гласају.

Припадници полиције на дужности могу да уђу на бирачко место само ако су на бирачком месту нарушени ред и мир, на позив председника бирачког одбора.

Збирне изборне листе морају за време гласања бити видно истакнуте на бирачком месту.

На парламентарним изборима учествује 19 изборних листа, од којих је седам мањинских, док је укупно предложено 3.020 кандидата за 250 посланичких мандата у Скупштини Србије.

Данашњи избори су десети парламентарни избори од обнове вишестраначја у Србији, а шести од демократских промена 2000. године.

Ђурђевић: Гласање уз личну кату, пасош или возачку

Сви грађани, који су уписани у бирачки списак, могу данас да гласају, а за то им је потребно само да понесу личну карту, пасош или возачку дозволу, изјавио је председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић.

Он је рекао Танјугу да грађанима за гласање није потребна, такозвана, цедуљица, односно обавештење о времену и месту одржавања избора које дели Пошта.

„Сви грађани, који су уписани у бирачки списак могу да дођу да гласају на свом бирачком месту, а за гласање им је потребно само да понесу личну карту, пасош или возачку дозвољу”, рекао је Ђурђевић.

Према његовим речима, грађанима није потребно обавештење о месту и времену одржаванај избора да би остварили своје бирачко право.

Отворен бирачки центар у Митровици са 15 минута кашњења

У Косовској Митровици јутрос је са 15 минута закашњења отворен бирачки центар, а за организацију избора задужен је ОЕБС.

Главни улаз у Средње техничкој школи „Михајло Петровић Алас” где грађани Косовске Митровице могу да гласају је затворен, а грађни се преусмеравају на споредни.

Како су Танјуговом извештачу рекли представници ОЕБС-а који се налазе у овом бирачком центру, разлог због чега је овај улаз затворен је застава Србије која се налази на улазу у школу, а која није уклоњена.

На Косову и Метохији право гласа има 107.958 бирача који своју грађанску дужност могу да остваре на на укупно десет бирачких центара и петнаест огранака.

Бирачка места на Косову и Метохији биће отворена до 20 часова а пребројавање гласова неће бити организовано у покрајини већ ће гласачки материјал бити транспортован за Рашку и Врање.

Изборе на Косову прати 400 ОЕБС-ових представника а комплетан бирачки материјал укључујући и бирачке спискове обезбедила је Републичка изборна комисија.

Како јавља Танјугов дописник из Косовске Митровице у овом граду на северу Косова у близини бирачких места која се налазе у Средње техничкој школи „Михајло Петровић Алас” видљиво је присуство Косовске полиције која је задужена за безбедност.

За разлику од претходних ови избори су организовани само у једној школи у Косовској Митровици.

На Косову и Метохији данас се гласа у 17 општина, а бројање гласова обавиће бирачки одбори у Врању и Рашки,према договору са ОЕБС-ом, који ће обезбедити и транспорт изборног материјала.

Гласање у 18 држава, у САД и ВБ гласано јуче

Држављани Србије који живе у иностранству могу да остваре своје бирачко право и да гласају на ванредним парламентарним изборима у 18 држава, на бирачкимместима отовреним од седам до 20 сати по локланом времену.

Државаљани Србије који живе у Великој Британији и САД, а који су се пријавили дипломатско конзуларним представништвима да желе да искористе бирачко право за ванредне парламентарне изборе, гласали су јуче, због разлике у временској зони.

Држављани Србије ће тако гласати на укупно 35 бирачких места у 20 држава.

Према подацима државних институција, у иностранству живи око четири милиона држављана Србије. Међутим, према подацима ДКП за гласање се пријавило око 3.500.

Бирачка места су отворена у Аустрији, Белгији, Великој Британији, Босни и Херцеговини – у Сарајеву и Бањалуци. У Италији су отоврена четири бирачка места – у Риму, Милану, Трсту и Вићенци, затим у Либији, Македонији, Норвешкој и Русији.

Држављани Србије који живе у Немачкој бирачко право могу да искористе на шет бирачких места, и то у Берлину, Диселдорфу, Минхену, Штутгарту, Франкфурту и Хамбургу, а у САД на три – Вашингтону, Њујорку и Чикагу.

Бирачко место отворено је и у Словенији, затим у Турској – Истамбулу, у Уједињеним Арапским Емиратима – Абу Дабију, у Француској – Паризу и Стразбуру, а у Холандији у Хагу.

У Хрватској се гласа у Загребу и Вуковару, у Црној Гори у Подгорици и Херцег Новом, затим у Чешкој Републици и на два бирачка места у Швајцарској – Берну и Цириху.

За ове ванредне парламентарне изборе држављани Србије који живе у Канади и још неким државама неће моћа да гласају, јер се за изборе пријавило мање од 100 бирача, што је законски минимум.

Држављани Србије који се нису пријавили за гласање у иностранству своје бирачко право моћи ће да остваре у Србији, у месту пребивлишта.

У Немачкој су отворена бирачка места у амбасади Србије у Берлину и конзулатима у Диселдорфу, Франкфурту, Минхену, Штутгарту и Хамбургу на којима ће грађани Србије данас гласати на ванредним парламентарним изборима.

