demokratska strankaБЕОГРАД – Седам општинских одбора Демократске странке (ДС) донело је вечерас одлуку да затражи смену актуелног лидера те странке Драгана Ђиласа и упути захтев за одржавање ванредне изборне скупштине ДС.

Ђиласову оставку затражили су у четвртак увече општински одбори Врачара и Земуна, а последњи који су такву одлуку донели су одбори ДС у Ариљу и Власотинцу, као и одбор у Суботици, који је један од највећих одбора те странке у Војводини.

Серија одлука на заседањима одбора који траже промене у руководству странке започела је у Алексинцу, одлуку су затим, како пише београдска штампа, донели одбори у Прокупљу, Ћуприји, Ћићевцу и Коцељеви.

Председништво одбора ДС у Суботици је, како је јавио дописник Тањуга, такође донело одлуку да затражи смену Ђиласа и ова одлука биће упућена одбору на усвајање.

Општински одбори ДС у Алексинцу и у Прокупљу су одлуку донели једногласно. Сви ови одбори важе за одборе који у ДС подржавају почасног председника ДС и бившег председника Републике Србије Бориса Тадића.

Превирања у ДС увелико су доступна јавности путем медија који спекулишу о могућем исходу унутарстраначке борбе актуелног и почасног председника, а према сазнањима Тањуга у ДС, до седнице Главног одбора 18. јануара, могло би се десити да чак 90 општинских одбора затражи ванредну изборну скупштину и смену лидера те партије Драгана Ђиласа.

ДС тренутно има 160 општинских одбора, али је функционално 130. Из више извора у ДС-у Тањугу је речено да су захтеви појединих општинских одбора за смену Ђиласа иницирани његовом одлуком да сам састави листу кандидата за градске изборе, дакле без консултовања Градског одбора Београда.

Ту листу, како су навели Тањугови извори, Ђилас ће правити сам, на њој ће бити и неки људи ван странке, листу би требало да потврди Извршни одбор странке, а то је, како кажу у ДС, противно Статуту те странке.

„Председник странке не прави листу кандидата и зато је први реаговао управо његов матични одбор Врацара“, рекли су Тањугу у ДС.

Осим врачарског, у четвртак увече и земунски одбор ДС донео је исту одлуку, а од 27 чланова тог одбора само су два била против захтева за смену Ђиласа, док је у општинском одбору Врачара против тог захтева – био само један.

Председник врачарског одбора демократа Бранимир Кузмановић, који је на претходним странацким изборима био противкандидат Ђиласу, није био расположен да коментарише поруке са Врачара и из Земуна, рекавши да га Статут странке у томе ограничава.

„Наша одлука је јасна и унутарстраначка. Статут ме ограничава да коментаришем“, рекао је Тањугу Кузмановић, док је председник Општинског одбора ДС Земун Младен Ерцег у четвртак увече Тањугу рекао да је тај одбор предложио да ГО одлучи о избору в.д. председника ДС.

Извори Тањуга кажу да су демократе незадовољне радом лидера странке и указују на лоше изборне резултате на локалним изборима одржаним прошле године, који су се од избора до избора додатно погоршавали, али и на то да актуелни председник те станке нема јасну политику нити визију странке.

Демократе замерају Ђиласу и што је изјављивао да може да води странку и ако је она мала. Супротно томе они мисле да је мисија јачања Србије и њених институција, коју је ДС себи поставила оснивањем, једино могућа ако је то јака и велика странка, без обзира да ли је на власти или делује у опозицији.

„Политика нам се сада своди на комуналну, без визије је, а то онда изазива све остало“, рекао је један од извора.

Да ситуација у ДС није добра сагласни су и „ђиласови“ и „тадићеви“, кажу да и једни и други имају потребу да се ситуација мења на демократски начин, што је, како подсећају, одраз и врлина странке која је доказана у више наврата у протеклим годинама.

Са том оценом сагласни су и Војвођани, али су истовремено тамо јаки притисци да до промена не дође, јер ће, уколико се промене догоде, кажу извори Тањуга, бити значајно умањен утицај покрајинске номенклатуре коју сада у већини чине чланови ДС.

У ДС, иначе, напомињу да иницијатива за смену Ђиласа није потекла од почасног председника странке Бориса Тадића, већ да је то иницијатива председника општинских одбора, да је тачно да се он свакодневно виђа с локалним функционерима странке на њихову иницијативу, али да није тачно да је рекао да ће бити в.д. председника уколико Ђилас буде смењен.

Извор Танјуга из ДС каже да је Тадић потврдио да ће бити носилац листе за евенуталне венредне републичке изборе, али само уколико чланство странке то од њега буде тражило и уколико странка процени да ће тако освојити већи проценат гласова.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почетак Ђиласовог краја

* Обавезна поља