cesidЦеСИД је резултате прикупљао и обрађивао на исти начин као и претходних година, само су ове године грађани могли уживо да прате тај процес, каже Бојан Клачар.

Клачар је одбацио наводе који су се могли чути током ноћи да је ЦеСИД са намером прво објављивао резултате који показују велику предност СНС.

„Не разумем такве реакције. Ми смо од почетка рекли да објављујемо резултате уживо и да то нису наше финалне пројекције. Наша финална пројекција је веома прецизна и близу онога што каже РИК“, каже он.

Последња пројекција ЦеСИД-а се поклапа са последњим резултатима РИК скоро код свих резултата, осим код коалиције СДС-ЛДП-ЛСВ коју РИК ставља тик изнад цензуса, а ЦеСИД испод.

„Ми смо рекли да постоји могућност грешке од 0,5 одсто, зато и нисмо објавили процену мандата, јер прелазак те коалиције преко цензуса битно утиче на расподелу места у скупштини. Такође, ми нисмо имали посматраче на Косову, у затворима и дијаспори, а то је 50.000 гласова“, рекао је он у Кажипрсту Б92.

Клачар је рекао да ЦеСИД није изгубио легитимитет и да политика нема никакве везе са резултатима који су објављивани током ноћи. Подсетимо, према првој пројекцији СНС је имао резултат далеко изнад 50 одсто, а низ странака које су на крају прешле цензус су биле далеко иза њега.

cesid-izbori-2016

„Разлика је само што смо уживо објављивали како се комплетирао узорак. Не видим какав бисмо мотив имали да некога ставимо на два одсто, а да знамо да ће РИК касније рећи да су прешли цензус. То смо рекли и на почетку вечери и у 23 сата“, рекао је Клачар.

Он је истакао да је процес рада ЦеСИД-а исти од 1997. године, да је квалитет узорка висок, што показује њихова последња пројекција која осим у случају једне листе (са грешком на око 0,5%) има исту расподелу као РИК-ова.

Говорећи о самим резултатима, Клачар је рекао да ће природно партнер СНС остати СПС.

„То је природно. Ако би се СПС удаљио од СНС, онда би СНС наспрам себе имао већу и јачу опозицију, а када се све узме у обзир, њихов сарадња и није била лоша, ако се изузму спорадични напади неких функционера“, рекао је Клачар.

Он је додао да не очекује битна изненађења у постизборном процесу и истакао да СНС јесте победник избора, али да ће имати мањи број мандата ако и СДС-ЛДП-ЛСВ прескочи цензус.


Извор: Б-92

Оставите коментар

Оставите коментар на Проваљени ЦеСИД појашњава своје наручене пројекције

* Обавезна поља