Данас и београдски избори, 23 листе у изборној трци

Грађани Београда данас, осим за нови састав Скупштине Србије, гласају и на београдским изборима, а 1.597.624 бирача у престоници бираће између 23 листе.

У Београду је од седам ујутру до 20 сати увече отворено 1.178 бирачких места, а до затварања биралишта на снази је изборна тишина.

Изборни листић је беле боје, формата А3, док ће контролни листић бити розе боје.

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић рекао је Танјугу да се за изборе у Београду кандидовало 23 изборне листе разних група грађана, коалиција и политичких странака и све те листе су проглашене правоснажно и коначно.

Први прелиминарни резултати могу се очекивати вечерас, после 23 сата, а коначни у понедељак ујутру.

„Не очекујемо проблеме. Техничке припреме су обављене како је требало и како је договорено, људи су на терену, обезбеђена су сва материјална и техничка средства тако да не очекујемо да буде неких проблема, него да се све спроведе у складу са законом”, рекао је Лукић и подвукао да до сада није било никаквих проблема и тешкоћа у раду ГИК-а који је већину одлука доносио једногласно.

На збирном изборном листићу, коалиција окупљена око СНС је под редним бројем један, друга је коалиција СПС-ПУПС-ЈС, трећа Демократска странка Србије, четврти ЛДП, пети СРС, шести УРС, а седма листа „Ћирилица за Београд – Група грађана”.

Изборна листа „Са Демократском странком за демократски Београд – Драган Ђилас” је осма на збирном изборном листићу, девета је листа „Демократија – Европа – Србија”, десета „Трећа Србија”, а 11. листа „Борис Тадић – Нова демократска странка – Зелени – Заједно за Србију”.

Под редним бројем 12. је листа Двери, 13. „Патриотски фронт – Др Борислав Пелевић”, 14. Савез војвођанских Мађара, 15. „ГЕПС за Београд „, 16. Странка Руса Србије, 17. Економски покрет Бранка Драгаша, 18. Грађански покрет „Јесте СВЕјеДНО” који предводи радио водитељ Игор Бракус, а под редним бројем 19. је листа „Патриотизам у парламент – 1389- Миша Вацић”.

Листа „Група грађана Академик др Јован И. Деретић – Слободна Србија” је на збирном изборном листићу под редним бројем 20, док је на месту број 21. листа „Доста је било – Саша Радуловић”.

На збирном изборном листићу 22. је листа „Ниједан од понуђених одговора”, а 23. је листа „Бели листићи” коју је поднела истоимена група грађана.

На изборима за београдски парламент 2012. године учествовало је 16 изборних листа.

Скупштина града Београда има 110 одборника, а они се бирају на период од четири године.

Скупштина града сматра се конституисаном избором председника Скупштине града и постављањем секретара Скупштине града.

Градоначелника Београда бира Скупштина града, из реда одборника, на период од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника.

Локални избори у Пећинцима,Бору, Неготину, Аранђеловцу

Истовремено када и ванредни парламентарни и београдски избори данас се одржавају и локални избори у Пећинцима, Бору, Неготину, Севојну и Аранђеловцу.

На збирној изборној листи за локалне изборе у Неготину налази се шест странака и коалиција, под бројем један је коалиција СПС-ЈС, док је као друга проглашена коалиција окупљена око СНС, речено је Танјугу у општинској изборној комисији.

Под редним бројем три на збирном изборном листићу је листа ДС-ПУПС, четврти је ЛДП, пета Влашка демократска странка, а шести Д С С.

У Неготину ће бити отворена 72 бирачка места, а право гласа има 40.846 грађана из Неготина и из 38 околних месних заједница.

Скупштина општине Неготин има 45 одборника, а председник Општинске изборне комисије Бранислав Ликсаревић рекао је раније Танјугу да је све спремно за одржавање избора и да нема никаквих неправилности.

У Аранђеловцу је такође све спремно за одржавање локалних избора а проглашено је дест изборни листа, рекао је Танјугу секретар Општинске изборне комисије Никола Устић.

Он је навео да није било никавих примедби на рад Општинске изборне комсије и да сутра, на 39 бирачких места може да гласа 38.169 уписаних бирача.

Прва на листи је коалиција око напредњака, затим следи коалицја око социјалиста па листе ЛДП, ДСС, Покрета Двери, СРС, УРС , ДС , Групе Грађана „ГЕПС” и Нове демократске странке.

Општинска изборна комисији у Бору прогласила је 11 листа кандидата за локалне изборе – девет политичких опција и две групе грађана.

Прва на списку је листа „Александар Вучић – Будућност у коју верујем”, коју чини коалиција Српске напредне странке и Нове Србије.

Број два је изборна листа окупљена око социјалиста – „Ивица Дачић – СПС-ПУПС-ЈС”, а број три је листа „ДСС-ВНС – Искрено за Бор”.

На четвртом месту је листа „Демократска странка – Дарко Михајловић”, под бројем пет су „Двери – Владан Глишић” док је шеста листа „Српска радикална странка – доктор Војислав Шешељ”.

