vucic obrenovacОБРЕНОВАЦ –Цео Обреновац мораће да се евакуише, изјавио је данас премијер Александар Вучић, објашњавајући то катастрофалном ситуацијом у граду, али и чењиницом да ће бити још теже.

Он је на мосту у Обреновцу, који се још држи, разговарао са руским амабасадором Александром Чепурином и министром полиције Небојшом Стефановићем, а претходно је, по доласку у Обреновац, чамцем обишао град и упознао се са ситуацијом.

Обреновац је тренутно најугроженије насеље у Србији.

Рано јутрос дошло је, наиме, до изливања Колубаре и од тог је тренутка ситуација у Обреновцу критична.

Према речима директорке Дома здравља у Обреновцу Маје Тодоровић, Сава је пробила насип код места Бреска, тако да су поплављени центар Обреновца и сва околна насеља, а водена стихија није продрла само у насеље Ројковац, које је сада прихватни центар за становништво и лекаре у Основној школи Јефимија.

„Дом здравља је поплављен, центар Обреновца је поплављен, само је остало суво насеље Ројковац. Чекамо како ће сада Сава да надире, јер највећа опасност нам прети од Саве”, рекла је Танјугу Тодоровић.

Има индиција да је једна особа нестала, у току је евакуација, а премијер је апеловао је на грађане да не одбијају евакуацију и да слушају упутства надлежних државних органа.

Према извештајима са лица места, 80 одсто града је под водом, а вода још надолази, на лицу места је седам екипа хитне помоћи, струје нема.

Полицијским хеликоптером јутрос је евакуисана беба стара око годину дана из села Пољане, јужно од Обреновца, а хеликоптерска јединица наставила је затим да евакуише децу и запослене из обданишта на подручју Обреновца.

Према речима Марића у Обреновац је упућено 150 припадника Жандармерије, 60 припадника сектора за ванредне ситуације, све специјалне јединице, хеликоптери Војске Србије и МУП-а.

У Обреновац су упућене додатне снаге из Сектора за ванредне ситуације из Војводине, као и тимови противтерористичке јединице, који су били у Лазаревцу и Убу, додао је Марић.

Седам лекарских екипа упућено је у Обреновац, а апел грађанима Обреновца да се придржавању упутстава спасилаца упутио је и начелник Управе за ванредне ситуације Београда Раде Милошевић, који је Танјугу да упркос изузетно тешкој ситуацији у том граду нико није повређен, на терену је довољан број спасилачких екипа, а предузете су све мере како би најугроженији становници били извучени из воде.

ТЕНТ Никола Тесла за сада ради, али смањеним капацитетом, јер, како је објаснио министар енергетике Александар Антић, тешко је организовати сменски рад.

Он је демантовао је у ТЕНТ-у било детонације, како је раније јављено, али је потврдио да има проблема са трансформаторима у Великим Црљанима.

Саобраћајно предузеће Ласта и ГСП Београд су ангажовањем и увођењем додатних аутобуских линија помогли евакуацију грађана Обреновца.

Од синоћ је у спасилачкој акцији припадника Жандарметије, сектора за ванредне ситуације МУП и ронилаца САЈ и ватрогасних служби из угрожених делова Обреновца евакуисано више стотина житеља те општине, а у спасавању угрозених читавог јутра учествовао је и министар одбране Братислав Гашић.

До сада је из Обреновца евакуисано 2.510 људи, а у току је евакуација још 1.400 становника.

Поплављено је преко 900 објеката, а угрожнео још 1.388, према подацима МУП.

Вучић је јутрос апеловао на становнике Обреновца да не одбијају евакуацију и да слушају упутства надлежних државних органа.

„Не терајте нас да примењујемо силу да бисмо спасили ваше животе и тиме додатно угрозили животе спасилаца”, рекао је Вучић за РТС.

———————————————————————-

У току евакуација у Обреновцу, велики део града под водом

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је за РТС да је у Обреновац упућено 150 припадника Жандармерије, 60 припадника сектора за ванредне ситуације, све специјалне јединице, хеликоптери Војске Србије и МУП-а.

У току је евакуација најугроженијих становника, 80 одсто града је под водом, изјавио је Танјугу начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Раде Милошевић.

Милошевић је рекао да је на подручју Београда тренутно најтежа ситуација у Обреновцу, али да нико није повређен и апеловао на грађане да не паниче, јер је на терену довољан број надлежних спасилачких екипа.

Милошевић је нагласио да су предузете све мере како би најугроженији становници били извучени из воде.

