poplavaБЕОГРАД – Врх поплавног таласа у Београд требало би да стигне у уторак или среду, изјавио је припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Бојан Томић.

„Ситуација тренутно није алармантна. Све ово што се предузима су превентивне активности за случај неког негативног сценарија”, изјавио је Томић за РТС.

Томић је рекао да се велики број волонтера и даље јавља, али да с обзиром да су неки насипи постављени, сви заинтересовани треба да се јаве Градском центру за обавештавање на број 1985

„Они ће бити забележени и у случају потребе ће бити позивани”, изјавио је Томић.

Томић је рекао и да је ситуација на Млави код Костолца стабилна, да постоји стагнација Саве код Шапца и Сремске Митровице, али да је и даље тешко претпоставити до ког нивоа ће расти Сава.

Сава ће у Београду остати испод границе ванредне одбране

Наредних дана најкритичнија хидролошка ситуација биће на Сави, али поплавни талас који ће током дана доћи до Београда остаће испод границе ванредне одбране од поплава, наводи се у извештају Републичког хидрометооролошког завода који је данас поднет на седници Републичког штаба за ванредне ситуације.

Наредних дана, између 18. и 24. маја, ће у Србију доћи још један поплавни талас на Сави, чија ће висина зависити од ситуације у БиХ и Хрватској, и поплавни талас на Дунаву, међутим и он ће остати испод границе ванредне одбране од поплава.

Наредних дана ће широм Србије водостај на рекама бити у већем опадању, осим на Сави где ће битиу мањем опадању.

Према прогнозама Републичког хидрометооролошког завода, временска ситуација ће се поправити: температура ће бити у порасту и могу се очекивати местимичне падавине од три до пет милиметара по квадратном метру, а само у југоисточној Србији се може ићи до осома милиметара.

Сава се код Куле Небојша и Сајма излила до шеталишта

Десној обали Саве у Београду за сада не прети опасност од изливања јер ниво воде не прелази границу ванредне одбране од поплава.

До 14 сати Сава се код Куле Небојша излила до ивице шеталишта, на којем, због лепог времена, има доста грађана.

Нешто гора ситуација је код Сајма, где се вода у односу на јуче излила неких пет метара и дошла до бициклистичке стазе.

На потезу од Аде Цингалије до Небојшине Куле налази се неколико насипа који штите од изливања.

Очекује се да се у касним поподневним сатима врх поплавног таласа пресели ка Београду, а његова висина зависиће од ситуације у БиХ и Хрватској.

Све школе Београда, осим у Обреновцу и Лазаревцу сутра раде

Све основне и средње школе на територији града Београда, изузев школа у Обреновцу и Лазаревцу, од сутра настављају са радом, одлучио је данас Градски секретаријат за образовање и дечију заштиту.

Одлука о томе када ће основне и средње школе у Обреновцу и Лазаревцу почети са радом биће донета у зависности од нормализације стања у овим општинама.

Предшколске установе, изузев установа у градским општинама Обреновац и Лазаревац, које нису прекидале са радом настављају са редовним активностима, саопштила је Градска управа.

Гроцка: Интензивно радимо на прављењу заштитних бедема

БЕОГРАД – Штаб за ванредне ситуације Градске општине Гроцка интезивно ради на прављењу заштитних бедема на критичним тачкама у приобољу Дунава у Винчи, Ритопеку и Гроцкој.

„Располажемо са довољним бројем врећа за песак, људством и механизацијом. Велики број младих са наше општине учествује у пуњењу врећа са песком и њиховом паковању на бедеме”, наводи се у саопштењу ове општине.

У овој општини моле све возаче да буду опрезни на свим тачкама у Гроцкој јер се на великом броју места појављују клизишта.

„И даље имамо проблем са клизиштем на Смедеревском путу на излазу из Гроцке”, наводи се у саопштењу.

Дунав у порасту, Сава и Морава у опадању

БЕОГРАД – На Сави код Јамене, Сремске Митровице и Шапца водостаји се налазе изнад граница ванредне одбране од поплава са тенденцијом мањег успореног опадања, док ће код Београда водостај бити у мањем порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава, објавио је Републички хидрометеоролошки завод.

На доњем току Колубаре, код Обреновца, наредна 24 сата водостаји ће имати тенденцију споријег опадања.

На Млави и Пеку водостаји су у опадању и налазе се изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања.

На низводном делу Млаве, код Братинца, дошло је до пробоја насипа и наредна 24 сата водостаји ће бити у стагнацији и спором опадању. На Белом Тимоку код Зајечара и на Црном Тимоку код Гамзиграда водостаји су у опадању.

На Дунаву од Бездана до Сланкамена водостаји ће се приближити границама редовне одбране од поплава од 21. до 23. маја, низводно ће бити у порасту и кретаће се између граница редовне и ванредне одбране од поплава.

На Великој Морави код Ћуприје и Багрдана водостај се налази изнад границе ванредне одбране од поплава, а код Варварина изнад редовне одбране са тенденцијом опадања. На Јасеници водостај је изнад границе ванредне одбране од поплава са тенденцијом опадања.

Горска служба спасавања евакуисала 17 људи код Сталаћа

БЕОГРАД – Спасилачке екипе Горске службе спасавања Србије евакуисале су ноћас 17 људи из Западне Мораве код Сталаћа, а њихове екипе заједно са члановима кајак клуба из Сталаћа упућене су данас у 12.45 сати у Обреж, код Крушевца, ради евакуације угроженог становништва.

У саопштењу је наведено да се у рејону Обреновца налази седам екипа те спасилачке службе, где пружају помоћ и настављају са евакуацијом становника.

