Према подацима Ипсос-а, на изборе је до 18 сати изашло 45 одсто бирача. На изборима 2016. је до 18 сати гласало 47,68 одсто

– Највећа излазност до 14 сати забележена је у Коцељеви: 40,5 одсто. Најмања излазност у Прешеву и Бујановцу.

– Сви председнички кандитати гласали су у јутарњим сатима.

– У Кикинди је на више десетина бирачких места дошло до бројних неправилности када су непознате особе проверавале како су грађани гласали.

– У Темерину је ЦРТА забележила случај који указује на куповину гласова.

Напомена: Због предизборне тишине није могуће остављање коментара на текстове са изборном тематиком све до 20 сати када се затварају бирачка места и престаје да важи изборна тишина. Позивамо вас да нам се придужите у блогу уживо о изборним резултатима од 20 сати. Хвала.

18:16 – Најмања излазност од 2012. године

Према подацима ЦеСИДА, до 17 сати на председничке изборе изашло је 40,9 одсто уписаних бирача.

Бојан Клачара из ЦеСИД-а је рекао да је то најмања излазност од 2012. године. „Излазност је мања у просеку за 0,2 одсто у односу на 2014. годину, па до скоро три процента у односу на 2012.“, рекао је Клачар.

18:06 – Завршено гласање у САД

Гласање на изборима за председника Србије завршено је у Вашингтону, Чикагу, Њујорку и у Сан Франциску. Како је за Глас Америке потврђено у Амбасади Републике Србије у Вашингтону, највећи одзив био је на том бирачком месту, где је гласало 83,33 одсто од 180 уписаних бирача.

Према подацима Ипсоса, излазност до 18 сати је 45%.

До 14 часова гласало је 29,94 одсто уписаних бирача, саопштила је Републичка изборна комисија. Цесид је саопштио да је 14 сати излазност 29,1 одсто. Према последњим подацима којима располаже ЦРТА, до 13 часова гласало је 25,1 одсто

15.01 – До 14 часова гласало је 29,94 одсто уписаних бирача, саопштила је Републичка изборна комисија. У централној Србији гласало је 29,82 одсто, у Војводини 30,17, а у Београду 31,84 одсто.

12.57 У Прешеву на неким биралиштима још нико није гласао

На великом броју бирачких места у општини Прешево до 11 није убачен ниједан гласачки листић, због чега није било сврхе да се израчунава проценат излазности бирача, изјавио је координатор радног тела за председничке изборе у општини Прешево Агим Имери.

12.38 Министарка у пратњи породице

Министарка Зорана Михајловић гласала је током пре поднева у пратњи партнера и сина на бирачком месту у МЗ Дедиње.

12.23 Ипсос: До поднева гласало 20,3 одсто

Према подацима агенције Ипсос до 12 сати гласало је 20,3 одсто бирача, на основу 99,4 одсто обрађеног узорка.

12.12 Гласао и Радуловић

Кандидат за председника Србије Саша Радуловић гласао је данас нешто после 11 на бирачком месту у београдском насељу Чукарица. Он је на гласање на бирачко место у вртићу „Церак“ дошао сам.

12.09 ЦРТА: Сумња у куповину гласова у Темерину

– Наш мобилни тим забележио је случај у Темерину који може да указује на куповину гласова. Случај се догодио испред Основне школе у чијој близини се налазе три бирачка места. Поднећемо кривичну пријаву полицији у Новом Саду – поручено из ЦРТЕ је на конференцији за медије у 12 сати.

11.43 Завршено гласање у САД

Гласање на изборима за председника Србије завршено је у Вашингтону, Чикагу и Њујорку, док је због временске разлике бирачко место у Сан Франциску још отворено.

11.20 Гласао и Томислав Николић

Председник Србије Томислав Николић гласао је данас у Основној школи „Краљ Александар Први“ на Новом Београду. Николић је на гласање за председника Србије дошао заједно са супругом Драгицом Николић.

РИК: До 10 часова гласало 10,56 одсто

У Србији су у 7 часова отворена бирачка места широм земље за председничке изборе на којима право гласа има 6.724.949 уписаних бирача. До 10 часова гласало је 10,56 одсто уписаних бирача, саопштила је Републичка изборна комисија.

