stadion-jnaБЕОГРАД – У 44. минуту на мечу Србије и Албаније избила је туча након провокације у виду заставе Велике Албаније ношене беспилотном летилицом која се појавила изнад терена.

Заставу је почео да уклања фудбалер Стефан Митровић, али су албански фудбалери потом насрнули на њега и покушали да га спрече у склањању заставе. Уследила је туча на терену и прекид меча.

После прекида утакмице није дуго требало да се сазна ко је главни кривац што је дошло до тога. То је рођени брат албанског премијера Олси Рама који је, како „Политика сазнаје“, управљао малом летелицом из централне ложе стадиона у Хумској. Поред албанског он има и амерички пасош. Очигледно је каква му је намера била: да изазове хаос и прекид. У тој намери нису могле да га спрече ни велике снаге безбедности које нису ни слутиле да би са те стране могла да прети опасност. Стиче се утисак да су наша полиција и жандармерија протеклих дана, па и синоћ, учиниле све да утакмица буде одиграна по највишим стандардима кад је безбедност у питању. Али, очигледно, нису могле да претпоставе да би брат албанског премијера, и то из ложе, могао да угрози све њихове планове.

Како смо даље сазнали, летелицу која има свој серијски број, узео је после хаоса са терена репрезентативац Албаније Бурим Кукели, који ју је затим уз помоћ саиграча унео у свлачионицу. Комесар за безбедност Фудбалског савеза Србије (ФСС) Миливој Мирков и члан Комисије за безбедност Миодраг Антонијевић потом су ушли у гостујућу свлачионицу тражећи од тог играча да преда летелицу како би се утврдили серијски бројеви који би помогли у истрази. Међутим, Мирков је тада наишао на препреку звану председник ФС Албаније Арманд Дука који је потом одгурнуо комесара рекавши му да напусти свлачионицу. Тај исти Дука, само неколико часова пре утакмице деловао је крајње цивилизовано дајући интервју „Политици“, говорећи да албанска репрезентације није дошла у Београд „да ратује већ да игра фудбал“. Још се чудио зашто се безбедност диже на тако висок ниво, хвалећи се тиме што његова приватна фирма из Албаније дневно шаље више од десет камиона у Србију. А онда је у свлачионици показао своје право лице. Човек чији је надимак због његовог апсолутистичког понашања Енвер Хоџа.

Иначе, од самог доласка албанске експедиције у Београд чинило се да је већ био смишљен сценарио прекида, па су и поједини албански медији на дан меча најавили такву могућност. Сазнали смо такође да је фудбалска делегација Албаније требало да буде смештена у хотелу „Метропол“ а онда је брже боље, без најаве, прешла у „Краун плазу“. Сада остаје да се види на који ће начин Европска фудбалска унија (УЕФА) решити ово питање.

Делегат утакмице Холанђанин Хари Бин је после утакмице дао званичну изјаву:

-Не желим сада да причам ко је крив, то ће одлучити Уефа. Околности су биле такве да меч није могао да буде настављен. Ја као делегат, заједно са специјалним посмтарачем суђења и комесаром за безбедност, накнадно ћу дати извештај и проследити га Дисциплинсмкој комисији Уефе која ће даље одлучити какве ће бити санкције.

Дуго, баш дуго после неславног завршетка утакмице, гостујући играчи остали су закључани у својој свлачионици. А невиђене мере обезбеђења биле су присутне око Партизановог стадиона.

У неформалном разговору, са високим челником ФСС, такође смо сазнали да је постојала могућност одигравања утакмице већ данас, али да је ипак процењено да је то нереално с обзиром на околности и на чињеницу да ће ипак главну реч имати Дисциплинска комисија УЕФА-е. Многи се такође боје да би после ове провокације наша репрезентација могла да буде драстично кажњена. Иако је председник ФСС Томислав Караџић желео јавно да се огласи, на инсистирање делегата да ипак остане уздржан, бројни медији су остали ускраћени за коментар првог човека српског фудбала.

Ивановић: Жао ми је што меч није настављен

У договору са делегатом утакмице, речено је да осим њега, званичног представника Европске фудбалске уније (Уефа) и капитена Србије Бранислава Ивановића нико више није могао синоћ да даје изјаве. Ивановић је на прес-конференцији после меча изјавио:

-Инциденте не можемо да сагледамо из реалног угла. Причам у име свих нас, најважније је да смо ми играчи желели да играмо и да наставимо меч. Стално смо били уз госте и у контакту са одговорним лицима, међутим, играчи из Албаније су рекли да у овом тренутку нису спремни да наставе меч и да се самим тим не осећају безбедно. Остаје жал што меч није настављен и што фудбал није био у првом плану. Ово је веома важан моменат за све. Најбитније је да смо хтели да наставимо меч, а остале ствари ћемо за сада оставити по страни.

