МОСКВА – Руски председник Владимир Путин рекао је данас да је амбасадор Москве при УН Виталиј Чуркин, који је јуче умро у 65. години, био један од најистакнутијих дипломата, који је бриљантно обављао свој посао и никада није доживео пораз. Путинова порука Чуркиновој удовици и деци објављена је на веб-сајту Кремља.

„Молим вас да примите најдубље саучешће поводом смрти вашег мужа и оца. Његов прерани одлазак је тежак и ненадокнадив губитак за руску спољну политику“, рекао је руски председник, пренео је ТАСС.

Он је додао да се „без претеривања може рећи да је Чуркин био један од најбољих дипломата, који је уживао искрено поштовање својих колега и имао огроман углед код страних партнера“.

„Више од десет година, понекад у најтежим околностима, он се чврсто и систематично залагао за ставове Русије у вези са најважнијим светским питањима, што је захтевало огроман напор и потпуно жртвовање. Колико год тешки били задаци, он се бриљантно носио са њима и никада није доживео поразе“, закључио је Путин.

Дипломате из читавог света упутиле су изразе саучешћа поводом Чуркинове смрти.

Британски амбасадор при УН Метју Рајкрофт рекао је да је Чуркин био „дипломатски гигант и дивна особа“. Он је написао на „Твитеру“ да је дубоко потресен због губитка пријатеља.

Бивши амбасадор САД при УН Саманта Пауер рекла је да дубоко жали због смрти руског дипломате и да је Чуркин био „дипломатски маестро и брижан човек који се трудио да се премосте разлике између САД и Русије“.


Извор: Срна

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – Чуркин је дипломата који није доживео пораз

* Обавезна поља