Â.Ïóòèí ïîñåòèë Ðîæäåñòâåíñêîå áîãîñëóæåíèåВладимир Путин честитао Божић православним верницима

Председник РФ Владимир Путин је честитао Божић православним верницима и упутио честитку Патријарху Московском и целе Русије Кирилу.

„Овај светли празник изазива најбоље емоције и мисли, служи уједињењу милиона људи на основу заједничких духовних вредности и историјских традиција, чији су неодвојиви део узајамно поштовање и разумевање, милосрђе и брига о ближњем“, стоји у честитки.

Патријарх Кирил се на Бадњи дан обратио свим свештеницима и православним верницима са Божићном посланицом, у којој је позвао све да непрестано раде добро и одупиру се греху.

Прослава Божића у Русији и свету

Сви православни верници који рођење Христово обелажавају по Јулијанском календару прослављају Божић.

Православни верници широм света у Русији, Украјини, Сирији, Египту, Западној Обали, Етиопији и Макоднији славе Божић. „С рождеством“, честитка је која се чује широм Русије. Свештеници се моле за „духовни развој“ и живот са мање греха. Молитве се упућују и да сви људи света доживе васкрсење.

Божићној литургији у новосаграђеној цркви Христа Спаситеља у Сочију, коју је служио патријарх московски и целе Русије Кирил, присуствовао је руски председник Владимир Путин.

Путин се прикључио верницима окупљеним у цркви испред Олимпијског парка у том граду на југу Русије. После литургије, Путин је разменио божићне поклоне са архимандритом Флавијаном, старешином цркве, коме је поклонио руску икону Христа Спаситеља из 19. века.

Руски премијер Дмитриј Медведев је са супругом Светланом присуствовао литургији у московској Цркви Христа Спаситеља.

У ту цркву је са Свете Горе на Бадњи дан донета велика хришћанска реликвија „Дарови мудраца новорођеном Исусу“ којој ће верници моћи да се поклоне до 13. јануара. Ово је први пут од 15. века, да је та светиња напустила грчку територију где се чува у светогорском манастиру светог Павла, наводи Итар-Тас.

Божић славе и Украјинци. Демонстранти на централном кијевском Тргу независности, њих око 10 хиљада, на Бадње вече остали су у потпуном мраку, јер су градске власти угасиле готово сву уличну расвету. Светла није било ни у згради Синдикалног удружења трговаца, која служи као седиште опозиције, али и у осталим зградама на Трг независности.

Православни Божић обележен је и у Витлејему. Литургију је служио грчки патријарх Теофилос Трећи, а осим верника, присуствовао је палестински председник Махмуд Абас.

Сиријски хришћани окупили су се у цркви у Дамаску на литургији коју је служио епископ Армаш Налбандијан.

Православне цркве у свету прослављају Божић

Божић, као најрадоснији празник у хришћанском свету, данас у различитим условима славе православне цркве широм света – Српска православна црква, Руска православна црква, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој, египатски Копти и све цркве које поштују Јулијански календар.

Медведев је са патријархом Кирилом разменио поклоне у Катедрали Христа Спаситеља у Мосви, а патријарх је премијера поучио да и даље служи својој земљи и народу уз Божју помоћ.

У Украјини су демонстранти на централном кијевском Тргу независности на Бадње вече практично остали у потпуном мраку, јер су градске власти угасиле готово сву уличну расвету.

Светла су углашена и у згради Синдикалног удружења трговаца, која служи као седиште опозиције, као и осталим зградама које се налазе на Тргу независности.

Православни верници у Северној Кореји прославили су данас Божић у престоници Пјонгјангу. Литургију су служили у Цркви Свете Тројице у јужном делу Пјонгјанга севернокорејски свештеници, отац Фјодор и отац Јован, који су студирали на Московском теолошком семинару, пренела је агенција Итар Тасс.

Служби су присуствовале дипломате руске амбасаде као и дипломатских представништава Чешке, Сирије, Кине и Велике Британије у Северној Кореји.

Милиони египатских хришћана широм претежно муслиманске земље, прослављају, такође, Божић, а литургија је одржана уз неуобичајено јаке безбедносне мере.

Безбедносне мере су појачане због бојазни да би исламисти лојални свргнутом председнику Мохамеду Морсију могли да нападну православне цркве јер исламисти тврде да су египатски православци имали огромну улогу у масовним протестима који су претходили Морсијевом свргавању, 3. јула 2013.

Многе цркве, посебно у египатским јужним уточиштима радикалних муслимана, одржали су поноћну литургију неколико сати раније да би верници могли да избегну да се враћајукућама после поноћи када су улице празне, а ризик од напада је повећан.

Многе цркве су летос спаљене и опљачкане, тако да је знатан број верника практично славио Божић без крова, као што је случај у граду Далга, јужно од Каира.

У каирској цркви Светог Марка, литургију је служио патријарх Коптске православне цркве Тавадрос II, уз јаке полицијске снаге, а претходно су полицијски пси претражили црквени простор, ради провере да нема постављених експлозивних направа.

Литургији су присуствовали министри у египатској влади, војни генерали и политичари, углавном муслимани.

Хришћани чине 10 одсто популације у Египту, у коме живи 90 милиона становника.


Извор: Агенције, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин честитао Божић – прослава у свету

* Обавезна поља