Западне дипломате тражиле улазак одговорних за инцидент

Амерички држављанин Олси Рама, брат албанског премијера Едија Раме, који је био приведен синоћ у ВИП ложи стадиона Партизана, пуштен је на слободу, сазнаје „Блиц“ у полицији.

Очевици су „Блицу“ пренели да је Рама приликом привођења показао амерички пасош и изјавио:

– Ја сам амерички држављанин и ништа ми не можете.

Рама је био приведен под основаном сумњом да је организовао и руководио инцидентом са заставом „велике Албаније“ после којег је прекинута фудбалска утакмица репрезентација Србије и Албаније. Код Раме (45) је нађен и даљински управљач којим је лично управљао беспилотном летелицом која је носила заставу.

Како „Блиц“ сазнаје, са Рамом су били приведени и остали чланови албанске делегације која је седела у ВИП ложи Партизановог стадиона. И они су пуштени на слободу. Како тврди извор из МУП Србије, албанска делегација је пуштена јер „није могао да им се обезбеди бранилац због штрајка адвоката“. Исти извор је рекао да ће тужилаштво накнадно одлучити како ће поступати у овом случају.

Албанска делегација је са стадиона отишла на аеродром „Никола Тесла“ ради чартер лета за Тирану.

Албанска тв станица „Неwс24“ потврдила је да је Рама, са још тројицом Албанаца, био задржан после инцидента са пуштањем дрона са заставом Велике Албаније, али да је на послетку „укрцан у возило“ и пребачен на аеродром. Станица „Неwс24“ се позвала на изворе блиске премијеру Албаније Едију Рами.

„Амбасадор Албаније је рекао да су три особе задржане и да су им проверавани пасоши Сједињених Америчких Држава. Појавиле су се и информације да је задржавање било повезано са сумњом да је једно од задржаних лица крило код себе даљински управљач за управљање летелицом“, наводи Неwс24.

Додаје се да је „дошло до забуне“, а да су четири особе после преговора са српском полицијом „пуштене“ и нису ухапшене.

Према Тањуговим незваничним информацијама, Раму је био привео начелник београдске полиције Веселин Милић.

Дрон са заставом пуштен је са цркве у Хумској улици.

Олси Рама је научник и од марта ове године ради у компанији „Pegasus Communications sh.p.k“. Претходно је радио у „Делпхинус Медицал Тецхнологиес“ и Институту за борбу против рака Барбара Ен Карманос. У САД је дошао у априлу 1997. и поседује амерички пасош.

Брат албанског премијера ухапшен на стадиону Партизана због изазивања инцидента са албанском заставом

Инцидент на стадиону Партизана током утакмице Србија – Албанија изазвао је и организовао Орфи Рама, брат албанског премијера, незванично сазнају “Новости”. Он је показао амерички пасош полицији, а људи из његове пратње пуштени су на стадион на енергичне захтеве амбасадора из ЕУ, иако је било предвиђено да се противничким навијачима не дозволи улазак на стадион.

 

Екстремисти који су изазвали прекид меча дошли су из Албаније. Наши органи безбедности нису хтели да их пусте у земљу, након чега су интервенисале високе западне дипломате.

На енергично инсистирање амбасадора из ЕУ организатори утакмице морали су да их пусте на стадион, и управо је ова група учествовала у инциденту.

Блиц: Брат албанског премијера ухапшен на стадиону Партизана због изазивања инцидента са албанском заставом

Орфи Рама, брат албанског премијера Едија Раме, ухапшен је вечерас у ВИП ложи стадиона Партизана под основаном сумњом да је организовао и руководио инцидентом са албанском заставом после којег је прекинута фудбалска утакмица репрезентација Србије и Албаније, сазнаје „Блиц“.

karl-biltКарл Билт – Неодговорна провокација

Министар спољних послова Шведске Карл Билт оценио је вечерас преко Твитера да се на утакмици Србија-Албанија догодила „неодговорна провокација“.

„Неодговорна провокација на утакмици Србија-Албанија“, написао је Билт и додао: „Надам се да ће премијери обе државе увидети потребу за унапредењем билатералних односа“, рекао је он.

