IskanderМОСКВА – Русија је – како је и упозоравала NATO – примакла своје ударне ракетне системе „Искандер-М“ својим границама са Пољском. Литванијом, Летонијом и Естонијом. И, одмах су се источни сателити алијансе узнемирили, почели да осврћу и да траже подршку и помоћ „великог брата“.

Министарство спољних послова Пољске саопштило је: „Више пута смо изражавали забринутост због планова Русије да у Калињинградској области размести ракете „Искандер-М“. Још немамо потврду да су ти системи стигли, али упозоравамо да би то било противно духу сарадње између Русије и NATO.

Званична Варшава је истовремено саопштила да ће на седници Стратешког комитета Русија-Пољска, коме ће бити домаћин 19. децембра, „покренути проблема „Искандера-М“.

Огласио се и министар одбране Литваније Јузас Олекас, такође данас није крио узнемиреност.

Његов колега из Летоније, Артис Пабрикс, чак је „закукао“ да је Прибалтик постао „мање безбедан“, али је оценио да је кишобран NATO за његову земљу довољна и поуздана заштита.

Естонски министар одбране, Урмас Рејнслау, изјавио је: „За бригу је свако повећавање војне моћи Русије у нашем региону. У недавној војној вежби „Запад“ Русијa је ангажовала 100.000 војника“.

Москва је данас потврдила да је „Искандере-М“ разместила на најзападнијим границама свог Западног војног округа.

Подвукла је притом да тиме не крши ни једну од својих међународних обавеза и да никога не угрожава.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија примакла системе Искандер-М границама ЕУ

* Обавезна поља