pentagon 1У САД се одувек сматрало да Пентагон представља државу у држави. Шта све генерали са низом звездица нису измишљали како би из буџета избили стотине милијарди долара за одбрану. Одмах после завршетка Другог светског рата   свој народ  су почели  да плаше   «руским медведом». Војна индустрија је добијала наруџбине, развијала технологије, градила нове типове ракета, носача авиона, тенкова и авиона. Деценијама  је новац трошен, оружје је застаревало. Па се онда почињало из почетка. Пентагон и његово руководство је, где год је стигло,  причало да «демократија  и америчке вредности» стално морају да се шире,  ако треба – и силом. Уколико нема жеље да се живи по рецептима «ујка Сема» – како бисмо локалном становништву објаснили шта и како треба да се ради ми можемо да пошаљемо и наше  «џи-ајеве“ («G.I.“) или бомбардере. Тако је било у Кореји, Вијетнаму, Ираку, Либији, Србији. Нови ратови, нови конфликти, нове провокације не олакшавају посао Пентагону – он увек има шта да ради. Најважније је да војна машина не успорава и да се не зауставља. Да би било тако измишљен је и НАТО, организација коју одавно зову „филијала Пентагона“, и ЦИА.

Војне базе, расуте по читавом свету, Американцима омогућавају да у било које  доба испровоцирају конфликт и одмах затим „притрче у помоћ“. Распадом СССР-а, а ту су својски припомогла она иста војна лица и обавештајци САД-а, у НАТО  су почели да примају све редом. Било је важно само да нова земља буде што ближе границама Русије. Оне који су обнављали чланство у тој алијанси су терали да кроз годину-две почну да купују „најновије оружје“ на коме је била налепница „Made in USA“. А у ствари – то је било оружје које је одавно требало да иде у старо гвожђе, али  то би представљало прилично скупо задовољство. Зашто би, када могу још   на њему и да зараде? У бизнису нема пријатеља, добит је од пријатељства много важнија ствар. Ако стара роба може да се „утопи“ – Пентагон ће то учинити са највећим задовољством. Тим пре, што је већина министара одбране САД-а у то Министарство стизала не тек тако. То су били представници највећих америчких корпорација. Јасно је да министри долазе и одлазе, али генерали су ипак вечити – они служе много деценија.

Недавно су руководиоци Пентагона  направили „неочекивано“ откриће:   САД су се у „Авганистану и Ираку баш заглибиле“. То је толико осиромашило војни потенцијал и буџет да   на данашњи  дан  америчка војна сила није спремна на дуготрајан конфликт са Русијом. Јер последњих 15  година Пентагон се бавио само краткорочним копненим операцијама и заборавио је шта значи бавити се логистиком за дуготрајне конфронтације. Ето тако! Затрпати малу земљу ракетама, а затим послати казнену експедицију – то је америчка специјалност.

А сада је само трећина бригада армије САД   спремна да се  супротстави  Русији. А оне остале треба још дуго и упорно  припремати за то. О томе су америчком листу  The Daily Beаst   говорили доказани извори информација из самог Пентагона. Када су највише официре по рангу питали да ли данас могу да се супротставе Русима и армији Русије, сви су у један глас одговорили да могу. Али, да би се успело, потребно је да се искористи баш све што постоји у САД. А они нису спремни за то у довољној мери. Ипак су поштено  признали!


Извор: Фонд Стратешке Културе

Оставите коментар

Оставите коментар на Пентагон се плаши Русије

* Обавезна поља