velja-ilic02fonetfoto-fonetzoran-mra_fБЕОГРАД – Арун Рамсварупџи Панчари, власник фирме „Глобал Цапитал Адвисорс Манагемент“, с којим је министар грађевине Велимир Илић недавно потписао меморандум о сарадњи у инфраструктурне пројекте, познат је у Емиратима по различитим манипулацијама у бизнису.

Како “Блиц” сазнаје, овај потенцијални инвеститор није у било каквој вези са доласком најављених компанија из УАЕ у Србију.

Панчаријева друга компанија „Пан Асиа Адвисорс“ је у Емиратима трговала акцијама са шест индијских компанија мимо закона, тако што је злоупотребљавала информације, због чега му је тамошња комисија која надзире тржиште хартија од вредности (СЕБИ) забранила да се у наредних 10 година бави тим пословима.

Ради се о компанијама које се баве инфраструктуром, модерним технологијама, козметиком… Регулатор СЕБИ је претходних година износио још низ оптужби на рачун Панчарија, а које су се односиле на злоупотребу акција и документације других фирми.

За Панчаријеву фирму ГЦАМ, с којом је Влада Србије најавила заједничку сарадњу, готово је немогуће наћи било какве информације на интернету.

У кабинету Велимира Илића “Блиц” данима није успео да добије одговор ко је довео Панчарија и његову фирму у Србију.

Такви пропусти би се ређе дешавали, тврде упућени, ако би држава проверила ко су партнери с којима улази у посао. У Агенцији за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) кажу да овај случај није ишао преко њих, као и да они своје инвеститоре вишеструко проверавају.

„Основна је ствар кад се успостави контакт с инвеститором, да се провери компанија. Прво се проверава веб-сајт, па онда и друге фирме с којима сарађује, а које су из исте земље и сектора. На крају, потребно је и да се оде на лице места, да се на терену види ко су ти људи. Ми смо одлазили у Индију кад су показали интересовање за изградњу ИТ парка у Инђији“, каже за “Блиц” Александар Милорадовић, саветник у СИЕПА.

Да подсетимо, Панчари је пре десетак дана, након потписивања меморандума, у присуству и премијера Ивице Дачића рекао да се ова компанија бави инвестицијама и банкарством, али и реализацијом инфраструктурних пројеката. Изразио је интерес за улагање у инфраструктурне пројекте у Србији и навео да је за реализацију прве фазе пројеката потребно око 15 милиона евра, а да су сами трошкови пројеката који ће потом уследити далеко већи.

Спекулисало се и да је „Глобал Цапитал Адвисорс“ заинтересован за куповину земљишта око стадиона Црвене звезде за 64 милиона евра.

Велимир Илић је раније рекао да са компанијом УАЕ Србија прави заједничку фирму која има одређени фонд у који су “наши пријатељи уложили новац да се то све уради најбоље, најквалитетније и да нема никакве промашене инвестиције”.

Пројекти са Панчаријем:

– аутопут (деоница ка граници са Црном Гором)

– каргоцентар Лађевци

– земљиште око „Маракане“ (наводно су понуђена 64 милиона евра)

– станоградња


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Поново сумњиви уговори Владе

* Обавезна поља