aleksandar-vucic-milorad-dodik-1БАЊАЛУКА – Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у Бањалуци да је степен сарадње Српске и Србије, коју карактеришу изразито пријатељски односи на свим пољима, подигнут на један виши ниво.

Предсједник Додик је нагласио да је на састанку са предсједником и првим потпредсједником Владе Србије Ивицом Дачићем и Александром Вучићем разговорано о будућим пројектима.

„У фокусу свега је прича о економији, која је од кључног интереса и за власти у Србији и Српској и за народ Српске и Србије. Захвалан сам на иницијативама које сам могао да чујем у вези са заједничким, синхронизованим дјеловањем и повезивање производних предузећа и инвестиција и то не само у области енергетике, већ и у другим областима, као и нашег заједничког наступа на трећим тржиштима“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Српске успостављени на рационалном, озбиљном, одговорном и реалном нивоу.

„Сматрам да је за грађане Српске и Србије најважније да градимо и успостављамо ближе и боље односе, прије свега, у економији и да запослимо људе и у Српској и у Србији, ако на било који начин то можемо“, рекао је Вучић новинарима у Бањалуци.

Александар Вучић: Сарадња са Српском добра и таква ће и остати

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић рекао је да су односи Србије и Републике Српске успостављени на рационалном, озбиљном, одговорном и реалном нивоу, те да је сарадња са органима Српске добра и да ће таква бити и у будућности.

„Сматрам да је за грађане Српске и Србије важно да градимо и успостављамо ближе и боље односе, прије свега у економији и да запослимо људе, ако на било који начин то можемо“, рекао је Вучић новинарима у Бањалуци након састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Он је додао да о том питању и о заједничком развоју прехрамбене, прерађивачке индустрије, те извоза пољопривредних производа из Српске преко Србије, очекује резултате већ до половине сљедеће године.

„Имамо огромна тржишта која траже пласман наших пољопривредних производа. Успели смо да готово уништимо нашу сточарску производњу, да знатно сведемо воћарску, повртарску, ратарску производњу. По том питању ћемо много радити у наредном периоду, али нам је добродошла свака роба из Републике Српске“, истакао је Вучић.

Он је додао да ће Србија помоћи Републици Српској око пласмана њене робе или ће, заједнички, пронаћи треће тржиште за производе из Србије и Српске, јер је то у интересу српског народа без обзира са које стране Дрине живи.

„Разговарали смо и о борби против организованог криминала и корупције и у оквиру систематске борбе коју водимо имамо дорбу сарадњу са органима Републике Српске и БиХ, те очекујемо да ћете у наредном периоду имати прилику да видите конкретне резултате тих наших дела“, нагласио је Вучић.

Он је рекао да је, осим емоција које су недвосмислене унутар истог народа Србије и Републике Српске и које нико никада не може да доводи у питање, најважније шта ће се урадити за грађане и ако дио онога што је планирано, буде остварен, то ће значити бољитак и за Србију и за Српску.

Састанку су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Игор Радојичић и предсједник Владе Србије Ивица Дачић.

Потписан Меморандум о пословно-техничкој сарадњи

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Србије Ивица Дачић потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању влада Српске и Србије о пословно-техничкој сарадњи.

Цвијановићева је појаснила да се овај меморандум односи на сарадњу у свим аспектима када је ријеч о ваздухопловству и летачком особљу.

Она је навела да је на заједничкој сједници влада Републике Српске и Србије разговарано о реализацији пројекта „Јужни ток“.

„Када је ријеч о овом питању, имамо потпуну подршку и добру сарадњу са Владом Србије“, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци након заједничке сједнице влада Србије и Српске.

Она је додала да је на данашњој сједници договорено да на челу Одбора за обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата буду предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Томислав Николић.

Дачић је истакао да је једно од најважнијих националних питања Србије његовање веза са Републиком Српском.

Он је рекао да је данашња заједничка сједница влада наставак редовних активности у реализацији пројеката важних за Републику Српску и Србију.

„Србија и РС у борби против криминала“

Конкретни резултати сарадње Србије, Републике Српске и БиХ у борби против криминала и корупције видеће се у наредном периоду, најавио вицепремијер Александар Вучић у Бањалуци. На састанку високих званичника Србије и РС сумирано да је подигнут степен сарадње и да се она одликује „изузетно пријатељским односима на свим пољима“, каже Милорад Додик.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић најавио је у Бањалуци да ће се у наредном периоду видети конкретни резултати сарадње надлежних органа Србије, Републике Српске и Босне и Херцеговине у борби против криминала и корупције.

„У оквиру систематске борбе коју водимо у борби против криминала и корупције имамо добру сарадњу с органима РС и БиХ и очекујемо да у наредном периоду видите и конкретне резултате тих наших послова“, рекао је Вучић након разговора које су он и премијер Србије Ивица Дачић имали са председником и премијерком Републике Српске Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић.

Изразивши задовољство због одржавања седнице влада Српске и Србије, Вучић је рекао да је за грађане Републике Српске и Србије далеко важније да се граде односи у економији који ће произвести нова радна места.

Он је навео да има тржишта за пољопривредне производе и да ће се на томе радити у наредном периоду.

„Добро нам је дошла свака роба из Српске, помоћи ћемо у пласману те робе и заједнички успети да нађемо тржиште за производе из Српске и Србије, јер то је у интересу наших грађана“, рекао је Вучић и нагласио да Србија има добру сарадњу са органима власти Републике Српске и да ће се она наставити и у будућности.

Вицепремијер Вучић је претходно примио награду „Личност године“ у региону, коју додељује бањалучки дневник Независне новине.

Додик је рекао да је на састанку сумирано оно што је урађено досад, те да је подигнут висок степен сарадње и да се она одликује „изузетно пријатељским односима на свим пољима.

Према његовим речима, у средишту пажње била је економија, сарадња у тој области и наступ на трећим тржиштима, као и пројекти из енергетске области.

Сарадња Српске и Србије одвија се у складу с Дејтонским споразумом, на добробит народа и Српске и Србије, и није на штету било кога другог, подвукао је Додик, преноси Фена.

„Ту нема ничег скривеног, желимо да наше односе градимо и развијамо у интересу обе републике, не на штету БиХ или било кога трећег, већ искључиво на добробит свих“, рекао је Додик.

Такође, Додик је најавио сарадњу у борби против криминала и корупције, наводећи да је Србија у том смислу несумњиви лидер у региону.

„За ту борбу је потребан стабилан правосудни систем, а ценим да РС то нема и све активности које смо спроводили нису добиле крајњи ефекат“, рекао је он и додао да је о томе информисао и Вучића.

Додик је Србији честитао на позитивним оценама и скором почетку преговора са ЕУ, и поновио да РС чека да Федерација БиХ реши питање „Сејдић-Финци“ због којег је БиХ заустављена на европском путу.

„Проблем лежи у Федерацији БиХ и већ годинама чекамо да се то деблокира“, навео је Додик.


Извор: РТС, Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Потписан Меморандум између влада Србије и Српске

* Обавезна поља