medvedev-vucic 1МОСКВА– Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да је Србија доказала свој пријатељски однос према Русији, не уводећи јој санкције, и да ће наставити да јој буде пријатељ, али на „рационалним основама”.

„Мислимо да смо показали свој искрен и пријатељски однос према Руској Федерацији тиме што смо остали једна од европских држава која, упркос многобројним захтевима читавог света, која јој није увела никакве санкције. Србија ће такву политику наставити и у будућности “, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Вучић је оценио да ће посета Москви дати нови импулс сарадњи две земље и захвалио Русији на подршци у УНЕСКО, као и на помоћи у заштити српских интереса у Савету безбедности УН.

Српски премијер је позвао Медведева да током 2016. године дође у званичну посету Србији.

Премијери Србије и Руске Федерације поручили су данас да ће две земље радити на проналажењу нових маршута за испоруку гаса, а српски премијер нагласио да ће дуговања према руском Гаспрому бити измирена пре рока.

„Србија ће исплатити сва дуговања према Гаспрому у року краћем од планираниог, што је показатаљ нашег економског напретка јер желимо да наставимо наш однос на одговрном основама”, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да верује да ће ускоро бити постигнут договор о проширењу складишта гаса Банатски двор до милијарду кубних метара и изградње новог складишта Банатски Итебеј.

„Тада бисмо били гигант када је реч о скадиштењу гаса и мислим да после тога никада нећемо имати проблем да ли гас може да дође у Србију или не”, поручио је Вучић.

Српски премијер је поновио да су Србија и русија традиционални пријатељи и позвао Медведева у званичну посету Београду, која би требало да буде наредне године.

На састанку, како је пренео Вучић, било је речи и о наставку сарадње у области пољопривреде, одбране и економских питања.

„Уверен сам да ће Србија и Русија остати пријатељи, али и да ћемо на рационалним основама успети да изградимо још боље односе у интересу обе земље”, казао је Вучић.

Према његовим речима, тема разговора била је и како да се побољша ситуација у Србији у циљу повећања извоза у Русију, који је иначе у дефициту због велике количине енергената које Србија увози из те земље.

Он је рекао и да се нада да ће Србија успети да извезе још више пољопривредних призвода и прерађевина у Русију и тиме заузме што већи део руског тржишта.

Медведев је рекао да Србија има свој удео на тржишту Русије и да је увоз из Србије за пола године порастао за 40 одсто.

Он је новинарима рекао да је енергетика најбољи пример сарадње Русије и Србије на великим инфраструктурним пројетима и поручио да НИС, који је руско-српска компанија, треба да се развија у регионалног лидера.

Он је потврдио да разговори две стране иду у правцу решавања проблема дуговања Србије Руској Федерацији за гас.

„Настављамо да радимо на обезбеђивању испоруке гаса и проналажењу нових маршута за испоручивање тог енергента после прекида пројекта Јужни ток”, рекао је Медведев.

Руски премијер је рекао и да су разговори са Вучићем били успешни и пријатељски.

„То карактерише односе наше две земље, њихову историју, а надам се и перспективу”, закључио је Медведев и додао да верује да ће свих осам спрозума који су данас потписани у Москви бити реализовани.

Потписано више докумената

МОСКВА– После разговора премијера Србије и Русије, Александра Вучића и Дмитрија Медведева, делегације две земље у Москви потписале су данас више докумената.

Две стране су потписале Меморандум о узајамном разумевању између влада у области економске сарадње, привлачења инвестиција и реализације заједничких пројеката.

Представници руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу потписали су Меморандум са српским Министарством одбране.

Потписан је међувладин споразум о заједничкој заштити интелектуалне својине у оквиру билатералне војно-техничке сарадње и меморандум о стратешком партнерству између компнаија „РЖД Интернешенел” и „Инфраструктура железница Србије”.

Меморандуме о сарадњи потписали су и руска Федерална миграциона служба и српски МУП, Федерална служба за борбу против дроге и МУП Србије, Министарство омладине и спорта и руска Федерална агенција за питања младих.


Извор: Танјуг

Коментари

Један коментар на Први разговори Вучића и Медведева

Оставите коментар

Оставите коментар на Први разговори Вучића и Медведева

* Обавезна поља