IVICA DACIC, TOMISLAV NIKOLIC, ALEKSANDAR VUCIC I MUHAMED BIN ZAJED AL NAHJANБЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са шеиком Мухамедом бин Заједом, принцом престолонаследником Абу Дабија о билатералним односима Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ).

Како је саопштила Служба за сарадњу с медијима председника Србије, Николић је истакао искрено и отворено пријатељство два народа.

„Србија није привржена Емиратима зато што је реч о економски моћној држави, већ зато што постоји традиционално партнерство и отворено пријатељство два народа. Ми знамо да се многе земље боре за Вашу наклоност, а Ви сте изабрали баш Србију. Српски народ то зна да цени”, нагласио је председник Србије.

„Када сте пре нешто више од годину дана дошли овде, препознали сте нашу политику, нашу одлучност да Србија буде мирна и стабилна земља”, нагласио је Николић и додао да одговорно стоји иза тога да се та политика није променила.

Како се додаје у саопштењу, Николић је известио свог саговорника о значајним резултатима које су постигнути, пре свега на обнављању старих пријатељстава Србије, унапређењу угледа земље у свету, наставку остваривања стратешких приоритета, који се тичу евроинтеграција и стварању амбијента за привлачење страних инвестиција.

Инвестиција у Ер Србију се успешно реализује и то је снажан мост који повезује Србију са светом, истакао је председник.

Николић је додао да се проблем Косова и Метохије решава на најбољи могући начин, који ће бити задовољавајући за обе стране.

Шеик Мухамед бин Зајед је рекао да веома цени искреност српских пријатеља и додао да та земља ради искључиво са партнерима којима верује. „Ми верујемо у Србију, верујемо у наше пријатељство”, нагласио је Бин Зајед.

Он је изразио задовољство статусом инвестиције у Ер Србију и истакао уверење да ће та инвестиција бити добар пример и за друге потенцијалне инвеститоре.

Бин Зајед је истакао да је истрајан и упоран рад председника и владе донео видљиве резултате.

Ти резултати чине Србију стабилним и пожељним местом за инвестиције.

Састанку су присуствовли премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић, министар одбране Небојша Родић, саветници председника Станислава Пак-Станковић и Марко Ђурић, саветник потпредседника владе Ђерђ Матковић и бивши председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић.

Како се додаје у саопштењу, састанку су присуствовали и Калдон калифа Ал Мубарак, председавајући специјализоване Агенције за ижвршне послове Владе УАЕ, Еиса Саиф Мохамед Алмазруеи помоћних шефа кабинета Оружаних снага УАЕ, Мохамед Мубарак Алмазруеи подсекретар Суда Крунског принца, Мохамед Али АлАбар председник компаније „Емаар некретнине” и Валед Ахмед Алмахур, COO компаније „Мубадала”.

На састанку је било речи и о инвестицијама у српску пољопривреду, инфраструктуру, као и пројекат „Београд на води”.

————————

Крунисани принц Абу Дабија, шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан допутовао је данас око 13,00 сати у Београд.

Шеика бин Заједа на аеродрому Никола Тесла дочекао је први потпредседник Владе, који је његову посету јуче најавио као долазак пријатеља, и прецизирао да „стиже са значајном финансијском подршком која ће бити уложена у покретање српске привреде”.

Крунисани принц Абу Дабија претходно је боравио у посети Подгорици, где се састао са црногорским државним врхом.

Интензивнија сарадња Србије и Уједињених Арапских Емирата озваничена је потписивањем међудржавног уговора фебруара ове године, а потом је уследила серија разговора са представницима компаније Глобал капитал адвајзерс менаџмент, што је крунисано потписивањем Меморандума о сарадњи, којим се предвиђа инвестирање те фирме у српску инфраструктуру и грађевинарство.

У априлу, потписана су два меморандума о сарадњи с руководством компаније Ал Дахра, о докапитализацији Југословенског речног бродарства (ЈРБ), у вредности од 20 до 40 милиона евра и о продаји 43 хектара земљишта у Панчеву за изградњу речне луке у том граду.

У марту је у Абу Дабију потписан и уговор о заједничком улагању у српску пољопривреду, вредан 400 милиона долара.

Трећина те инвестиције односи се на куповину имовине осам пропалих пољопривредних комбината у Србији, док ће остатак бити инвестиран у опремање земљишта системима за наводњавање, куповину савремене опреме и обезбеђење обртних средстава која су потребна за производњу и изградњу најмање пет фабрика за производњу сточне хране.

УАЕ државна компанија „Earth” и српски Југоимпорт СДПР потписали су фебруара уговор о заједничком развоју ракетног система АЛАС (Advanced Light Attack System). Реч је о заједничком развоју и производњи високософистицираних противоклопних вишенаменских ракетних система.

Представници компаније Мубадала најавили су улагања у ваздухопловство, телекомуникације, производњу полупроводника, обновљиве изворе енергије, комуналне услуге и некретнине.

Најчешће се помиње изградња фабрике чипова у Србији, какве је Мубдала претходно градила у САД и у Немачкој, а трећа би могла бити у Србији.

Помиње се и изградња фабрике за производњу софистицарних компоненти за авио индустрију, сарадња у домену телекомуникација, обновљивих извора енергије, изградње гасних електрана, као и у области грађевинарства (хотели, пословни простори и други резиденцијални објекти).

Формирање авиокомпаније Ер Србија, као и започета реализација низа пројеката у различитим областима између две земље, наговештавају сарадњу чије оквире и обим још увек није могуће потпуно сагледати.

Вицепремијер Александар Вучић и први човек националне авиокомпаније Уједињених Арапских Емирата, Етихад, Дзејмс Хоган потписали 1. августа у Београду Споразум о стратешком партнерству, којим је Србија „приземљила” ЈАТ, а добила нову авиокомпанију Ер Србија.

Етихад је Споразумом купио 49 одсто Јата, а држава ће, са 51 одсто удела, остати већински власник националног авиопревозника са новим именом, који ће променити име у Ер Србија.

Ер Србија ће до краја године добити 10 нових ербас авиона, и запослити 50 пилота.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шеик се вратио у Србију

* Обавезна поља