blic-porezБЕОГРАД – Када би Пореска управа успела да наплати сав дуг који према њој имају фирме које раде, а то су чак 53 милијарде динара, минус државне касе био би мањи за трећину.

Десет највећих пореских дужника међу приватним фирмама дугују чак 11 милијарди динара, говоре подаци из списка највећих пореских дужника, а који су порезници јуче објавили.

Пореска управа потражује највише од две компаније – „Симпа“ 4,6 милијарди динара, чији је први човек Драган Томић, и концерна „Фармаком“, у власништву Мирослава Богићевића који за порезе дугује 1,2 милијарде динара.

Занимљиво је да су поред ове две компаније и остали највећи порески дужници, у односу на претходно објављене податке, само наставили да повећавају своје дугове.

То је случај и са „Мером инвест“, иза које стоји Марко Мишковић, син Мирослава Мишковића, а који држави дугује 828 милиона динара. „Монтера“, чији је сувласник Драган Копчалић, на рачун порезника треба да уплати 806 милиона динара. Поново се на самом врху листе појављује „Лука Београд“ Милана Бека, која држави на овој основи дугује 666 милиона динара, затим фирме Душана Боровице од којих се потражује 544 милиона динара, и фирме Драгана Ђурића, чија су дуговања за порезе досегла до 430 милиона динара.

Видоје Вујић, чије предузеће за порезе дугује 318 милиона динара, каже за “Блиц” да нема решење како да измири дуг.

– Ако овако наставимо, мораћемо у стечај. Посла нема, камате гутају све што уплатимо на рачун и једини спас је да нам се понуди неки дугогодишњи репрограм – наводи власник “Вујић Ваљева”.

Свих 460 фирми које се налазе на списку, како је “Блицу” потврђено у Пореској управи, без обзира да ли су у државном или приватном власништву, немају потписан уговор о репрограму дуговања. Рачуни приватних фирми су блокирани. Једино се „Симпо“ налази у повољнијој позицији јер је, како за “Блиц” открива Слађан Дисић, генерални директор ове компаније, до 31. јануара продужен рок за конверзију дугова „Симпа“ у власништво државе.

– Министарство привреде је тражило поновну процена имовине, обавеза и капитала компаније, што смо урадили. Очекујемо да ће конверзија, односно повећање учешћа државе у капиталу „Симпа“ бити и завршена – истиче Дисић. Новина је то што се на списку дужника први пут појављује “Беохемија” Жељка Жунића, која заједно са предузећима у свом власништву за порез дугује око 217 милиона динара.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Порез не плаћају ни држава, ни тајкуни

* Обавезна поља