10.57 И Обрадовић породично на биралиште

Председнички кандидат Двери Бошко Обрадовић гласао је у 10 сати на бирачком месту број 2 у Ватрогасном дому у Чачку. Он је на гласање дошао у пратњи супруге Јулије и сина Растка.

10:45 До девет сати на председничке изборе изашло 5,8 одсто уписаних бирача, саопштио ј ЦеСИД

10.32 Војислав Шешељ гласао у Батајници

Председнички кандидат Војислав Шешељ гласао је јутрос у 10.00 сати на бирачком месту 96 у основној школи „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници.

Шешељ је на бирачко место дошао у пратњи супруге и два сина.

10.02 Лука Максимовић – Бели гласао у Младеновцу

Председнички кандидат Лука Максимовић, алијас Љубиша Прелетачевић Бели, гласао је данас око пола десет на изборима за председника Србије, на бирачком месту 14 у младеновачкој Основној школи „Момчило Живојиновић“.

Бели, у белом оделу, на гласање је стигао сам.

9.50 Милан Стаматовић гласао на Златибору

Председнички кандидат Милан Стаматовић гласао је јутрос у 8.00 сати у Основној школи „Димитрије Туцовић“ у насељу Голија на Златибору.

Стаматовић је на бирачко место дошао са супругом и две ћерке, саопштио је његов изборни штаб.

9:43 Отворена биралишта у Сарајеву и Бањалуци

У Амбасади Србије у Сарајеву и Генералном конзулату у Бањалуци у 7.00 сати отворена су бирачка места за гласање на изборима за председника Србије.

Бирачка места биће отворена до 20 сати.

Око 1.000 бирача у БиХ има право гласа на председничким изборима, од чега су у Сарајеву регистрована 154 бирача, а у Бањалуци између 700 и 800, пренели су медији БиХ.

Председник бирачког одбора у Бањалуци медије ће упознати са током гласања у 10 сати у Генералном конзулату Србије у Бањалуци.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић рекао је раније да гласања неће бити у конзулату Србије у Мостару, јер није пријављен довољан број гласача да би и ту било отворено бирачко место.

Он је додао да је приликом гласања, ради утврђивања идентитета на бирачком месту, неопходно да грађани понесу важећи пасош Србије или важећу личну карту Србије, личну карту Србије на старом обрасцу, са потврдом МУП-а Србије о поднесеном захтеву за издавање нове личне карте или важећу возачку дозволу Србије на старом обрасцу са уписаним ЈМБГ.

09.33 Вук Јеремић гласао на Врачару

Председнички кандидат Вук Јеремић гласао је јутрос на бирачком месту 22 у Основној школи Свети Сава на Врачару.

Јеремић је на гласање дошао у пратњи супруге Наташе.

9.20 Гласао Саша Јанковић

Председнички кандидат Саша Јанковић гласао је нешто после 9 сати на бирачком месту 38 у Месној заједници Стари аеродром у Новом Београду.

Јанковић је на гласање дошао у пратњи супруге и сина.

9.00 Гласали Ђурић, Дачић, Кубуровић, Весић, Никодијевић

На гласање у првом сату од отварања бирачких места изашли су грађани, али и страначки и државни функционери.

Потпредседник СНС и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић гласао је јутрос у седам сати и први убацио листић у гласачку кутију.

Ђурић је на биралиште дошао сам, а грађанску дужност обавио је у месној заједници Цветни трг, на бирачком месту број 11.

И министарка правде Нела Куборивић гласала је јутрос, око осам сати на бирачком месту 58 у насељу Медаковић.

Градски менаџер Горан Весић гласао је у Основној школи „Свети Сава“ на Врачару, у осам сати.

Председник скупштине града Београда Никола Никодијевић гласао је на Старом граду, на бирачком месту број 20.

08.44 На КиМ отворена биралишта, гласање протиче у реду

Сва бирачка места на Косову и Метохији, на којима ће грађани бирати председника Србије, отворена су јутрос у 7 часова. На Косову и Метохији 90 бирачких места распоређено је на 20 локација у оквиру четири Центра и 16 огранака.

* На северу Косова избори почели на време и без проблема

На северу Косова јутрос у 7 сати почело је гласање за председника Србије. У Косовској Митровици отворено је 11 бирачких места, а у Звечану седам. Право да гласа на територији Косова и Метохије има 105.929 грађана.