На седмом месту је листа „Уједињени за Бор град – Млађан Динкић”, под бројем осам је листа „Чедомир Јовановић – ЛДП”, док је на деветом месту Група грађана „Климе Биткоски”.

На десетом месту је листа Групе грађана „Покрет за ново доба”, а под редним бројем 11 је коалиција „Борис Тадић – Нова демократска странка – Зелени – Заједно за Србију”.

У Пећинцима је проглашено девет изборних листа странака, група грађана или политичких организација, потврдила је Танјугу секретар Општинске изборне комисије Драгана Јовичић.

Она је прецизирала да ће 16.111 грађана уписаних у бирачки списак у тој сремској општини имати прилику да се изјасни о томе којих 30 одборника ће их представљати у општинској скупштини.

Под редним бројем један је листа „Александар Вучић-Будућност у коју верујем”, на другом месту је листа „Социјалистичка партија Србије-Ивица Дачић”, а затим следе листа „Чедомир Јовановић-Либерално демократска партија”.

На четвртом месту је листа „Миленко Ђурђевић-За наше село”, на петом месту је листа „Демократска странка-Живко Марковић” а затим следи „Српска радикална странка – др Војислав Шешељ”.

Седма је листа „За напредну и слободну општину”, редни број осам има листа „Саша Ристивојевић-Мој шор, авлија и комшија”, а девета је листа Српска демократска странка-Бранислав Швоња”.

Градска изборна комисија Ужица утврдила је збирну листу за избор одборника Скупштине градске општине Севојно на којој је седам одборничких листа.

За 15 одборничких мандата надметаће се 101 кандидат, саопштено је Танјугу у Градској изборној комисији.

Листа Српске напредне странке биће прва на изборном листићу, друга је листа УРС-а, трећа Нове Србије, а четврта коалиције СПС-ПУПС-ЈС-Покрет снага Србије.

На петом месту је листа Демократске странке, шеста ДСС-а, а на седмом месту проглашена је листа ЛДП-а.

На пет бирачких места у Севојну на локалним изборима бирачко право може искористити 5.970 житеља Севојна.

У Војсци Србије гласање на 26 бирачких места у 19 градова

Гласање на данашњим ванредним парламентарним изборима биће омогућено и онима који су у служби у Војсци Србије и то на 26 бирачких места у 19 градова.

Гласаће се у Младеновцу, Беочину, Лозници, Ваљеву, Јагодини, Сјеници, Чајетини, Рашкој, Тутину, Брусу, Нишу, Куршумлији, Прокупљу, Лебану, Медвеђи, Врању, Владичином Хану, Бујановцу и Прешеву.

Да искористе бирачко право омогућено је и онима који се налазе у заводима за извршење заводских санкција.

Вучић гласао на Новом Београду

Лидер Српске напредне странке (СНС) и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић гласао је јутрос на Новом Београду.

Вучић, који предводи листу „Александар Вучић – будућност у коју верујемо” је, на гласачко место број 27 у згради Цептера у Булевару Михајла Пупина 117 на Новом Београду, дошао око 7.30 сата.

Вучић је на гласање он је дошао у пратњи ћерке.

Бирачка места широм Србије отворена су јутрос у 7 часова, а право гласа до 20 часова, када ће се затворити бирачка места, има 6.765.998 грађана.

Изборе прати 556 домаћих и 179 страних посматрача

Парламентарне изборе у Србији данас прати укупно 735 посматрача – 556 домаћих и 179 страних.

Центар за слободне изборе и демократију – Цесид и невладина организација ЦОР из Новог Сада су једине домаће организација које посматрају ванредне парламентарне изборе, док је интересовање страних посматрача знатно веће.

ЦОР је организација која се бави заштитом права инвалида, па ће тако проверавати да ли су бирачка места прилагођена особама са посебним потребама и да ли имају неопходне рампе за долазак на бирачка места.

Када је реч о међународним организацијама у којима је Србија члан, посматрачи су из ОЕБС/ОДИХР – њих 28, из Парламентарне скупштине ОЕБС 51, Мисије ОЕБС у Србији четворо, а Парламентарне скупштине Савета Европе 22 посматрача.

Страни посматрачи долазе и из централних изборних комисија Албаније – њих девет, Руске Федерације двоје, Словеније такође двоје и из Босне и Херцеговине један.

РИК је дао акредитације делегацији Интерпарламентарне скупштине Заједнице независних држава – ИПС ЗНД. У тој делегацији је седам посматрача.

Када је реч о међународним невладиним организацијама, изборе у Србији прати и двоје акредитованих из Заједничке мреже међународних волонтера из Јапана, Литваније осморо, док Данаца има 21.

И три амбасаде су затражиле и добиле акредитацију како би њихове дипломате пратиле изборе – Британска амбасада, Амбасада Бугарске и Амбасада САД, па тако у Србији у недељу изборни процес прати шесторо Британаца, двоје Бугара и 13 Американаца.Из Руске Думе долази један посматрач.


Извор: Танјуг, Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Отворена бирачка места – кренули избори

* Обавезна поља