DACIC, MARKOVIC, KRKOBABICБЕОГРАД – Социјалистичка партија Србије, Партија уједињених пензионера Србије и Јединствена Србије потписале су коалициони споразум данас у Београду. Име листе с којом ће изаћи на изборе је Ивица Дачић – СПС-ЈС–ПУПС.

Споразум су потписали председник СПС Ивица Дачић, заменик председника ПУПС Милан Кркобабић и председник ЈС Драган Марковић Палма.

– Наша коалиција је у функцији одбране радничких интереса. Ми смо за реформе, али не оне које подразумевају да ће бити на штету интереса радника – казао је Дачић.

Он је оценио да је ова влада најбоља од 2000. године и да је постигла историјске резултате. После избора ће, очекује Дачић, прво разговарати са Српском напредном странком. Кампања ове коалиције, навео је носилац листе, неће бити скупа.

Према речима Милана Кркобабића, лидер ЈС Драган Марковић је пример како се води локална самоуправа и како би требало да изгледају градови у Србији. Он је додао да је 15.000 запослених у ПТТ-у чији је он директор потписало најбољи колективни уговор, а да је добит тог предузећа три пута већа у односу на претходну годину.

– Ми у Србији имамо пуно политичара, малих, великих и средњи, али основно питање да ли ће прећи ону границу и постати државници. Дачић је у томе успео – рекао је Кркобабић.

Марковић је најавио да ће се коалиција борити за бесплатну школарину као и да су за њих студенти и ђаци – закон.

– Дачић је био седам пута у САД. Еј, људи! Да Америка позива седам пута некога ко се презива на „ић“!. У Бриселу је био 30 пута – хвалио је Марковић коалиционог партнера.

Он је додао да није искључено да ће бити министар у следећој влади, али да ће о томе одлучити када буде видео ко су још кандидати.

Речено, споразум је исти као и за претходне изборе, а оно што су досад урадили за представнике ове коалиције је тек „прво полувреме“.

Ова коалиција наступала је и на парламентарним изборима 2012. и 2008. године.

Дачић поручио Тадићу и „боговима демократије“: Нема вакцине за ваш повратак на власт

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић изјавио је данас да не зна да ли ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС остати у Влади и после избора, али да је спремна да и даље одлучује о државној политици и да ће остварити најбољи резултат од 2000. године.

– Данас нико не може да одговори на питање како ће бити формирана влада, о томе ћемо после избора разговарати са Српском напредном странком после избора. Мислим да ћемо сви који чинимо садашњу владајућу коалицију имати огромну већину после избора, а видећемо да ли ћемо остати у влади. Свако ће имати место које му додели народ. Свестан сам да те свако цени онолико колико си јак – рекао је Дачић на конференцији за новинаре у седишту социјалиста у Београду.

 

Дачић је подсетио да је коалиција СПС-ПУПС-ЈС највише гласова освојила на изборима 2012. године, око 14,5 одсто или 550.000 гласова.

Дачић, председник ЈС Драган Марковић и заменик председника ПУПС Милан Кркобабић потписали су данас коалициони споразум о заједничком наступу на предстојећим ванредним парламентарним изборима заказаним за 16. март, а назив коалиције је „Ивица Дачић-СПС-ПУПС-ЈС“.

– Кампања и избори су само прво полувреме, кратак предах после којег смо спремни да наставимо утакмицу, одлучујемо, спроводимо реформе, наставимо европским путем, запошљавамо… На изборе не излазимо да би тражили подршку да останемо на власти, него подршку за оно што смо радили, за идеје, политику, Србију. Хоћемо да покажемо да можемо још више – рекао је Дачић.

Он је истакао да ће коалиција СПС-ПУПС-ЈС „наставити да буде у функцији радничких интереса“ и оних који живе од свог рада.

– Како да не говоримо о социјалној правди која је и уставна категорија, ако је просечна плата мања од 50.000 динара, а просечна пензија око 200 евра – рекао је Дачић.

Дачић је оштро критиковао опозиционе лидере Драгана Ђиласа, Бориса Тадића, Чедомира Јовановића и Ненада Чанка, који, како је оценио, хоће у коалицију са СНС.

– Чини ми се да је суштина постојања неких странака да избаце нашу коалицију из власти. Да ли можда имају неки други циљ. Ми смо цигле којима су нас гађали искористили да изградимо нове темеље и поносни смо на оно што смо урадили – рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је циљ опозиционих оптужби на рачун председника СНС Александра Вучића за диктатуру и стварање аутократског режима да они који их изговарају уђу у власт.

– Тадић и остали су богови демократије, Амона Ра, Зевс и остали. Спустите се мало на земљу. Не постоји вакцина за ваш повратак на власт, ви сте прошлост – рекао је Дачић.

Дачић је одбацио критике да је његова странка „вакцина против реформи“ и позвао опозиционе лидере да у кампањи кажу да је њихов реформски програм отпуштање 50.000 радника.

– Од 2000. године отпуштено је 800.000 радника. Од 2008. до 2012. године отпуштено је 400.000 радника. Видели смо те њихове реформе – рекао је Дачић.

Дачић је на питање о шефу изборног штаба СПС-а и коалиције одговорио да је видео да се у медијима помиње Бранко Ружић, и додао да су кадровске промене у партијама нормална и редовна појава.

Дачић, Марковић и Кркобабић рекли су да ће њихова коалиција остати јединствена и после избора.

Похвале

Председник Јединствене Србије Драган Марковић толико је на конференцији за новинаре хвалио Дачића да га је овај на крају замолио да не претерује.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Потписан коалициони споразум СПС-ЈС-ПУПС

* Обавезна поља