banjaluka pop1БАЊАЛУКА – У Бањалуци је проглашено ванредно стање због поплава, тешка ситуација је и даље у Добоју и Шамцу, који су потпуно потопљени, а у спашавање су се укључили и рафтери и чланови кајакашких клубова. У Бијељини је пала и прва жртва поплава.

Делови многих насеља на подручју Бањалуке поплављени су или заплављени, саопштено је јутрос из Републичке управе Цивилне заштите.

Због преливања воде обустављен је саобраћај преко моста у насељу Чесма, а река Врбас однела је висећи мост који спаја то насеље с градом, као и стари мост у насељу Карановац.

Бањалучко насеље Пријечани такође је одсечено од града, под водом је простор код „Витаминке“, а вода долази и до Дрвне индустрије „Врбас“, изјавио је градоначелник Слободан Гаврановић и додао да такав ниво Врбаса није забележен у историји града. Прорадило је и неколико десетина клизишта.

У Шамцу нема струје и воде за пиће

Шамац је цео под водом, река Босна улази у град, струје и воде за пиће нема, а телефонске линије су у прекиду.

Бијељина

Киша непрестано пада, а река Сава прети да покида насип који је поставила Цивилна заштита и излије се у град, каже начелник општине Саво Минић, апелује да сви који могу помогну становништву и додаје да је стање у граду хаотично.

Цивилна заштита чамцима евакуише становништво и превози на безбедна места. На спрату основне и средње школе у Шамцу је прихватилиште за оне који немају где да буду превезени. Сви болесници са хемодијализе у Шамцу су евакуисани синоћ и током ноћи.

Критично у Добоју: Река Босна нарасла преко 2 метра, цео град под водом

Остаје критично стање у Добоју где је водостај реке Босне 670 центиметара, што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава.

Д о б о ј

Вода је потпуно ушла у град и у току је евакуација у коју су се укључили припадници Ронилачког клуба „Бук“ са једним чамцем и десет чланова Кајакашког клуба „Кањон“ из Бањалуке са 27 чамаца.

Сви путни правци, магистрални и регионални путеви, који воде у и из града су у прекиду, тако да је Добој и даље у тоталној блокади.

Евакуисана је већина становника у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација се наставља, на чему је ангажован и Хеликоптерски сервис РС, објавили су бањалучки медији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Поплаве и у Републици Српској

* Обавезна поља