djordje vukadinovic rtsПолитички аналитичар Ђорђе Вукадиновић оценио је данас да резултате избора у Медвеђи не треба узимати као репер за целу Србију, јер су, како је навео, специфична ствар у вишенационалној средини у осетљивом политичком тренутку.

„Не треба узимати ове изборе као репер или парадигму за било шта, као што су извори блиски владајућим странкама пожурили да то презентују. Од тога правити спекулације за остатак Србије је комично“, казао је Вукадиновић агенцији Бета.

На изборима у Медвеђи, према прелиминарним подацима, листа „Александар Вучић СНС-СПС-ПУПС“ освојила је око 60 одсто гласова, албанска листа „Демократска партија Нагип Арифи“ око 15 посто, листа Партије за демократско деловање и Демократске уније Албанаца 10 посто, Група грађана „За Горњу Јабланицу“ око 13 посто, док ДС није прешла цензус.

Вукадиновић је објаснио да је у Медвеђи специфична ситуација због тога што су владајуће странке у Србији на изборима учествовале као коалиција (СНС, СПС и ПУПС), а да су њихови такмаци биле албанске странке и Група грађана „За Горњу Јабланицу“.

Та група грађана била је на власти, али су „остали обезглављени“ због смрти свог лидера Владимира Стаменковића, рекао је Вукадиновић и додао да је, с друге стране, код српског становништва присутан страх од формирања заједнице албанских општина.

Како је казао, власт је искористила најаву оснивања „такозване заједнице албанских општина за додатну мобилизацију српског живља и ту су заправо прави ривали“.

Вукадиновић је рекао да су на изборима грађани у Медвеђи гласали за коалицију СНС-СПС-ПУПС коју су видели као гаранцију за „очување своје регије у Србији“, а да су Албанци гласали за своје партије.


Извор: Бета

Оставите коментар

Оставите коментар на Вукадиновић о изборима у Медвеђи

* Обавезна поља