putin-janukovic 2МОСКВА – Русија ће уложити 15 милијарди долара из свог резервног фонда у украјинске папире од вредности, а цена руског гаса за Украјину ће бити смањена практично за трећину, рекао је руски председник Владимир Путин на прес конференцији одржаној након Шестог заседања међудржавне комисије Русије и Украјине, преноси Интерфакс.

„Имајући у виду проблеме у економији Украјине а који су, према мом мишљењу, повезани у великој мери са светском економском кризом а у циљу подржавања буџета Украјине, Влада Русије донела је одлуку да уложи у украјинске хартије од вредности део својих резерви из Фонда националног благостања у вредности од 15 милијарди америчких долара”, изјавио је руски председник.

Из овог фонда у Русији се углавном финансирају значајни инфраструктурни пројекти и служи за случај економске кризе у самој Русији.

У присуству председника Украјине Виктора Јануковица и председника Русије потписан је и анекс између руског Гаспрома и украјинске компаније Нафтогаз Украјине којим се омогућује смањење цене руског гаса за Украјину за практично трећину.

„Гаспром и Нафтогаз потписали су анекс који Газпрому даје могућност, коју он има намеру да спроведе, да Украјини продаје гас по цени од 268,5 долара за 1.000 кубних метара. До сада је та цена била око 400 долара”, рекао је руски председник након потисивања.

Русија и Украјина су потписале и план активности везаних за регулисање трговинских ограничења у међусобним увозно/извозним односима за 2013/14. годину са циљем да се подигне ниво трговинске размене, који је ове године пао за 14,5 одсто, преносе руске агенције.

Русија је највећи трговински партнер Украјине са уделом од 30 одсто у укупној спољнотрговинској размени те земље.

Међу потписаним уговорима је и споразум о решавању спорова у међусобној трговини, споразум о заједничкој модификацији транспортног авиона из времена Совјетског савеза, споразум о индустријској сарадњи и о изради планова за изградњу моста преко Керчки мореуза.

Демонстранти у Украјини, који већ месец дана штрајкују на главном тргу у Кијеву, помно су пратили данашње разговоре у Москви између украјинског председника Виктора Јануковича и руског председника Владимира Путина, у страху, како наводи АП, да им евентуални промосковски споразум не уништи сан о европским интеграцијама.

„Ово је редован састанак. Украјина је један од наших стратешких партнера”, рекао је Путин Јануковичу на почетку састанка у Кремљу, а преноси АФП.

Украјински председник је рекао Путину да две земље морају да развијају своје стратешко партнерство.

„Данашњи састанак је, у извесној мери, стратешки. Не смемо да станемо и требало би да наставимо да развијамо наше стратешко партнерство”, истакао је Јанукович.

Украјина је, истакао је Путин, изван сваке сумње пуноправни стратешки партнер Русије.

Руски председник је подсетио да је током протекле две године руско-украјинска трговина забележила пад, и то за 11 одсто 2012. године и за 14,5 одсто ове године.

„Време је да се предузму одлучне акције како би смо се вратили на претходни ниво и створили услове за даље акције”, оценио је Путин.

Он је подсетио да су премијери и министри Русије и Украјине у последње време урадили одличан посао у неким кључним областима, као што су енергетика, производња машина, космос, авиоиндустрија и бродоградња.

„Имали смо све могућности да подигнемо на виши ниво нашу правну основу и створимо све неопходне услове за унапређење руско-украјинских економских веза”, констатовао је Путин.

МОСКВА – Председник Украјине Виктор Јанукович састао се данас у Москви са руским шефом државе Владимиром Путином ради разговора о позајмици вредној више милијарди долара за бившу совјетску државу, у чијој се престоници истовремено одржавају масовни проевропски протести.

„Ово је редован састанак. Украјина је један од наших стратешких партнера“, рекао је Путин Јануковичу на почетку састанка у Кремљу, а преноси АФП.

Украјински председник је рекао Путину да две земље морају да развијају своје стратешко партнерство.

„Данашњи састанак је, у извесној мери, стратешки. Не смемо да станемо и требало би да наставимо да развијамо наше стратешко партнерство“, истакао је Јанукович.

Јанукович је Путину рекао да рачуна да ће међусобни договор руског „Газпрома“ и украјинског „Нафтогаза“ о сарадњи бити повољан за обе стране, преноси агенција РИА Новости.

„Надам се да ће и „Нафтогаз“ у програму који је предложио „Газпром“ наћи могућности за себе и мислим да им ми, нас двојица, нећемо правити препреке већ ћемо да регулишемо та питања на принципима повољним за обе стране“, рекао је Јанукович.

Украјина тренутно плаћа 400 долара за 1000 кубних метара гаса а жели, већ годинама, да ту цену сведе на 200 до 300 долара.

Руски председник је изразио наду да ће током међудржавних консултација Русија и Украјина моћи да постигну напредак по многим питањима, преноси Итар-Тасс.

„Надам се да ћемо успети да постигнемо помак у решавању већине осетљивих питања“, рекао је Путин током састанка са Јануковичем.

Украјина је, истакао је Путин, изван сваке сумње пуноправни стратешки партнер Русије. Руски председник је подсетио да је током протекле две године руско-украјинска трговина забележила пад, и то за 11 одсто 2012. године и за 14,5 одсто ове године.

„Време је да се предузму одлучне акције како би смо се вратили на претходни ниво и створили услове за даље акције“, оценио је Путин.

Он је подсетио да су премијери и министри Русије и Украјине у последње време урадили одличан посао у неким кључним областима, као што су енергетика, производња машина, космос, авиоиндустрија и бродоградња.

„Имали смо све могућности да подигнемо на виши ниво нашу правну основу и створимо све неопходне услове за унапређење руско-украјинских економских веза“, констатовао је Путин.

До овог веома значајног састанка у Кремљу дошло је два дана након што је Европска унија обуставила рад на Споразуму о придруживању са Украјином, који је имао за циљ да, први пут, извуче ту бившу совјетску земљу из руске орбите.

Јанукович се нада да ће данас са Путином потписати низ споразума међу којима и онај о јефтинијим испорукама руског природног гаса Украјини и споразум о позајмици вредној више милијарди долара за опоравак посрнуле украјинске економије, преноси АФП.

Уочи сусрета двојице председника који се одвија у оквиру Шестог заседања међудржавне комисије Украјине и Русије агенција Блумберг известила је да ће, према њеним изворима, Јанукович од Путина тражити кредит од 15 милијарди долара као и да је Русија спремна да одобри кредит Украјини са првом траншом од 5 милијарди већ на почетку следеће године.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин и Јанукович постигли договор о помоћи Украјини

* Обавезна поља