ketrin-eston-eu-srbija_pngБРИСЕЛ – Састанак министара спољних послова земаља чланица ЕУ на којем би требало да буде одређен датум прве међувладине конференције ЕУ-Србија почео у Бриселу. На састанку би требало да буде усвојен преговарачки оквир. Дискусија започела извештајем високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније почели су у Бриселу састанак на коме би требало да прецизирају датум прве међувладине конференције ЕУ-Србија и усвоје преговарачки оквир.

„Крајње је време да Србија почне преговоре о придруживању“, изјавио је шеф шведске дипломатије Карл Билт улазећи у зграду Европског савета у Бриселу.

Како Танјуг сазнаје из бриселских дипломатских извора, министри још нису усагласили ставове да ли ће прва међувладина конференција ЕУ-Србија бити одржана 20. децембра или 21. јануара, као ни о појединим формулацијама из преговарачког оквира.

„Као што знате, неке земље су обавезне да у одлукама о проширењу уваже став свог парламента“, указао је уочи састанка министар спољних послова Литваније и председавајући Савета Антанас Линкевичиус.

Дискусија о питањима проширења почела је извештајем високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон о напретку у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Ештон је на синоћној конференцији за штампу након првог дана састанка министарског савета најавила да ће шефовима дипломатија ЕУ пренети колико је импресионирана напорима које су обе стране учиниле у овом процесу и позвати их да почну преговоре.

„Отишли смо дубље и даље него што сам очекивала“, рекла је Ештон синоћ новинарима.

У тексту извештаја у који је Танјуг имао увид, стоји да је Србија испунила све кључне услове да отпочне преговоре о придруживању.

Министри ће након дебате усвојити преговарачки оквир и прецизирати датум конференције, која формално означава почетак преговора о придруживању са Србијом.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на Почела седница о датуму

* Обавезна поља