Портпарол ОЕБС-а Сенад Шабовић рекао је да ће ОЕБС прикупљати гласове у четири центра, 16 огранака и 20 локација.

На примедбе неких чланова Републичке изборне комисије Србије да је ОЕБС мимо правилника ангажовао један број редара на бирачким местима у Грачаници, Шабовић је рекао за Бету да је ОЕБС ангажовао људе који само усмеравају бираче где треба да оду да гласају.

Ти људи, који су ангажовани јуче, како је рекао, налазе се на ходницима биралишта и немају никаква права, нити везе са местима за гласање, где се бира и где се дају документа.

Шабовић је додао да уколико било ко примети да се ти људи понашају мимо правила, да одмах то пријаве екипама ОЕБС-а које се налазе на сваком бирачком месту и да ће ОЕБС са таквима уколико се установи да су кршили прописе истог момента раскинути радни уговор и одстранити их са бирачког места.

У Косовској полицији навели су ће на дан избора асистирати ОЕБС-у и радити по посебном оперативном плану.

Шеф оперативе КПС-а за север Косова Жељко Бојић рекао је да је Регионална полиција Север сачинила оперативни план којим је предвиђено асистирање припадницима ОЕБС-а.

На дан избора у приправности ће бити и специјализована јединица КПС-а за брзо реаговање.

Гласање ће трајати до 20.00 часова.

08.25 Вучић у пратњи ћерке Милице гласао на Новом Београду

Председнички кандидат Александар Вучић гласао је данас нешто после 8.00 часова на гласачком месту 27 градске општине Нови Београд.

Он је, на гласачко место, дошао у пратњи ћерке Милице.

Испред и унутар зграде Цептера, у којој се налази гласачко место, окупио се велики број домаћих и страних новинара, фоторепортера.

08.22 Први сат без проблема, у 11 сати конференција за новинаре РИК-а

Свих 8.396 бирачких места отворено је јутрос у седам часова, а први сат гласања на изборима за председника Србије тече без било каквих уочених неправилности.

То је изјавио председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић.

Он је за РТС рекао да ће у 11.00 сати бити прва конференција за новинаре РИК-а на којој ће бити саопштен одзив бирача на изборима до 10 сати.

Димитријевић каже да ће први незванични резултати гласања бити објављени када буду пристизали и верификовани први записници у седишту РИК-а, око или после 22.00 сата.

08.02 Гласао Ивица Дачић

Министар спољних послова и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић гласао је у 7.30 на бирачком месту на Дедињу у Београду. Дачић је на гласање дошао са супругом.

07.58 Гласао Александар Поповић

Кандидат Демократске странке Србије Александар Поповић гласао је данас у 7.30 на бирачком месту у Првој београдској гиманзији у Београду.

Поповић је сам дошао на гласање.

7.46 Ненад Чанак и Зоран Бабић мађу ранораниоцима

Зоран Бабић, функционер СНС, први је јутрос гласао на бирачком месту број 10 у Врњачкој Бањи.

Кандидат за председника Републике Србије Ненад Чанак гласао је јутрос у 7 часова на бирачком месту број 197 у објекту „Радосница“ Предшколске установе „Радосно детињство“ у Новом Саду.

Он је први председнички кандидат који је јутрос гласао.

7.00 Отворена биралишта

У Србији се данас одржавају избори за председника Републике на којима ће грађани моћи да се определе између 11 кандидата.

Право да гласа за председника Србије има 6.724.949 уписаних бирача, а то ће моћи да остваре на укупно 8.396 бирачких места од 7 до 20 часова.

На 53 бирачка места у иностранству бирачко право може да искористи 11.590 држављана Србије.

У заводима за извршење заводских санкција биће отворено 29 бирачких места где ће моћи да гласа 9.326 бирача.

За гласање на Косову и Метохији РИК је раније одредила 90 бирачких места, на којима ће моћи да гласа 105.929 бирача.

Шта понети на гласање

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу, на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана.

РИК подсећа да ће бирачи којима је истекла лична карта моћи да гласају под условом да бирачком одбору, уз њу, приложе и потврду Министарства унутрашњих послова о поднетом захтеву за издавање нове личне карте.

Сви бирачи требало је да добију обавештење са адресом бирачког места на којем ће моћи да гласају, при чему нису дужни да то обавештење понесу на гласање, саопштио је РИК.

Бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом и немоћна стара лица, могу да гласају уколико до 11.00 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор, навели су у РИК-у.

Такође указују и да бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.

За гласање на Косову и Метохији Републичка изборна комисија доставила је ОЕБС-у комплетан изборни материјал.

ОЕБС ће у спровођењу избора учествовати са четири центра за прикупљање гласова, са повезаним огранцима широм Косова и Метохије.

Ово ангажовање ОЕБС-а ослања се на модел реализован током претходних избора, спроведених у покрајини 2012. године, 2014. и 2016.

Гласање у иностранству

Гласање за председника Србије већ је одржано јуче у појединим земљама, па су се српски држављани у Великој Британији, Канади и САД већ изјаснили кога желе за председника Србије. Резултати тог гласања биће саопштени по завршетку гласања у Србији.

На изборима за председника Србије гласаће се на 53 бирачка места у иностранству, која ће бити отворена у 32 земље. Бирачко право у иностранству моћи ће да искористи укупно 11.590 држављана Србије.

Гласаће се и у Аустрији, Белгији, БиХ, Грчкој, Италији, Јужноафричкој Републици, Катару, Кини, Либану, Македонији, Малти, Мађарској, Немачкој, Норвешкој, Пољској, Румунији, Русији, Словачкој, Словенији, Турској, УАЕ, Финској, Француској, Холандији Хрватској, Црној Гори, Шведској, Швајцарској и то у недељу, 2. априла од 7.00 до 20.00 сати по локалном времену.

Резултати гласања на бирачким местима у иностранству не смеју се јавно саопштити, нити истицати на бирачком месту пре завршетка гласања у Србији.

Домаћи и страни посматрачи

Спровођење избора за председника Србије пратиће укупно 1.955 домаћих посматрача из четири удружења и 126 страних посматрача из 25 организација, изборних комисија и амбасада.

Од домаћих посматрача изборе ће пратити Удружење Грађани на стражи, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА), ЦеСИД и Јуком.

Посматраче ће имати Парламентарна скупстина Савета Европе, Делегација ЕУ у Србији, Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОЕБС/ОДИХР), Интерпарламентарна скупштина Заједнице независних држава, организација СИЛБА – иницијатива за дијалог и демократију из Данске и Организација Евроазија центар.

Од страних посматрача изборе ће пратити и амбасаде САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије, Немачке, Француске, Италије, Аустрије, Холандије, Шведске, Швајцарске, Румуније, Украјине, Бугарске, Пољске и Нигерије.

Такође, спровођење избора пратиће и Централна изборна комисија БиХ, Централна изборна комисија Руске Федерације и Државна изборна комисија Македоније.

Неважећи листићи

Гласачки листићи са дописаним разним паролама, Чича Глишама, спортским и филмским јунацима биће важећи ако је бирач претходно заокружио или подвукао име кандидата.

Заокруживање редног броја кандидата, али и подвлачење само имена и/или презимена кандидата, као и заокруживање или подвлачење имена или дела имена предлагача кандидата, сматраће се такође важећим гласом.

Листић ће бити важећи и ако је могуће утврдити за кога је гласано, без обзира на то што су имена других кандидата или називи других предлагача кандидата прецртани.

Који листићи су неважећи

Неважећи гласачки листић је онај који није попуњен, или листић који је тако попуњен да се не може поуздано утврдити за ког кандидата се бирач определио.

Неважећи је и онај на коме се гласач определио за више од једног кандидата.

Коме иду неважећи листићи

Неважећи, или “бели листићи”, не припадају никоме. Међутим, пошто утичу на излазност, могу и на резултате избора, пре свега на то да ли ће нови председник бити изабран у првом или другом кругу.

Неважећи листићи подижу број гласова које мора да освоји првопласирани кандидат да би победио у првом кругу.

Шта је забрањено на бирачком месту

Задржавање свих оних који нису укључени у спровођење избора.

Коришћење мобилних телефона, фотоапарата и камера.

Нарушавање реда на бирачком месту, и у том случају је могуће прекинути гласање на њему, што се све уноси у записник.

Ако је прекид гласања трајао дуже од једног сата, оно се продужава за онолико времена колико је прекид трајао.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Председнички избори 2017.

* Обавезна поља