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је претходно Танјугу да има индиција да је у Обреновцу нестала једна старија особа, која би, „уколико је дошло до трагичног исхода, била трећа жртва поплавног таласа у Србији”.

У Обреновац су упућене додатне снаге из Сектора за ванредне ситуације из Војводине, као и тимови противтерористичке јединице, који су били у Лазаревцу и Убу и обавља се евакуација становништва, рекао је Марић за РТС.

Он је указао на висок водостај и више евакуација у току ноћи у Параћину и Јагодини, и додао да је и сада стање веома критично.

„Преко четири и по хиљаде људи у току ноћи је евакуисано, али сам уверен да је тај број много већи, а нови пресек стања имаћемо за сат времена“, навео је Марић.

Према његовим очекивањима, из свих делова Републике који нису угрожени пошаљу помоћ у много већем обиму угроженим подручјима, а пре свега помоћ у чамцима ради евакуације људи, а потом и храну.

Од данас ће бити много снажнија дистрибуција хране и пића него претходних дана, јер се велики број компанија у Србији понудило да угроженим подручјима помогне у виду донације, и то ће данас бити организовано.

Милошевић је рекао да у другим деловима Београда, с обзиром на то да је киша ноћас престала да пада, ситуација побољшава и да додао да се поправља у Лазаревцу и Гроцкој.

„Далеко је то још од праве ситуације, али се из минута у минут ситуација поправља на боље”, додао је Милошевић.

———————————————-

Гашић: Најмање 1.000 припадика војске на терену

БЕОГРАД – Министар одбране Братислав Гашић, који читаво јутро учествује у спасавању угроженог становништва у Обреновцу, изјавио је да је тренутно у тој београдској општини, али и другим поплављеним деловима Србије ангажовано више од 1.000 припадника Војске Србије.

„У овом тренутку више од 1.000 припадника војске је на терену, а да не причамо о борбеним и моторизованим средствима“, рекао је Гашић новинарима у Обреновцу.

Према његовим речима, у појединим деловима Обреновца вода се полако повлачи па су тамо упућене пумпе за испумпавање воде које ће касније бити послате у Шабац где се, у послеподневним сатима, очекује тешка ситуација.

Гашић је додао да су сви чамци Војске Србије ангажовани на спасавање угроженог становништва указавши да је ситуација толико тешка да је чамац којим је јутрос спасавана једна породица поцепан на дворишну ограду која се није видела од високог водостаја.

„Проблем је овде што немамо мештане да нас упуте на насеља у којима су људи који траже помоћ“, рекао је Гашић.

Он је додао да више не постоји проблем са мештанима који би избегавали пружање помоћи.

“Сада сви траже помоћ. То је на основу апела од јуче, пустите куће, људски животи су немерљиви. Материјална страна не сме да буде примарна“, рекао је Гашић и додао да су на путу ка Обреновцу камиони са храном, водом и сувом одећом.

————————————————————————

„Ласта” и ГСП ангажовали се на евакуацији Обреновчана

БЕОГРАД –Саобраћајно предузеће „Ласта” и Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд су ангажовањем и увођењем додатних аутобуских линија помогли евакуацију грађана Обреновца, које је задесила поплава, речено је данас Танјугу у информативним службама тих предузећа.

Пи-ар предузећа „Ласта” Ана Петровић изјавила је да су још јуче ради евакуације грађана ангажована четири аутобуса у Обреновцу и два у Смедеревској Паланци.

Поводом најновије поплаве која је ноћас задесила центар Обреновца, Петровић је рекла да данас до сада није било захтева за ангажовањем додатних аутобуса, али да у „Ласти” располажу неопходним капацитетима и да су у сталној приправности.

Она је додала да су у „Ласти” на располагању и услузи свим надлежним службама и кризним штабовима и свакој општини како би се евакуисали грађани које су задесиле поплаве.

ГСП Београд је дало 20 аутобуса ради евакуације грађана Обреновца, које је задесила поплава, изјавио је дежурни диспечер Градског саобраћајног предузећа Београд Слоба Мирковић.

———————————————————–

Аеродром Никола Тесла ради нормално

БЕОГРАД – Аеродром „Никола Тесла” у Београду, од како су почеле обилне падавине и јак ветар, нормално ради, речено је данас Танјугу на аеродрому.

Летови се обављају по планираном реду летења и не зависе од временских прилика, истичу у том предузећу.

