nikolic-papaПредседник Србије Томислав Николић позвао је папу Фрању да посети Србију, али се оградио да са гостовањем поглавара Римокатоличке цркве треба да се сагласи и Српска православна црква.

Николић је поздравио иницијативу Ватикана да СПЦ и Бискупска конференција Хрватске размотре улогу кардинала Алојзија Степинца у Другом светском рату, пре него што буде канонизован. Николић се такође захалио папи на ставу Свете столице да Ватикан не призна независност Косова.

– Став СПЦ је познат и није промењен још од времена патријарха Германа (Ђорића) да пут сваког папе у Београд води преко Јасеновца. Папа мора да се поклони сенима жртава тог концентрационог логора и покаје за зверства у којима су учествовали или их благосиљали и католички свештенци у усташкој НДХ – појашњавају у епископским круговима СПЦ.

Председник Николић је казао да је папи рекао да је Степинчева улога у Другом светском рату била веома лоша, а да му је Папа Фрања на то рекао да Римокатоличка црква нигде не жури по питању проглашења кардинала за свеца.

Међутим, поједини српски архијереји сматрају да је Фрањина иницијатива о мешовитој комисији за изучавање Степинчевих (не)дела, лукав потез папе језуите да СПЦ постане алиби за његову канонизацију, чиме би се елиминисали негативни ставови осталих православних цркава по том питању.

– Римокатолички поглавар добро зна ко је Степинац. Папа је латиноамериканац и у Хрватској се одавно увелико хвале да је близак са тамошњом усташком емиграцијом – кажу у вру СПЦ.

У врху СПЦ наводе да је став Ватикана лицемеран у погледу непризнавања Косова.

– Ради екуменске сарадње са свим православцима у свету папа Фрања поручује да неће признати независност Космета. При том је римокатолике у покрајини, којих има око 65.000, издвојио из састава Бискупске конференције Србије и ставио под своју директну управу – појашњавају у епископским круговима СПЦ.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Папа добро зна ко је Степинац

* Обавезна поља