pasosБЕОГРАД– Бивши министри и посланици који нису вратили дипломатске пасоше тврде да их не користе, да их немају и да појма немају где се налазе, пише Блиц.

„Кад сам у јулу 2012. напустио функцију, раздужио сам и тај пасош. Не користим га од тада нити знам где је“, рекао је за “Блиц” Небојша Ћирић, бивши министар економије и регионалног развоја.

Кад напуштате функцију, објашњава он, раздужујете службени аутомобил, возача, компјутер, дипломатски пасош… Лист наводи да га неко, очигледно, није био добро “раздужио”, па је пре шест месеци добио писмо из Министарства спољних послова у ком му траже да врати дипломатски пасош.

“ Рекао сам секретарици да их позове и да им објасни да пасош није код мене. Колико се сећам, стигао ми је неки допис који потврђује да је поништен „, каже Ћирић.

Посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић једва да се сећа времена кад је имао тај пасош, а камоли где је.

„Мислим да сам га вратио још давних дана, не сећам се уопште. То вратите кад вам истекне функција и он се, ваљда, аутоматски гаси. Ја у сваком случају тај пасош немам нити га користим“, каже Шаровић.

Владислав Јовановић, бивши министар спољних послова у два мандата, каже да је обавеза функционера да врати дипломатски пасош, а онај ко то не уради “очигледно има ноншалантан однос” према обавезама или се “много ослања на помоћ особља”.

„Људи обично врате пасоше кад им истекне мандат, а понеки желе да их задрже као сувенир. У том случају им се пасош даје, али поништен“, каже Јовановић.

Према извору “Блица” из МСП, тридесетак бивших функционера није се одазвало позиву новог шефа дипломатије Ивице Дачића да врате дипломатске пасоше.

Динкић: Вратио сам га у јануару

Бивши министар финансија и економије Млађан Динкић каже да је вратио дипломатски пасош још пре четири месеца, тачније 28. 1. 2014, о чему има и писани доказ.

„Дипломатски пасош враћен је у року од 14 дана од добијања обавештења од Министарства спољних послова, чиме сам испунио своју законску обавезу“, наводи Динкић у демантију.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Циркус са дипломатским пасошима

* Обавезна поља