Смењени председник каталонске владе Карлес Пуџдемон предао се данас бриселској полицији, преноси Ројтерс.

Шпански лист „Паис“ наводи да се заједно са њим у полицијској станици у Бриселу предало и четворо његових бивших министара.
Они ће бити саслушани поподне, а судија ће до сутра ујутро одлучити шта ће са њима.

Белгијско Државно тужилаштво најавило је да ће се тужилац у 14 часова изјаснити у вези с европским налогом за хапшење смењеног председника каталонске владе Карлеса Пуџдемона и четворо његових бивших министара

Бриселски тужиоци су јуче рекли да разматрају европски налог за хапшење Карлеса Пуџдемона и да се надају да ће што пре покренути екстрациони поступак.

Пуџдемон је јуче рекао да је спреман да сарађује са белгијским властима, након што је Шпанија затражила Европски налог за хапшење.

Он је са још неким смењеним каталонским званичницима побегао у Белгију након што их је шпанска влада сменила, пре недељу дана.

По Европском налогу за хапшење, могло би да прође три месеца пре него што се каталонски лидер Карлес Пуџдемон и четири члана смењене регионалне владе врате у Шпанију, саопштиле су претходно белгијске власти.

Белгијска влада неће имати утицај на будућност смењеног калталонског лидера Карлеса Пуџдемона, изајвио је белгијски министар правосуђа Коен Генс, након што је Шпанија изадала налог за његово хапшење.

 

Он је рекао да је европски налог за хапшење „потпуно легалан поступак“, пренео је АП.

Генс је истакао да за разлику од нормалне међународне екстрадиције, „извршна власт не игра никакву улогу у процедури Европског налога за хапшење (ЕАВ)“.

„Све иде преко директних контаката између правосудних органа“, рекао је белгијски министар правосуђа.

Судија Националног суда Кармен Ламела поднела је захтев белгијском тужиоцу да приведе Пуџдемона и четворо његових министара, и да изда одвојене налоге за потрагу и хапшење како би се Европол упозорио у случају да они побегну из Белгије, преноси АП.

Бивши председник каталонске владе, који је напустио Шпанију и стигао у Белгију након што је регионална влада смењена, изјавио је раније данас да је спреман да учествује на превременим регионалним изборима које је шпанска влада расписала за 21. децембар.

Пуџдемон је раније рекао да нема намеру да измиче правди, али да се неће вратити у Шпанију уколико не добије гаранције да ће тамо имати праведно суђење.

Он је, такође, оптужио шпанско тужилаштво да потхрањује „жељу за осветом“ против њега, а истовремено је истакао да неће тражити политички азил у Белгији.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Пуџдемон у белгијском притвору

* Обавезна поља