———————————————————————————– 

Хеликоптер евакуише децу и запослене из вртића у Обреновцу

ОБРЕНОВАЦ –Хеликоптерска јединица МУП-а у овом тренутку евакуише децу и запослене из обданишта на подручју Обреновца, саопштио је Биро Министарства унутрашњих послова за информисање.

У Обреновцу, где је 80 одсто града под водом, до сада је евакуисано више од 800 људи, а једна старија особа води се као нестала.

———————————————————————————–

У Смедереву, Плани и Марковцу евакуисано више од 300 особа

СМЕДЕРЕВО  – Штаб за ванредне ситуације саопштио је да је на територији Смедерева, Велике Плане и Марковца током ноћи евакуисано више од 300 особа, док је у Смедеревској Паланци угрожено 200 кућа.

У Смедеревској Паланци у току је евакуација угроженог становништва из насеља Карађорђево.

Превентивно је искључен сеоски водовод у Коларима и трафо станица. Искључене су трафо станице у ЖТП-у, фирми Фрувита и Основној школи Бранислав Нушић у Смедереву.

Анализа сирове воде која се ради на сваких шест сати у лабораторији ЈКП Водовод Смедерево и после прераде иде у градски дистрибутивни систем у границама је захтеваног квалитета.

Атмосферска канализација отиче без проблема, а Црвени крст Србије обезбедиће током преподнева две муљне и пет плутајућих пумпи, које ће бити постављене на угроженим градским локацијама.

————————————————————————

МУП: Укупно евакуисано 6.175 особа због попава

БЕОГРАД – На територији Србије до сада је због поплава евакуисано 6.175 особа, а штабови за ванредне ситуације су у сталном заседању и предузимају све мере на заштити и спасавању угрожених особа и њихове имовине од поплава, саопштило је данас Министарство унутрашњих послова.

У тим акцијама ангажована су 1.654 припадника ватрогасно-спасилачких јединица, 365 возила, 73 пумпе и 50 чамаца.

Ватрогасно-спасилачке јединице биле су ангажоване на заштити 1.320 угрожених и 586 поплављених објеката и евакуисале су 2.161 особу.

Такође, у заштити и спашавању учествује и 75 припадника Противтерористичке јединице са 22 возила и једним чамцем, 75 припадника Специјалне антитерористичке јединице са 19 возила и три чамца, 333 припадника Жандармерије са 36 моторних возила и два чамца, 494 припадника Војске Србије са седам хеликоптера, 39 моторних возила, 21 чамцем, пет пумпи и пет цистерни.

У заштити и спасавању угрожених особа и њихове имовине од поплава ангажовани су и сви расположиви капацитети јавних преузећа и органи локалне самоуправе.

У МУП-у подсећају да је ванредна ситуација проглашена на целој територији Србије.

На територији Београда укупно је евакуисано 147 особа. Три најугроженије месне заједнице у Обреновцу су евакуисане – Дражевац, Пољане и Конатице.

У Ваљеву ситуација полако се стабилизује, а водостај реке Колубаре у благом је опадању. Појава великих вода нанела је огромне штете како на водним објектима тако и на инфраструктури.

Ситуација на подручју општине Уб је критична, угрожено је насеље Уб и 18 села, са 4.000 домаћинстава, 7.000 становника, 10 јавних објеката, 80 пословних објеката, 10 км путева, 10 км пруга, 25 мостова, 10 трафо-станица.

У току је спровођење евакуације угроженог становништва. Евакуисано је 4.000 становника, а повређено је 20 особа, док се једна особа води као нестала.

Из Коцељева вода се повлачи, а теретни саобраћај је обустављен, забрањен је прелаз теретним возилима преко моста на Тамнави док се не спусти водостај.

У Осечини је евакуисано 70 особа, угрожено је 500 кућа и појављује се велики број клизишта.

Око 500 грађана евакуисано је из Лајковца и сви су збринути, али је причињена огромна материјална штета. Пут за Ваљево је непроходан, као и пут према Ибарској магистрали.

У општини Љиг нема струје због искакања главног трафоа, а евакуисано је преко 60 особа. Дванаест је евакуисано у Мионици, у којој је угрожено 600 домаћинстава, 3000 становника, 25 станова, 8 јавних објеката, 7 мостова, а поплављено је седам станова, 450 хектара пољопривредног земљишта и 40 хектара шума.

Љубовија је без телефонских веза, а око 500 домаћинстава је остало без струје.

Сви прилазни путни правци према општини Крупањ су у прекиду, у томе месту тренутно нема струје, воде, а телефонске везе су у прекиду. На подручју општине Крупањ вода је поткопала око 100 кућа.

