mmf srbijaБЕОГРАД – У Народној банци Србије данас је одржан пленарни састанак, којим су почели разговори делегације Србије и мисије Међународног монетарног фонда (ММФ), речено је Танјугу у Министарству финансија.

Делегација ММФ-а, коју предводи Зузана Мургасова, боравиће у Београду до 7. октобра.

Српску делегацију у разговорима предводе гувернер НБС Јоргованка Табаковић и министар финансија Лазар Крстић.

Током посете мисије ММФ-а, биће размотрена најновија макроекономска кретања, програм реформи, као и активности на припреми буџета за 2014. и дугорочне фискалне стратегије.

Разговараће се и о извршењу буџета за ову годину, монетарној политици, кретањима јавног дуга, структурним реформама и реформама у пензијском систему и тржишта рада.

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је уочи доласка мисије ММФ-а да ће Србија размотрити могућност преговора о новом аранжману са ММФ-ом након усвајања буџета за 2014. годину и окончања техничке мисије.

Он је рекао да, уколико би се ушло у пуне преговоре са ММФ-ом, то би било у првом кварталу следеће године и најавио да Министарство финансија ради на томе да дефицит одржи испод пет одсто БДП-а, док је прогрозиран јавни дуг до краја године 65 процената.

Крстић је тада навео да је долазак техничке мисије ММФ-а део владиних припрема буџета за 2014. годину и дугорочну фискалну стратегију до 2016.

Мисија ММФ је претходно у Београду била у мају ове године.

ММФ и Србија су имали последњи аранжман у вредности од приближно 1,1 милијарду евра, али је „замрзнут” половином фебруара прошле године, након што је Влада Србије буџетом за 2012. годину планирала фискални дефицит најмање за један процентни поен БДП-а већи него што је договорено током ревизије споразума крајем 2011.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Почетак разговора са ММФ-ом

* Обавезна поља