logo zavetniciУ Великој сали Дома синдиката у Београду одржан је Први Конгрес Српског сабора Заветници, на којем је руководство организације предложило делегатима политичку и програмску платформу за опстанак државе и народа. Конгресу је присуствовало преко 250 делегата, представника општинских и градских одбора Заветника из читаве Србије као и делегати из Републике Српске, Македоније и српске дијаспоре.

Конгрес су својим присуством увеличали и представници пријатељских амбасада Руске Федерације, Сирије и Белорусије у Србији и многобројне истакнуте јавне личности. Уводни део конгреса отвориo је члан Главног одбора Будимир Марковић, који је представио извештај о досадашњем раду, активностима и будућим плановима покрета.

У наставку присутнима се обратила портпарол Заветника, Милица Ђурђевић, која је поздравила све присутне и истакла да су Заветници данас једна озбиљна политичка опција, која се залаже за модерну Србију, чији темељи су старији од многих других нација. Ђурђевићева је поручила да Заветници не пристају на промену свести и Светосавског идентитета српског народа јер је управо тај идентитет ослонац, на којем почивају све наше победе и нада у опоравак Србије! Уследило је излагање Станислава Гашпаровског, истакнутог члана Српског сабора Заветници, који је подсетио на неопходност очувања Косова и Метохије у саставу Србије и хитан прекид преговора са Европском Унијом.

Представник Заветника из Републике Српске, Никола Вујичић, упознао је присутне госте са западним покушајима укидања Републике Срспке који су усмерени ка негаирању српског националног идентитета у БиХ. “Ми смо данас дужни да оправдамо жртву храброг Споменка Гостића и одбранимо право српског народа на државност. Наш коначни циљ је уједињење Србије и Републике Српске“, поручио је Вујичић. Представник одбора за здравство, доктор Зоран Зечевић, подсетио је на проблем пада наталитета и одлива становништва из Републике Србије. „Заветници ће се залагати за заштиту породице и права детета те конкретним законским мерама подстицати наталитет у Србији. Инсистираћемо на увођењу здравствених књижица које ће важити на читавој територији наше државе и на тај начин нашим грађанима обезбедити ефикасну здравствену заштиту“, истакао је Зечевић.

Zavetnici-kongres

Скуп је својим говором закључио председник Заветника, Стефан Стаменковски, поздрављајући представнике пријатељских амбасада и истакавши повезаност судбина српског народа у Великом рату и сиријског народа у данашњој борби против новог облика верског екстремизма, оличеног у Исламској држави.

„Заветници пружају пуну подршку политици Руске Федерације и њеном председнику, лидеру свих слободних земаља, господину Владимиру Путину“, поручио је председник Заветника. Стаменковски је укратко представио и политичку платформу Заветника под називом „Српска суверенистичка платформа: Отпор окупацији!“, у којој су као клључна програмска начела истакнути борба за одбрану српског суверенитета и територијалног интегритета, очување КиМ, сузбијање свих врста сепаратизма, прекид интеграција у НАТО и ЕУ, смањивање економске зависности Србије у односу на ЕУ и јачање политичке, економске и војне сарадње са Руском Федерацијом и државама БРИКС-а. „Заветници ће се такође залагати за заштиту српског сељака и развој пољопривреде, забрану продаје државне земље странцима и одбрану пољопривредног потенцијала северне Србије која се данас налази под фактичком економском окупацијом појединих тајкуна и страних обавештајних служби“, поручио је Стаменковски.

Политичка платформа Заветника предвиђа и адекватне мере за заштиту ћирилице као националног писма, очување српских културних споменика, нарочито на подручју КиМ, као и развијање конструктивне сарадње са српском дијаспором, којој треба обезбедити и политичко присуство у Народној Скупштини Србије. Уследило је гласање делегата о предложеној политичкој платформи, која је након тога била једногласно усвојена и потврђена као темељни политички програм Српског сабора Заветници у наредном периоду. Платформа представља нови почетак за све чланове, али и почетак краја актуелног режима, који спроводи погубну политику, противну српским државним и националним интересима. Заветници истичу да је овом платформом потврђено ново поглавље у раду покрета, који засигурно представља истинску алтернативу за све грађане наше државе.


Извор: СС "Заветници"

Оставите коментар

Оставите коментар на Први Конгрес и платформа Заветника

* Обавезна поља