miler omvБЕЧ – Генерални директор аустријског нафтног концерна ОМВ Герхард Роис и шеф Гаспрома Алексеј Милер потписали су данас у Бечу уговор о изградњи аустријског дела гасовода Јужни ток.

Потписивање споразума обављено је уочи посете председника Русије Владимира Путина, који ће данас после подне допутовати у радну посету Бечу.

Договорено је да руски гас кроз Јужни ток од 2017. буде допреман у Аустрију.

Иначе, споразум је потписан и поред отпора Европске комисије, на чији притисак је Бугарска недавно одустала од изградње Јужног тока.

„Ради се о инвестицији у безбедност снабдевања Европе енергијом“; поручио је шеф ОМВ Роис.

Јужни ток према њему је у потпуној сагласности са европским правом.

РТС: Договор Русије и Аустрије о „Јужном току“

Руски „Гаспром“ и аустријска ОМВ потписали су у Бечу споразум о стварању заједничког предузећа за изградњу гасовода „Јужног тока“ на територији Аустрије.

Споразум је потписан у оквиру посете председника Русије Владимира Путина Аустрији, пише Бета.

Споразум, који су потписали шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер и генерални директор ОМВ-а Герхард Ројс, предвиђа формирање заједничке компаније „South Stream Austria GmBH“.

Обема компанијама у заједничкој компанији припада по 50 одсто, а споразум такође утврђује конкретна права и обавезе акционара, и утврђује расподелу добити, преносе руске агенције.

Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков раније је изјавио да се документ надовезује на меморандум о реализацији пројекта изградње гасовода „Јужни ток“ на територији Аустрије.

Меморандум предвиђа изградњу гасовода на територији Аустрије снаге до 32 милијарде кубних метара гаса годишње.

Први гас преко „Јужног тока“ у Аустрију треба да стигне крајем 2016. године или почетком 2017. године, изјавио је представник ОМВ-а Роберт Ленер.

Рекао је да ће „Јужни ток“ у потпуности бити у складу с прописима ЕУ. „Гаспром“ и ОМВ потписали су меморандум о намерама за изградњу „Јужног тока“ у априлу ове године.

Ројс је уочи потписивања изјавио да би „Јужни ток“ могао да буде изузетак од захтева које ЕУ истиче у односу на транспорт цевима, те да би власти ЕУ требало да размотре с „Гаспромом“ услове давања „специјалног режима“ и убрзају преговоре о „Јужном току“.

У складу са Трећим енергетским пакетом, власници гасовода у ЕУ не могу бити компаније које су и испоручиоци гаса.

„Јужни ток“ треба да прође од црноморске обале Бугарске преко територије Србије до Мађарске и Аустрије.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Потписан уговор у градњи Јужног тока кроз Аустрију

* Обавезна поља