Река Црница поплавила је део села Главица са око 60 кућа са око 300 становника, а дошло је до плављења ширег градског језгра у Параћину, где је поплављено око 1000 породичних кућа са око 4000 становника и око 200 стамбених зграда за колективно становање са око 6000 становника.

У месту Рековац угрожено преко 100 домаћинстава, више стотина хектара ораница је поплављено. У прекиду је 500 метара пута Јагодина Рековац, евакуисано је девет особа.

На територији града Чачка угрожено је и поплављено 200 домаћинстава, а евакуисано је 160 становника, док је у Горњем Милановцу угрожено 66 домаћинстава са 230 становника

У месту Кула, Мало Црниће, угрожено је око 80 домаћинстава и евакуисано је 40 мештана.

У Жабарима угрожено је 25 домаћинстава са 75 становника, а поплављено шест домаћинстава са 18 становника.

Око 1.500 хектара поплављено је у Пожеги, а вода се полако повлачи и до сада је евакуисано 10 особа. Саобраћај обустављен на деоницама 1 и 2 реда: Косјерић-Сеча Река, Маковиште-Повленска Коса, Косјерић-Варда, Ваљево-Косјерић (Подбукови-одрон).

У Бајиној Башти оштећено је и није више за становање 11 кућа, а клизишта и одрони су присутни на многим путним правцима и у великом броју месних заједница. Саобраћај је обустављен на путевима 1 и 2 реда: Рогачица- Оклетац, Костојевићи-Варда, Рогачица-Дуб, Дебело брдо-Рогачица, Бајина Башта-Манастир Рача, Љубовија-Рогачица (одрон).

Преко 100 домаћинстава евакуисано је у приградским насељима Крајева са око 300 особа, а под водом је више од 600 домаћинстава и ниво воде и даље расте.

У Рачи је евакуисано 35 особа, а у Аранђеловацу 37, док је у Книћу поплављено пет домаћинстава са 30 становника, око 1.500 хектара пољопривредног земљишта и око 40 километара путева. Евакуисано је 20 становника, а од поплава је угрожено 40 домаћинстава са око 160 становника.

Од изливања река Јасеница, Каменица, Кубршница, у Тополи је поплављено 60 домаћинстава са 170 становника, око 650 хектара пољопривредног земљишта. Евакуисано је 15 становника, а угрожено је 135 домаћинстава и око 450 становника.

Блокирани су државни путни правци Лозница-Крупањ у месту Костајник и Завлака-Текериш у месту Доња Бадања.

obrenovac

У општини Љиг стање све теже

ЉИГ, ЧАЧАК, ЛУЧАНИ  – Након незапамћених падавина и набујалих река и поплава, стање у општини Љиг је све теже.

Истоимена река се излила на читавој територији општине, а села Бранчић, Ивановци, Моравци, Латковић, Липље, Кадина Лука и Славковица у потпуности су под водом.

На подручју општине Љиг прекинуто је снабдевање електричном енергијом, јер је поплављена Електродистрибуција, а нема ни воде за пиће и сигнала мобилне телефоније.

Дом здравља је у потпуности потопљен, па лекарска служба дежура 24 сата дневно у згради општине. Најугроженији су евакуисани, али ниво реке Љиг непрестано расте, а на терену су ватрогасна и служба МУП-а Републике Србије.

Вода у Чачку са градског водовода је исправна за пиће потврдила је Танјугу директор овдашњег Завода за јавно здравље, др Ана Мишовић.

„Обзиром да киша непрестано пада појачано вршимо узорковање, два пута дневно, али вода је хигијенски исправна за пиће и грађани је могу без бриге употребљавати”, навела је она.

Начелник одељења за ванредне ситуације Моравичког округа, Драгиша Броћић каже да је су водостаји на овом подручју у опадању.

„Бјелица је у приметном опадању, у поплављеним селима Ђераћ, Дљин и Турици, а у самом градском језгру у Лучанима вода се видно повукла”, казао је он Танјугу додајући да је Западна Морава низводно од Лучана у опадању за нешто више од пола метра.

Броћић је нагласио да нема нових плављења а екипе су на терену.

Људима који су јуче одбили да се евакуишу на подручју Чачка, тренутно се допрема храна и вода , додао је он.

Технички директор Електродистрибуције Чачак, Стојан Васовић каже да је на подручју Моравичког округа 2.916 потрошача без електричне енергије.

„У Чачку је око 2.300 домаћинстава без струје, а ради се о онима који су због поплава искључени са мреже у селима Коњевићи, Балуга и Прељина”, казао је он за Танјуг.

