srdjan-skoroСрђан Шкоро, који је прошле године смењен са функције шефа деска Вечерњих новости, након што је на РТС-у критиковао Вучићев избор појединих министара, написао је књигу „Вучић и цензура“, коју је сам објавио и представио у Прес центру УНС-а. Књига се може купити преко огласа на блогу, јер, према речима аутора, ниједна књижара не сме да је продаје, а чак и колпортери то одбијају.

„Зато сам ја одлучио да са мојим дистрибутером из “Партенона” од сутра нудимо књигу апотекама. Можда је то право место за ову књигу, као неки мелем против цензуре“, рекао је Шкоро.

Књига се састоји од 42 текста, која је аутор у последњих годину дана објављивао на свом блогу и 22 карикатуре Предрага Кораксића Коракса.

Шкоро је рекао да је књигу назвао “Вучић и цензура” зато што су то “две чаробне речи које изазивају невероватан осећај код људи, неку нелагоду”.

„Увек се питам одакле људима енергије да се толико плаше. Потроше силну енергију на страх и то непотребно. Одакле им храбрости за толики кукавичлук?.“

Новинар Драгољуб Петровић је испричао да, када је Срђан Шкоро гостовао у Јутарњем програму РТС-а, он је истог јутра, заједно са Ђорђем Вукадиновићем гостовао на Радио Београду у емисији „Таласање“.

„Ми смо тамо свашта причали и кад смо изашли, дошао Ђорђе Влајић и пита нас: `Јесте се уплашили?`, ми кажемо: `Нисмо.` Каже он нама да је управо СНС издао саопштење да је неко критиковао Вучића, и онда смо ми били поносни мислећи да смо то ми, а у ствари, то био Шкоро“, испричао је Петровић.

За разлику од Дмитровића, нагласио је он, „који је јавно навео како за Шкора нико није пре његовог гостовања на РТС чуо, дужан сам да кажем да ја јесам“.

„Чак сам редовно преписивао његове текстове из „Ревије 92“ док сам пратио црну хронику, све верујући да је у питању псеудоним, с обзиром да је веома храбро писао о опасним криминалцима тог доба.“

Говорећи о цензури у медијима, Петровић је оценио да људи погрешно тумаче да је то цензура.

„Мислим да је то више нека диктатура над медијима, односно диктатура над медијским садржајима“, рекао је.

Новинарка Оља Бећковић рекла је да је оно што је Шкоро записао у књизи доказ колика је цензура, као и да је он забележио оно што нико не пита и што је било нормално да неко пита.

Бећковић је рекла да Шкоро, између осталог, подсећа на то ко је тражио да се ракетама које немамо, гађају европске престонице.

„То се више не пита зато што је то постало неваспитано. Не подсећај премијера на прошлост. Он нема прошлост, он има само будућност“, истакла је Бећковић и додала да ју је „и саму срамота, јер јој се чини да није довољно користила шансу да пита док је радила“.

Од познатих, на промоцији су виђени Зоран Живковић, председник Нове странке, Саша Радуловић, лидер „Доста је било“, економиста Миодраг Зец, новинари Даница Вучинић, Слободан Рељић, као и водитељи РТС-а Милан Срдић и Ирина Ивић, који су угостили Шкора у Јутарњем програму, након којег је СНС реаговао, а он смењен.

Срђан Шкоро је, као што је НСПМ први објавио, смењен са уредничког места у Вечерњим новостима након гостовања на РТС и саопштења, које је тим поводом издала СНС. Он је потом пребачен у дневни лист Спорт, због чега се суди са компанијом и директором и главним уредником Вечерњих новости Ратком Дмитровићем.

Дмитровић је рекао да Шкора није сменио због гостовања на РТС и саопштења СНС о томе, већ да је то учинио јер није био задовољан његовим радом.


Извор: НСПМ

Оставите коментар

Оставите коментар на Промоција књиге „Вучић и цензура“

* Обавезна поља