eko-nafta_620x0-620x330БЕОГРАД – Србија није ни Саудијска Арабија, ни Норвешка када је у питању експлоатација нафте, али подаци показују да наша земља произведе готово сваки други литар који потроши. Пре две године, домаћа производња је у укупној потрошњи учествовала 53 одсто, али је лане због ремонта панчевачке рафинерије удео нафте са наших налазишта опао на 42 одсто.

Према речима Љубинка Савића, секретара Одбора за енергетику Привредне коморе Србије, пад учешћа домаће производње нафте прошле године није последица веће производње у 2012.

„Тај пад је резултат ремонта и ревитализације рафинерије у Панчеву“, каже Савић.

„У прилог овоме иду и чињенице да је производња сирове нафте у 2013. повећана за око три одсто у односу на 2012, док је увоз повећан и за више од 55 одсто.“

Наша земља има 59 нафтних поља са 815 бушотина, на којима се примењују различите методе експлоатације. Нафтна индустрија Србије је једина компанија у нашој земљи која се бави истраживањем и производњом нафте.

„Годишње се у Србији произведе око 1,2 милиона тона сирове нафте експлоатацијом из домаћих налазишта“, каже Томислав Мићевић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије. Моторна горива – бензин, дизел и ТНГ, производимо 1,65 милиона тона, а увозимо око 600.000 тона.

Код нафтних деривата, биланси показују да је лане само четвртина укупних количина била из увоза, а остатак је покривен из домаће производње. Лане је произведено 2,913 милиона тона деривата, односно готово 50 одсто више него годину дана раније. С обзиром на већу домаћу производњу, прошле године је за потребе српског тржишта увезено 1,55 милиона тона деривата, односно 30 одсто мање у 2012. Лане је Србија извезла око 800.000 тона деривата, у којима је 280.000 тона моторних и енергетских горива.

Скромно код гаса

„Што се тиче природног гаса, Србија је мали произвођач природног гаса и може се слободно рећи да је увозно зависна“, истиче Савић.

„Нажалост, у последњим годинама потрошња овог енергента опада, што због повољних климатских услова што услед смањене привредне активности и паритета цена других енергената. У 2013. природни гас из домаће производње учествовао је са 23 одсто. Сличан је однос и у последње три године. Производња се усталила на нешто више од 0,5 милијарди кубика.“


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Половина нафтних деривата из сопствених извора

* Обавезна поља