peskovПрес секретар руског председника Дмитриј Песков оценио је данас да су изјаве црногорског премијера Мила Ђукановића о умешаности Русије у протесте у Црној Гори „потпуно чудне“ и да су део постојеће навике да се Русија демонизује, пренеле су руске агенције.

„О њима мислимо исто што и ви – као што сте сами рекли, то су сасвим чудне изјаве (…) У свему тражити ђавола и, притом, наставити са демонизацијом Русије, то је чувена забава многих држава“, казао је Песков на питање новинара.

Прес секретар Владимира Путина је, истовремено, изразио очекивање да ће „превладати здрав разум и доминирати трезвене оцене“, пренео је ТАСС.

Руска државна агенција подсећа да је протеклог викенда у главном граду Црне Горе, Подгорици, одржана акција протеста дела опозиције против Ђукановићеве политике, између осталог, против ступања земље у НАТО.

Демонстранти су тражили Ђукановићеву оставку и формирање прелазне владе и покушали су да продру у зграду парламента, бацали петарде и флаше на кордоне полиције, после чега су полицајци употребили сузавац и „шок-бомбе“, подсећа ТАС С и додаје да је у сукобу повређено 15 полицајаца и 24 учесника протеста.

Руски дневник „Комерсант“ наводи да би узимањем у обзир позицију Русије према насилном свргавању режима, било сада нелогично да она пружа чак и моралну подршку црногорским протестима.

„Сада, после сукоба у Подгорици, од стране Русије било би нелогично пружати чак моралну подршку протестима, узимајући у обзир њену не једном декларисану позицију да је насилно свргавање режима неприхватљиво“, наводи тај лист у извештају из Подгорице под насловом „Осујећен преврат“.

Ђукановић је јуче у изјави за ХРТ рекао да је спроведен „покушај угрожавања уставног поретка Црне Горе с јасном амбицијом да дође до насилне смене власти и ревизије стратешког правца државне политике Црне Горе“ и да се жели поништавање“ резултата демократског референдума из 2006. како би се елиминисала могућност да Црна Гора као независна држава сама бира своју политику и да се, наравно, врати у гравитационо поље политика из суседства и с даљих адреса, који не само да желе да управљају Црном Гором већ и регијом“.

На питање да ли говори о Русији и појединим десним структурама у Србији, црногорски премијер одговорио је да у то нема никакве сумње.

„Једнако тако нема никакве сумње да је Русија имала и да даље има активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“, рекао је он а пренео је ХРТ на свом интернет сајту.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Песков о властима Црној Горе – Демонизација Русије

* Обавезна поља