aleksandar-vucic-rtsБЕОГРАД – Коментаришући спекулације да би почетак преговора са Европском унијом могао да буде одложен за март, први потпредседник Владе и председник СНС Александар Вучић изјавио је у интервјуу за РТС да је сигуран да ће Србија у јануару отпочети преговоре.

„Закључак Савета ЕУ је да у децембру, најкасније у јануару почну преговори, ако испунимо услове. Ја сам сигуран да смо ми испунили све у услове. Скоро да сам сигуран да ћемо у јануару отпочети преговоре са ЕУ“. „Ја мислим да смо испунили све услове“, рекао је Вучић и додао да је оптимиста, али да очекује да ће бити додатних притисака.

Подсетио је да је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт констатовао да Влада може бити поносна на све оно што је урађено.

„И ја сам поносан“, рекао је вицепремијер и подсетио да је Европска комисија похвалила недавну акцију „Гром“, као једну од најбоље спроведених акција на територији југоисточне Европе.

„Донели смо стратегију за борбу против корупције, донели смо акциони план… „, рекао је Вучић.

Он је рекао да се ствари у Србији, иако смо неретко у стању да све потценимо, ипак померају на боље.

Постоје важније ствари од изборне утакмице

„Већина у СНС изборе жели, а ја сам тај који је молио Председништво и Главни одбор да не идемо у то, јер постоје ствари које су важније за нашу земљу од изборне утакмице и због сујете и таштине да ја будем премијер, а Дачић вицепремијер, кога то брига“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да поштује ставове опозиције, иако се са њима често не слаже.

„Не окривљујем претходне власти за све невоље, али не могу, а да не питам: ‘Где је сав онај огроман новац који се слио претходних година у Србију'“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му смета атмосфера покушаја делегитимизације свега и стварања политичког метежа и хаоса.

„Ако то хоћете и ако је то нечији излаз и покушај да се врати у жабокречину и муљ, ја немам пробем с тим, изборе ћемо да имамо. Али, мора да буде посебно тешка ситуација да бисмо у то ушли“, рекао је Вучић.

Лидер напредњака је рекао и да очекује да ће СНС победити на локалним изборима 15. децембра на Вождовцу, Оџацима и у Костолцу. Упитан ко ће бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда, он је рекао да се странка тим питањем још није бавила.

Радомир Николић тражио да искључимо Цвијана из странке, а ја то нисам дозволио

Коментаришући најаву Владимира Цвијана да ће се кандидовати за председника СНС-а, Вучић је рекао да очекује да ће Цвијан добити подршку 15 одбора, колико је и потребно за кандидатуру.

„Радомир Николић је тражио да искључимо Владимира Цвијана из странке, а ја то нисам дозволио. Морамо да допустимо да свако изговори шта жели, али тај ко изговара ружне речи, говори о себи“, навео је Вучић.

Смета ми потцењивање Томислава Николића

Лидер СНС Вучић одбацио је спекулације о подели унутар странке на „његове“ и људе Томислава Николића.

Вучић је на питање о односима са председником Републике Томиславом Николићем, рекао да му смета потцењивање Николића од стране дела јавности и дела медија, без озбиљних аргумената.

Он је узвратио питањем – који су то људи у СНС који нису његови, као и ко су људи у СНС који не поштују Николића.

Говорећи о односу председника Извршног одбора странке Радомира Николића према њему, странци и свом оцу, Вучић је навео да је сигурно да син свога оца воли највише, али и да му се чини да Радомир Николић показује неупоредиво већу лојалност према њему него оцу.

Подсећајући да је управо Радомир Николић тражио да се Владимир Цвијан искључи из странке, Вучић је рекао да себе сматра одговорним за целу ту ситуацију, коју је назвао „бласфемијом“ на сопствени рачун, јер је сматрао да свима треба допустити да кажу шта мисле – између осталог и зато јер тиме више говоре о себи, него о странци.

Он је оценио да је скупштина СНС, заказана за 25. јануар, прилика да се изађе са платформом и Акционим планом странке за наредне године и да се испита досадашњи рад и одговорност.

Према његовим речима, обавеза је СНС да се понаша најодговорније, прошло је годину и по дана на власти и мора се видети како је и ко колико и шта радио и како се људи понашају на власти.

Криминалци и тајкуни неће Србију бацити на колена

Вицепермијер Александар Вучић изјавио је да државу нико никад није победио, јер је јача од свих и поручио „криминалцима и тајкунима“ да Србију неће поново бацити на колена.

„Моја порука криминалцима и тајкунима, који мисле да ће повратити своје позиције и бацити Србију на колена, јесте да је држава јача од њих и да грађани неће дозволити повратак Србије у прошлост“, поручио је Вучић.

