frankfurtske-vesti-stampano-izdanje-11-12-2013a(1)БЕОГРАД – Према тврдњи нашег извора, припреме су најдаље отишле у Војводини где неколицина људи из СНС-а блиских Николићу већ неколико седмица обилази покрајину, „припрема терен“ и разговара са потенцијалним челницима будућих месних и градских одбора нове партије. Наводно је председник Србије задужио др Бранислава Блажића, функционера СНС-а да врбује кадрове и прави инфраструктуру. Такође, прича се да је све већ договорено у Кикинди, Зрењанину и још неким градовима покрајине.

Извор „Вести“ тврди да није реч о „груписању“ Томиних људи унутар СНС-а, уочи Изборне скупштине заказане за 25. јануар следеће године, пошто су позиви да се прикључе новој странци упућени и неким представницима Демократске странке Србије, али и малобројним, преосталим присталицама радикала у Војводини.

– Кап која је прелила чашу код Николића био је бахат однос према Милану Бачевићу, министру енергетике који је „пријатељ“, односно отац супруге Николићевог млађег сина Бранислава. Верујем да ће се ствари заоштрити већ ових дана пошто је Цесид објавио анкету по којој Александар Вучић предњачи са 29 одсто подршке грађана, док је Николић наводно заслужио само четири одсто поверења грађана, само проценат више од Драгана Ђиласа, лидера ДС-а, а чак шест одсто мање од новог министра финансија Лазара Крстића – тврди овај извор.

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић каже да је заиста чудно и потпуно нелогично да се у анкети Цесида у вези са популарношћу чланова Владе Србије нашло и име Николића.

– Нема сумње да су односи у врху СНС значајно поремећени, те да су деманти о сукобу на релацији Николић – Вучић, превише неуверљиви и неискрени, али питање је да ли је пређена она танка линија у том сукобу после које нема повратка на старо. Сумњам да Николић заиста прави странку, или бар не у овом тренутку, јер та информација би сад више одговарала Вучићу него њему. Вучићу би то био најелегантнији и најједноставнији начин да се ослободи Николића – оцењује Вукадиновић и додаје да је сукоб на релацији челних људи СНС-а произашао пре свега из Николићевог незадовољства на који начин Вучић и кадровском и генералном политиком води странку.

– Посвећеност Вучића Европској унији и испуњавање свих њихових захтева умногоме отежава Николићеву позицију председника државе, посебно у разговорима са Русијом. Заправо, најозбиљнији проблем је што се СНС под Вучићем најпрецизније може окарактерисати као „пучки ЛДП“ – закључује Вукадиновић.

Блажић: Нема подела

Међу наводним „Томиним агитаторима“ које наводи извор „Вести“ је и име некадашњег градоначелника Кикинде Бранислава Блажића. Ипак, високи функционер СНС-а све демантује.

– СНС је јединствена и нема никаквих подела, а овакве приче нас чине само јачим. Наравно, има и код нас искакања, али то нема везе са јединством странке, већ са чињеницом да је то карактеристика сваког демократског система – наводи Блажић.

Резервни план

За сада је једино јасно да су напредњаци за 25. јануар најавили Изборну скупштину странке на којој ће се бирати не само нови председник, већ и ново руководство, па би Томини потези могли да се оцене и као припрема за „резервну варијанту“ у случају да његови следбеници тада буду прегласани.

Рат саветника

Подсетимо, прво је саветник председника Србије Оливер Антић најавио откриће велике међународне финансијске афере, односно преваре у коју је наводно уплетен Млађан Динкић (Вучићев саветник за сарадњу са Емиратима) и још неки политичари. Онда се за „реализацију“ побринуо хрватски новинар Домагој Маргетић који је на конференцији за штампу у Београду саопштио да за све те тврдње има и доказе.

Претходно је Млађан Динкић означио Николића за притиске приликом сумњиве продаје Вршачких винограда Кинезима.


Извор: Вести

Оставите коментар

Оставите коментар на Прегруписавање у СНС

* Обавезна поља