Према његовим речима у Лучанима је са напона искључено 200 потрошача, а у горњомилановачкој општини 416 домаћинстава.

————————————————————

Руски спасиоци из Ниша кренули ка Београду 

НИШ –Спасиоци и хуманитарна помоћ који су јутрос стигли у Ниш авионом „Иљушин 76”, око 12.00 часова кренули су према Београду одакле ће бити упућивани према местима где је ситуација најкритичнија.

Пут Београда кренула је колона аутобуса и шлепера, а један део хитно је пребачен војним авионом „Антонов”.

Заменик директора Руско-српског хуманитарног центра Анатолиј Александрович Башкирев рекао је за Танјуг да су у Ниш стигли искусни спасиоци, професионалци који ће помоћи најугроженијим деловима Србије и да ће овде остати колико то буде потребно.

„Ми смо реаговали одмах пошто нас је господин (Александар) Вучић контактирао. Влада Руске федерације одмах је одлучила да упути помоћ која би била транспортована са два авиона типа „Иљушин”. Ми смо свесни да је овде тешка ситуација и Руска Федерација је одлучила већ током ноћи да упути ову помоћ,„ рекао је Башкирев.

„Спасиоци из Руске Федерације су високоспецијализовани људи који су опремљени и чамцима и свим што је потребно за спасавање у поплавама”, рекао је Башкирев. Један од њих који долази из Москве, Петроф Валерич каже да Србе сматра „братским народом”, а и остали чланови екипе не крију симпатије према Србији и Србима.

Током поподнева у Ниш ће стићи још један авион типа Иљушин који ће донети хуманитарну помоћ, а очекује се да руска влада пут Србије пошаље и трећи авион који би требало да стигне вечерас.

________________________________

Из ЕУ стижу пумпе

БРИСЕЛ – Европска унија послаће у Србију пумпе високог капацитета и стручњаке како би помогла у отклањању последица поплава, саопштила је данас европска Служба за координацију у хитним ситуацијама.

„Захтев владе Србије је стигао синоћ и ми смо одмах почели са радом”, рекао је новинарима Пека Тијанен шеф дежурне екипе у Центру за координацију.

Он је изјавио да је српска влада у првој фази затражила пумпе и стручњаке, у другој хеликоптере како би помоћ стигла до тешко доступних подручја.

„Очекујем да ће пумпе стићи у Србију најкасније сутра”, рекао је он.

Ово је иначе други пут да је Србија затражила помоћ од Центра ЕУ.

Претходно се то десило прошле године такође због поплава.

Помоћ су затражиле и Словенија и Босна и Херцеговина, која је тражила хеликоптере.

За сада су се позиву Србије и БиХ одазвали Словенија, Аустрија, Бугарска и Немачка.

—————————————————–

Свилајнцу стигла војска у помоћ, траје евакуација

СВИЛАЈНАЦ –Начелник Одељења за ванредне сиатуације МУП-а за Поморавски округ Горан Кушић, изјавио је данас Танјугу да је у помоћ Свилајнцу стигла Војска Србије и да је у току евакуација грађана.

Стигле су три посаде војске са три мања чамаца, а очекује се и четврта посада са већим чамцем из Јагодине, јер за њу у Јагодини више нема потреба, прецизирао је Кушић.

Евакуација је трајала целе прошле ноћи, до сада је евакусиано 120 људи а у току је евакуација још око 200 грађана, додао је он.

Има људи који не желе да се евакуишу из својих кућа и станова, додао је он.

„Вода опада, али је и даље има доста на улицама, не на свим, неке улице су суве, али у некима има и матер воде. Кроз главну улицу још тече вода као река”, рекао је Кушић.

Улицом од зграде опстине, зависно од конфиграције дубина воде је од 30 до 50 центиматара, напоменуо је Кушић.

„Биће потребе за храном, за водом и за ћебади, за евакисане али и оне који неће да изађу, и њима ће требати вода и храна”, рекао је Кушић.

Он је напоменуо да Свилајнац и даље нема воде за пиће ни струје, „потопљне су трафостанице”.

„Биће потребна вода и храна за више од хиљаду људи за наредна бар два три дана”, рекао је Кушић.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић, изјавио је раније данас Танјугу, да су потребни и шатори јер очекује, до вечерас, евакуацију и смештај око 1.000 људи, који на спратовима чекају спасиоце”.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић и Чепурин обишли Обреновац

* Обавезна поља