ruski-brodРатни бродови Каспијске флоте ВМС Русије нанели су ракетни удар по објектима терористичке групације “Исламске државе” у Сирији. Та новост изазвала је истински шок у светској јавности. Русија је први пут ударила крстарећим ракетама по реалном непријатељу који се између осталог налази на удаљености од скоро 1. 500 километара од места испаљивања ракета. Благо речено, запрепашћење су одмах изазвале две чињенице. Прво – ради се о примени Војно-морске флоте Русије када то нико није очекивао. Јер је пре тога по “Исламској држави” ударала борбена авијација Руске Федерације која је базирана у сиријској Латакији. Друго, удар по терористима нанели су бродови Каспијске флоте. Неки уопште нису знали да Русија тамо има ишта озбиљније од пограничних чамаца, а други, ако су и претпостављали такву варијанту развоја догађаја, мислили су да удар може бити нанет из Средоземног мора, где се сада налази командни брод Црноморске флоте – Гардијски ракетни крејсер “Москва”. Дакле, шта стоји иза овог уистину историјског догађаја?

Демонстрација силе и могућности

Зашто ипак Каспијска флота, а не РК “Москва”? Ствар је у томе да се у наоружању командног брода Црноморске флоте налазе тешке противбродске ракете, чија је намена потапање авионосаца. По копненим циљевима такво оружје не дејствује. У саставу саме Каспијске флоте сада се налазе мали ракетни бродови (МРК) нове генерације, који су наоружани новим ударним ракетама комплекса “Калибар” и више су орјентисани за дејство по обалским циљевима. Командни брод Каспијске флоте, ракетни крејсер “Дагестан” и три МРК серије 21631 – „Углич“, „Град Свияжск“ и „Великий Устюг“ испалили су ракетни плотун од 26 крстарећих ракета 3М14 по 11 циљева “Исламске државе”, који су се налазили на раздаљини од 1. 500 километара на територији Сирије. Раније су таквим нападом могле да се похвале само ВМС САД. Према мишљењу војног стручњака Дмитрија Литовкина, тим плотуном ми не само да смо показали целом свету на шта је способна савремена војно-морска флота Русије, него смо и натрљали нос Сједињеним америчким држвама чија средства радарског праћења нису могла да испрате овај масовни ракетни напад.

Маршрута лета ракета пролазила је преко територије Ирана која је покривена са свих страна још од времена санкција повезаних са иранским нуклеарним програмом, а такође и преко Ирака, где се налазе америчке војне базе.

“Ни Турска, где се налазе амерички комплекси ПВО “Патриот”, ни сами Американци, једноставно нису приметили да је поред њих прошло 26 крстарећих ракета. Они су прошли кроз противваздушну одбрану НАТО пакта као мач кроз пластични штит” – појаснио је Литовкин.

ruske rakete

Ватра из главног “Калибра”

Какве су то ракете, које су непримећене од стране ПВО наших, како их сада зову “западних партнера”, прошле 1. 500 километара и уништиле 11 циљева терориста у Сирији?

Основа ударног наоружања групе бродова ВМФ Русије који су напали бојевике “Исламске државе”, представља ракетни комплекс „Калибр-НК“, који је предвиђен за уништење у условима ватреног и радиоелектронског противдејства површинских бродова и подморница различитих класа и типова, а такође и копнених стационарних и ограничено покретних циљева са раније познатим координатама. Испусни контејнер може бити снабдевен са осам ракета различитих типова и класа.

По терористима су ударили ракетама 3М14. Тежина њене бојеве главе може износити од 250 до 450 килограма, а даљина лета – од 1. 500 до 2. 600 километара. Ракета је створена на бази крстареће ракете подводног базирања која је разрађена још крајем осамдесетих година, која је улазила у састав нуклеарног одвраћања. Од тада су је модернизовали и сада она представља својеврстан образац савременог високотехнолошког оружја.

Рекламна акција

Према мишљењу Дмитрија Литовкина, успешни експеримент бојеве примене свих типова оружја које Русија примењује у борби са “Исламском државом” у Сирији, поред војно-политичког значаја има и веома очигледан демонстративни ефекат.

„И Су-34, и те ракете и бомбе, којима се уништавају објекти бојевика, и ракетне комплексе „Калибр“ ми продајемо у извоз. Сада ће сви инострани наручиоци видети на шта је заиста то оружје способно у бојевим околностима” – закључио је војни стручњак.


Извор: Вести.ру

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија – демонстрација силе

* Обавезна поља