Упитан како коментарише то што је суд дозволио Мирославу Мишковићу да оде у Лондон, Вучић је рекао да не сме да каже ништа, јер ће све што каже бити протумачено као да руши постулате независног правосуђа.

„Једино могу да казем да ми ништа није јасно, иако ми је јасније него неким другим људима“, рекао је Вучић.

Са шеиком бин Заједом договорена два зајма од по 100 милона долара

Са шеиком Мухамедом бин Заједом договорена два зајма од по 100 милона долара – за наводњавање и пољопривреду, каже први потпредседник Владе Александар Вучић за РТС. Партнерство са Етихадом већ после два месеца дало одличне резултате, каже Вучић.

Први потпредседник Владе Србије и лидер СНС-а Александар Вучић каже да је партнерство са Етихадом већ после два месеца дало добре резултате, а да су са шекиком Мухамедом бин Заједом договорена два зајма, од по 100 милона долара – за наводњавање и пољопривреду.

„Повећан је број путника за 13 одсто, раније је губитак био више од 40 милона евра, док ће ове године уз све могуће инвестиције бити око 30 милиона евра, а следеће године неће бити губитака“, рекао је Вучић за РТС.

Према његовим речима, до марта ћемо имати свих десет авиона.

Вучић је, говорећи о резултатима четворосатног састанка са престолонаследником Абу Дабија, рекао да су на састанку са шеиком Мухамедом бин Заједом потписана два велика зајма – 100 милиона долара за наводњавање и 100 милиона за пољоприведнике.

Вицепремијер Вучић је рекао да су зајмови добијени под најбољим могућим условима, један са каамтом од три одсто, а други мање од два одсто, за грејс периодом од три године, али је нагласио и да је проблем што нема довољно добрих пројеката за те кредите.

„Могли бисмо вечерас да повучемо сав новац, али ми имамо пројекте да повучемо 38 милиона долара за наводњавање“, рекао је Вучић.

„Ми смо новац обезбедили, неко је успешном политиком успео да обезбеди новац, али ми немамо пројекте. Посао је завршен, дајте нам пројекте“, нагласио је Вучић и додао да још не постоји план како ће бити уложено 100 милиона долара за пољопривреду.

Вучић је рекао да ће Војводина добити највише новца, јер има највише пројеката, док у централној Србији постоје само два пројекта за наводњавање.

„То је невероватно. Молим све наше људе који се баве пројектима да се тиме позабаве“, нагласио је Вучић.

Вучић је навео да су разговарали и о „Мубадали“, јер то је, како је рекао, Формула 1 у хај-тек бизнису.

Правићемо делове за Ербас и Боинг

„До краја јуна очекујемо да буде отворена велика фабрика авио-компонената у Панчеву. Извоз би био око 400 до 450 милиона евра, то ће бити велика ствар и подстрек за српску привреду. Замислите да ћемо директно продавати Боингу и Ербасу“, објаснио је Вучић.

Договорен „Београд на води“

Вучић је подсетио да је у данас у Београд дошао Мухамед ел Абар, градитељ Бурџ Халифе, са којим је урађен концепт мастер плана за пројекат „Београд на води“.

„Та инвестиција је вредна три милијарде и 100 милиона. То би значило, не само промену игре, већ промену свега у региону. Ту има 1,5 – 1,6 километара излаза на воду. Србије ће другачије изгледати после тога“, нагласио је Вучић.

Одбио сам захтев ММФ-а да смањимо пензије

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, Вучић је истакао да он обезбеђује финансијску дисциплину, али да не значи да поштујемо све њихове захтеве. „Одбио сам да смањимо пензије“, нагласио је Вучић.

ЕУ и Русија нек реше све што је спорно у вези са Јужним током

Александар Вучић изјавио је да Европска унија и Руска Федерација треба да решавају спорна питања у вези са Јужним током и да је Србија све урадила у складу са законом.

„То су њихове ствари, нека расправе, ми смо направили уговор у складу са српским законима, у складу са нашим законодавством. Немамо никакав проблем с тим, а они нека расправљају. Нама би било мало лакше да то не иде преко наших леђа, да будем отворен“, рекао је Вучић.

Он је поручио да Србија жели да уђе у ЕУ, али и да има веома блиске односе са Руском Федерацијом, најбоље у својој историји.

Вучић је поручио и да Србија има много својих великих проблема да би се мешала у „њихове односе поводом Украјине, Сирије или Ирана“.


Извор: Танјуг, РТС

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић сигуран у почетак преговора

* Обавезна поља