Горска служба спасавања Србије активирала је све своје расположиве ресурсе, како у људству, тако и у опреми, са циљем пружања помоћи становништву заједно са припадницима Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије, Војске Србије и радио аматерима, наведено је у саопштењу те спасилачке службе.

Горска служба спасавања Србије је добровољна и непрофитна организација чији је основни циљ помоћ и спасавање у неприступачним планинским и урбаним условима, коју данас сачињава око 200 активних спасилаца, од којих су многи искусни планинари, високогорци, алпинисти, спортски пењачи, спелеолози, рониоци, скијаши и параглајдеристи.

banjaluka pop1

Тешко код Ћуприје и Јагодинне

ЈАГОДИНА – Начелник Одељења за ванредне ситуације МУП Србије за Поморавски округ Горан Кушић изјавио је Танјугу да је ситуација због раста водстаја велике Мораве тешка код Ћуприје и Јагодине а да се стање стабилизира у Параћину и Свилајнцу.

„У Ћуприји је било великих проблема све до четири сата јутрос, они нису нестали, али су се смањили”, рекао је Кушић.

Иако Јужна и Западна Морава стагнирају Велика Морава је код Ћуприје расла целу ноћ све до четири сата и постојала је мгућност да прелије насип од моста на регионалном путу Јагодина-Ћуприја-Параћин до Опште болнице, објаснио је Кушић.

„Међутим, сада је Морава у стагнацији, од четири сата мирује, додуше враћа се кроз канализацију, али су ту инсталиране пумпе и та се вода враћа поново у Мораву. Тај ниво воде се одржава”, рекао је Кушић.

Град је чувало ноћас од 500 до 1.000 добровољаца.

Код Глоговачког моста код Јагодине, на регионалном путу Јагодина-Свилајнац-Деспотовац Морава је још синоћ почела да прелива и пут је био угрожен што се саобраћаја тиче, и на крају је затворен за саобраћај.

Сам мост није угрожен. Тамо су углавном њиве поплављене, истакао је Кушић.

Само село Глогховац није угрожено, а викенд насеље „Бриони” морало је бити исељено.

Реч је о дивљој градњи, између обале реке и насипа где се не сме градити.

Синоћ су евакуисани Бриони а јутрос и други део викенд насеља лево од Глоговачком моста, напоменуо је он.

„У Праћину и Свиљанцу стање је стабилизовано, црпи се вода из подрума и сутерена установа и кућа. У Парћину је упућена и данас група од 20 спасилаца са пумпама ради се добро и организовано. Вода за пиће се обезбеђује цистернама”, рекао је Кушић.

На њивама уз Велику Мораву код Ћуприје и Јагодине, на десној страни реке, много је њива под водом. Јутрос у овом делу Србије не пада киша.

Марковић:Морава изашла из корита,нема опасности од поплава

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић – Палма изјавио је да је Велика Морава изашла из корита у делу према селу Глогавцу и неколико села која припадају општини Ћуприја, али да нема опасности за град.

Викенд насеље „Бриони” код Рибара, и лево и десно од моста на регионалном путу Јагодина-Свилајнац-Деспотовац, су поплављени, река је пробила импровизиовани насип од око 60 центиметара, а становници евакуисани синоћ и током ноћи, истакао је Марковић, на седници Градског штаба за ванредне ситуације.

„У делу викенд насеља десно од моста вода је сада у кућама преко 1,5 метара, а лево преко метар”, рекао је Марковић.

Проблем од Велике Мораве ноћас је био и у Кочином Селу, на три локације, где је сипано неколико камиона песка и камена и спашено пет шест кућа, напоменуо је Марковић.

Марковић је истакао да због високог нивоа водостаја Мораве, расте и водостај Лугомира, јер је водостај у Морави виши од Лугомира, али, „очекујем да неће бити изливања и полаве”.

„Када је у питању санација у Кончареву и Ракитову, где је ситуација и даље веома тешка данас смо пробили – пресекли асфалтни пут Ракитово – Кончарево како би вода могла са десне стране да иде на леву страну у њиве јер се до сада задржавала у двориштима људи и ту би стајала недељема да ово нисмо данас урадили”, рекао је Марковић.

Он је истакао да се храна, вода и новац из буџета за прву помоћ, поплављеним домаћинствима уредно дистрибуира а стигла је и помоћ од Републичког Штаба за ванредне ситуације.

„Новчану помоћ из буџета града, где је издвојено 7.000.000 динара, до сада је добило 74 одсто поплављених домаћинстава на територији Јагодине, а Комисије Градског већа су урадиле процену штета у 25 одсто домаћинства”, рекао је Марковић.

Камени мост, до сада најпрометнији, преко кога иде и регионални пут Јагодина – Крагујевац, „није више за употребу, вода га подигла и померила и без детаљног прегледа посебне стручне комисије неће се употребљавати”, истакао је Марковић.

„Да ли ће се моћи оспособити, или ћемо морати градити нови, оцениће стручнајци али сада какав је не може бити у функцији”, рекао је Марковић.

Он је напоменуо да ће саобраћај у том делу град бити усмерен преко новог моста, кроз Улицу Ружице Милановић и затражио од полиције да се у тој улици забрани паркирање и са једне и са друге стране.

Марковић је истакао да је снабдевање водом из градског водовода стабилно, „вода је здрава и исправна за пиће и стално се контролише”.

Директор Електородистрибуције Јагодине Владо Чубрило је истакао да је „снабдевање струјом уредно, осим у појединим домаћинствима која су још под водом и где су инсталиације потопљене”.


Извор: Агенције

Коментари

2 Коментара на Преглед дешавања у поплављеној Србији

Оставите коментар

Оставите коментар на Преглед дешавања у поплављеној Србији

* Обавезна поља