Страни медији извештавају о прекиду меча Србија-Албанија

Белгијски медији јављају да је фудбалски сусрет Србија – Албанија прекинут због инцидената који су избили пошто је изнад стадиона полетео дрон с окаченом заставом мапе „Велике Албаније“€™, што је, како истиче лист „Соар“, националистички пројекат за укључивање у једну државу албанских заједница Албаније, Косова, Црне Горе, Грчке и југа Србије.

„Дрон, с таквом окаченом албанском заставом, је изазвао експлозију гнева српских навијача на стадиону, међу којима је био и српски председник Томислав Николић“, пише „Соар“.

Дошло је до сукоба међу српским и албанским фудбалерима, навели су у извештајима и лист „Дернијер ер“ и други медији на интернет страницама, „пошто је један српски играч успео да ухвати ту албанску заставу, а навијачи су бацали петарде и бакље“.

Белгијски медији преносе и да је Фудбалски савез Србије одлучио да се меч одигра без албанских навијача.

Шпански спортски дневник „Марка“ објавио је на интернет страници да је фудбалски меч Србија – Албанија у Београду прекинут „после инцидента изазваног летелицом која је стадион Партизана прелетала с окаченом заставом мапе „Велике Албаније“€™, што је „изазвало гнев гледалаца“ и пошто је дошло до сукоба играча.

У извештају се наводи да су навијачи на терен убацили петарде и бакље и покушали да уђу на терен па је енглески судија повукао оба тима у свлачионице и потом коначно прекинуо сусрет.

„Марка“ додаје да је „српски играч Стефан Митровић ухватио заставу и оборио летелицу, због чега су га напали неколицина албанских играча и дошло је до кошкања“.

Најтиражнији шпански спортски лист додаје да је „овај сусрет сматран мечом највећег ризика због непријатељства два табора навијача и политичке напетости између две земље због сукоба на Косову, српске покрајине с већинским етничким албанским живљем, која је прогласила независност 2008“.

„Зато је, по препоруци УЕФА“, наводи се у извештају, „одлучено да се сусрет игра без албанских навијача, а српски медији су јавили да је група навијача с Косова дошла у Београд“.

Опкољена српска амбасада у Тирани

Како се види на фотографијама приштинског сајта „Експрес“, албански навијачи опколили су српску амбасаду у Тирани, након инцидента који је избио на вечерашњој утакмици између Албаније и Србије.

Утакмица је прекинута након што је на терен улетео дрон са заставом мапе „Велике Албаније“. Под сумњом да је организовао и руководио овим инцидентом, ухапшен је Олси Рама, брат албанског премијера Едија Раме.

И у Бечу Албанци напали српске локале, специјалци спречили обрачун навијача

Након прекида фудбалске утакмице у Београду измедју репрезентација Србије и Албаније синоћ је у Бечу дошло до инцидената медју навијачима две селекције, а аустријска полиција спречила је веће сукобе.

Група Албанаца окупила се у 16. бечком округу у којем се налази више угоститељских локала чији су власници и гости Срби и гадјала један од тих објеката флашама и пиротехничким средствима.

Полиција је успела да разбије и отера са тог места ту групу, али је потом дошло до окупљања око 200 Срба, који су покушали да се сукобе са Албанцима.

Велико присуство полиције, која је затворила све прилазе до централне улице у том кварту, до после поноћи када су се обе групе разишле, спречило је сукобе Срба и Албанаца, који су оштетили бројна возила, мејду којима и полицијска.

У акцији спречавања сукоба полиција је у помоћ позвала и своје специјалне јединице.

Вања Удовичић – Перфидна провокација албанских екстремиста

Министар омладине и спорта Вања Удовичић осудио је убацивање транспарента са обележјима Велике Албаније на утакмици између репрезентација Србије и Албаније као „недопустиву и за сваку осуду перфидну провокацију екстремиста“, и истакао да очекује да и албанска страна осуди инцидент.

„На делу је заиста једна брутална злоупотреба спорта од стране албанских екстремиста“, изјавио је Удовичић Тањугу.

Он је истакао да није било инцидената са насе стране, напротив.

„Показали смо се као добри домаћини. Ниједна ружна реч са наше стране. Чак и након ове перфидне провокације екстремиста наши навијачи су у већини показали присебност“, рекао је српски министар.

Он је оцеино да оваква дешавања сигурно неће позитивно утицати на односе у региону.

„Очекујемо од албанске стране да недвосмислено осуди овакво недопустиво перфидно понашање екстремиста“, закључио је Удовичић.

Оставите коментар

Оставите коментар на Прекид утакмице и реакције – нови шамар Србији!

* Обавезна поља